Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Využíváte naplno daňové zvýhodnění?

Nevím, jak vy, ale já na sklonku roku rekapituluji, co jsem zažila, co si splnila a co bych ráda dohnala a dokončila. Jednou z otevřených oblastí je i rodinný rozpočet, musím umět hospodařit s tím, co mám k dispozici. Každý měsíc dostávám do rukou výplatní pásku a vidím, kolik peněz mi z ní odchází pryč. S koncem roku nastává čas, kdy si každý z nás může zajistit vrácení alespoň části takto odevzdaných peněz. Jak na to?

Existuje způsob, jak si snížit daňový základ, tedy částku, ze které se nám odvádí část výplaty do státního rozpočtu. Tzv. nezdanitelné části daně, daňové odpočty. Přesné podmínky a informace o tom, co si z daňového základu můžeme odečíst, najdeme v Zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, my si nyní shrneme to základní.

Od vypočteného daňového základu (příjmy – výdaje u OSVČ, nebo tzv. superhrubá mzda u zaměstnance) lze odečíst za každý dárcovský odběr krve 2 000 Kč; základ si můžeme snížit i o dary, hodnota darů musí být vyšší než 1 000Kč a zároveň maximálně v desetiprocentní výši ze základu ročního příjmu; o úroky zaplacené za zdaňovací období z úvěru ze stavebního spoření či z hypotéky použité na bytové potřeby až do výše 300 000 Kč na rodinu (při placení úvěrů jen po část roku se výše odpočtu přímo úměrně krátí); příspěvek v celkovém úhrnu nejvýše 12 000 Kč zaplacený poplatníkem na jeho penzijní připojištění a tutéž maximální částku lze odečíst za příspěvky zaplacené poplatníkem na životní pojištění. Člen odborové organizace, hájící zájmy svých zaměstnanců, odečte max. 3 000 Kč. Museli jste zaplatit za zkoušku ověřující další vzdělávání, kterou potřebujete pro výkon svého zaměstnání? Pak máte nárok si odečíst poplatek za zkoušku, max. 10 000 Kč (zdravotně postižení pak 13 000 Kč, resp. 15 000 Kč).

U penzijního pojištění se částka, kterou lze odečíst, rovná součtu vámi zaplacených příspěvků na penzijní připojištění v kalendářním roce, sníženému o 6 000 Kč. Maximální odpočet tedy může využít ten, kdo na penzijním připojištění v předchozím roce zaplatí minimálně 18 000 Kč.

U životního pojištění si můžete základ daně z příjmů snížit až o 12 000 Kč ročně, pokud máte sjednané soukromé životní pojištění obsahující pojištění rizika smrti a dožití. Ostatní pojistná rizika nejsou daňově uznatelná.

 Nemáte-li sjednané dostatečně vysoké pravidelné splátky a máte zájem využít maximální daňový odpočet, můžete si jednorázovým vkladem pojištění doplatit. Optimální částku, kterou je třeba do konce roku na účet vaší smlouvy připsat, vám sdělí instituce či finanční poradce, u kterých jste si smlouvu životního či penzijního pojištění sjednali.

Jaké podmínky musíte splnit u životního pojištění?

  • Jde o soukromé životní pojištění (rozumí se pojištění pro případ dožití, pojištění pro případ smrti nebo dožití, pojištění kapitálové hodnoty a doživotní kapitálové renty).
  • Pojistník = pojištěný.
  • Smlouva musí být uzavřena minimálně na pět let a minimálně do 60 let věku.
  • Obsahuje-li pojištění pevnou částku na dožití, je její minimální výše:
    • 40 000 Kč u pojistek na 5-15 let,
    • 70 000 Kč u pojistek nad 15 let.

Při nedodržení těchto podmínek nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká. To, co jste si doposud odečetli, musíte v dalším roce k příjmu opět přičíst a řádně zdanit.

Jak daňovou výhodu uplatnit?

  • Z výročních rekapitulací pojistných smluv, zasílaných pojišťovnou vždy na přelomu ledna a února, se dozvíte, o jakou částku si můžete daňový základ snížit.
  • Pokud nepodáváte přiznání daně z příjmů fyzických osob sami, pouze předložíte potvrzení ve své mzdové účtárně.
  • Pokud daňové přiznání podáváte finančnímu úřadu sami, přiložte k němu potvrzení zaslané pojišťovnou.
  • První rok při uplatňování daňových odpočtů je třeba přiložit k potvrzení také kopii pojistné smlouvy nebo pojistky.

Maximální částka zaplaceného pojistného na životní pojištění, kterou lze odečíst za zdaňovací období ze základu daně, činí v úhrnu 12 000 Kč, a to i v případě, že máte uzavřeno více smluv s více pojišťovnami.

Každý rok, nejčastěji začátkem února, podepisujeme mzdové účetní přiznání k dani z příjmů. Tehdy jí nosíme doklady o zaplacených částkách, které si můžeme od daňového základu odečíst.

Z tohoto sníženého základu daně se vypočte daň (15 %). Vypočtená daň se při ročním zúčtování sníží o:

  • 23 640 na poplatníka,
  • 24 840 na manželku (manžela), pokud její (jeho) příjem nepřesahuje za zdaňovací období 68 000 Kč (nezahrnují dávky státní sociální podpory, dávky sociální péče, příspěvek na péči, sociální služby, dávky pomoci v hmotné nouzi),
  • 2 520 Kč pro invaliditu prvního nebo druhého stupně nebo 5 040 Kč, pobírá-li poplatník invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně, 16 140 Kč, je-li poplatník držitelem průkazu ZTP/P,
  • 4 020 Kč student.

Výsledná daň se může v tuto chvíli rovnat i nule, ale do záporu jít nesmí.

Daň se dále snižuje za každé vyživované dítě žijící ve společné domácnosti o 11 604 Kč ročně, její výše může být záporná, rovna až -52 200 Kč. Záporné hodnotě daně se říká daňový bonus.

Podáním daňového přiznání do konce března 2012 žádáme Finanční úřad o navrácení daně z příjmů fyzických osob za letošní rok. Finanční úřad porovná daň zaplacenou za rok 2011 s vypočtenou daní v ročním zúčtování a případný rozdíl nám vyplatí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Jirásková | čtvrtek 15.12.2011 14:52 | karma článku: 10,83 | přečteno: 1226x
  • Další články autora

Jana Jirásková

Podle televize bude životní pojištění atraktivní jen do července – není to pravda

Každý den do nás média tlačí nejrůznější informace, čím pikantnější, tím lepší. Aby prodali jednu celkem nezáživnou zprávu, opentlí ji hrůzou a okoření slzami. Že se to děje u nehod, budiž. Ale že už se přifukují i informace o legislativních změnách, to mi přijde trochu moc. Včera nám tvrdili, že si životní pojištění musíme sjednat do konce června, pak už na tom proděláme. Zase jedna nafouknutá bublina.

24.2.2015 v 16:39 | Karma: 7,05 | Přečteno: 341x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

Vojáky na misích jen tak někdo nepojistí

Jsou vycvičení, aby za nás bojovali a chránili naše životy. Ty své ale na zahraničních misích dávají v sázku. V lepším případě opouštějí domov a své blízké na několik měsíců. V horším se již nevrátí. Jejich práce je nebezpečná. Na rozdíl od většiny z nás, vědomi si, jak riskují, si sami chtějí sjednat kvalitní pojištění. Jenže do tak rizikového obchodu se většině pojišťoven nechce.

12.8.2014 v 14:02 | Karma: 9,93 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

In–line brusle jsou stále oblíbenější sport

Stále více Čechů zjišťuje, že je nenaplňuje jen sedavý způsob života. Mnozí z nás osm hodin v kuse sedí a hledí do monitoru. Dostávají zabrat záda a ochabují nám svaly na celém těle. Manuálně pracující zaměstnanci většinu pracovní doby nadměrně zatěžují jednu stranu těla. Všem nám chybí čerstvý vzduch a pohyb. Ne každý se může věnovat sportu, který si představuje. Někomu na něj chybí talent, jinému peníze. Finančně nejméně náročná, a pro organizmus dokonce nejpřirozenější, je chůze. Ta ale mnohé z nás nudí. Alternativou ve slušném poměru cena – výkon jsou in-lin brusle.

15.7.2014 v 14:01 | Karma: 4,77 | Přečteno: 406x | Diskuse| Sport

Jana Jirásková

Víte, jak zachránit život? Co dělat při dopravní nehodě?

Začíná léto, blíží se čas dovolených a na silnice vyrážejí i sváteční řidiči. V červenci a srpnu se bohužel stává nejvíce vážných zranění při dopravních nehodách. Statistiky mluví jasně. Jenže co dělat, když se nehoda stane a jsou tam zranění? Jak máme postupovat, když se sami staneme účastníky nehody?

30.6.2014 v 13:02 | Karma: 11,27 | Přečteno: 748x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

Je správné, že pojišťovna tomu, kdo pil, nevyplatí všechny peníze?

Máme za sebou první prodloužený víkend a někteří z nás si o čarodějnicích dopřáli trochu alkoholu. Lidé v podroušeném stavu za volant nepatří. Věděli jste, že většina pojišťoven má ve svých pojistných podmínkách uvedeno, že za škody způsobené pod vlivem alkoholu peníze z pojistky nevyplatí? Nebo že sjednanou částku poměrově zkrátí, a to klidně i o polovinu? Podle zákona na to má právo. Je ale správné měřit všechny případy stejným metrem? Co když si dám jen skleničku, nabourám a ublížím při tom jen sobě? Je to stejné, jako když se „vožeru jako prase“, naperu to do protijedoucího auta a kromě sebe ublížím někomu dalšímu? Měla by životní pojišťovna být v roli toho, kdo zodpovídá za dodržování zákonů, nebo by to měla nechat na soudech a o důvody a následky se nezajímat?

5.5.2014 v 16:30 | Karma: 8,92 | Přečteno: 829x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Na mokré silnici nevybral zatáčku a auto utopil v rybníce, vylovil ho jeřáb

22. května 2024  10:24

Na dně rybníka skončila ranní cesta do práce řidiče červeného opelu. Ve Stříteži na Jihlavsku...

OBRAZEM: Zlámané turbíny, z domů třísky. Tornádo zpustošilo městečko v Iowě

22. května 2024  10:22

Městečko Greenfield v americkém státě Iowa v úterý zpustošilo silné tornádo. Vyžádalo si nejméně...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  10:11

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Carlsona vysílají v ruské televizi. V pořadu řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46,  aktualizováno  22.5 10:07

Na ruské státní televizi Rossija 24 se objevil pořad amerického moderátora Tuckera Carlsona. Jeho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Obyčejná holka z masa a kostí, která ráda jí, spí a potřebuje mít dostatek informací pro rozhodování.

Seznam rubrik