Využíváte naplno daňové zvýhodnění?

Nevím, jak vy, ale já na sklonku roku rekapituluji, co jsem zažila, co si splnila a co bych ráda dohnala a dokončila. Jednou z otevřených oblastí je i rodinný rozpočet, musím umět hospodařit s tím, co mám k dispozici. Každý měsíc dostávám do rukou výplatní pásku a vidím, kolik peněz mi z ní odchází pryč. S koncem roku nastává čas, kdy si každý z nás může zajistit vrácení alespoň části takto odevzdaných peněz. Jak na to?

Existuje způsob, jak si snížit daňový základ, tedy částku, ze které se nám odvádí část výplaty do státního rozpočtu. Tzv. nezdanitelné části daně, daňové odpočty. Přesné podmínky a informace o tom, co si z daňového základu můžeme odečíst, najdeme v Zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, my si nyní shrneme to základní.

Od vypočteného daňového základu (příjmy – výdaje u OSVČ, nebo tzv. superhrubá mzda u zaměstnance) lze odečíst za každý dárcovský odběr krve 2 000 Kč; základ si můžeme snížit i o dary, hodnota darů musí být vyšší než 1 000Kč a zároveň maximálně v desetiprocentní výši ze základu ročního příjmu; o úroky zaplacené za zdaňovací období z úvěru ze stavebního spoření či z hypotéky použité na bytové potřeby až do výše 300 000 Kč na rodinu (při placení úvěrů jen po část roku se výše odpočtu přímo úměrně krátí); příspěvek v celkovém úhrnu nejvýše 12 000 Kč zaplacený poplatníkem na jeho penzijní připojištění a tutéž maximální částku lze odečíst za příspěvky zaplacené poplatníkem na životní pojištění. Člen odborové organizace, hájící zájmy svých zaměstnanců, odečte max. 3 000 Kč. Museli jste zaplatit za zkoušku ověřující další vzdělávání, kterou potřebujete pro výkon svého zaměstnání? Pak máte nárok si odečíst poplatek za zkoušku, max. 10 000 Kč (zdravotně postižení pak 13 000 Kč, resp. 15 000 Kč).

U penzijního pojištění se částka, kterou lze odečíst, rovná součtu vámi zaplacených příspěvků na penzijní připojištění v kalendářním roce, sníženému o 6 000 Kč. Maximální odpočet tedy může využít ten, kdo na penzijním připojištění v předchozím roce zaplatí minimálně 18 000 Kč.

U životního pojištění si můžete základ daně z příjmů snížit až o 12 000 Kč ročně, pokud máte sjednané soukromé životní pojištění obsahující pojištění rizika smrti a dožití. Ostatní pojistná rizika nejsou daňově uznatelná.

 Nemáte-li sjednané dostatečně vysoké pravidelné splátky a máte zájem využít maximální daňový odpočet, můžete si jednorázovým vkladem pojištění doplatit. Optimální částku, kterou je třeba do konce roku na účet vaší smlouvy připsat, vám sdělí instituce či finanční poradce, u kterých jste si smlouvu životního či penzijního pojištění sjednali.

Jaké podmínky musíte splnit u životního pojištění?

  • Jde o soukromé životní pojištění (rozumí se pojištění pro případ dožití, pojištění pro případ smrti nebo dožití, pojištění kapitálové hodnoty a doživotní kapitálové renty).
  • Pojistník = pojištěný.
  • Smlouva musí být uzavřena minimálně na pět let a minimálně do 60 let věku.
  • Obsahuje-li pojištění pevnou částku na dožití, je její minimální výše:
    • 40 000 Kč u pojistek na 5-15 let,
    • 70 000 Kč u pojistek nad 15 let.

Při nedodržení těchto podmínek nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká. To, co jste si doposud odečetli, musíte v dalším roce k příjmu opět přičíst a řádně zdanit.

Jak daňovou výhodu uplatnit?

  • Z výročních rekapitulací pojistných smluv, zasílaných pojišťovnou vždy na přelomu ledna a února, se dozvíte, o jakou částku si můžete daňový základ snížit.
  • Pokud nepodáváte přiznání daně z příjmů fyzických osob sami, pouze předložíte potvrzení ve své mzdové účtárně.
  • Pokud daňové přiznání podáváte finančnímu úřadu sami, přiložte k němu potvrzení zaslané pojišťovnou.
  • První rok při uplatňování daňových odpočtů je třeba přiložit k potvrzení také kopii pojistné smlouvy nebo pojistky.

Maximální částka zaplaceného pojistného na životní pojištění, kterou lze odečíst za zdaňovací období ze základu daně, činí v úhrnu 12 000 Kč, a to i v případě, že máte uzavřeno více smluv s více pojišťovnami.

Každý rok, nejčastěji začátkem února, podepisujeme mzdové účetní přiznání k dani z příjmů. Tehdy jí nosíme doklady o zaplacených částkách, které si můžeme od daňového základu odečíst.

Z tohoto sníženého základu daně se vypočte daň (15 %). Vypočtená daň se při ročním zúčtování sníží o:

  • 23 640 na poplatníka,
  • 24 840 na manželku (manžela), pokud její (jeho) příjem nepřesahuje za zdaňovací období 68 000 Kč (nezahrnují dávky státní sociální podpory, dávky sociální péče, příspěvek na péči, sociální služby, dávky pomoci v hmotné nouzi),
  • 2 520 Kč pro invaliditu prvního nebo druhého stupně nebo 5 040 Kč, pobírá-li poplatník invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně, 16 140 Kč, je-li poplatník držitelem průkazu ZTP/P,
  • 4 020 Kč student.

Výsledná daň se může v tuto chvíli rovnat i nule, ale do záporu jít nesmí.

Daň se dále snižuje za každé vyživované dítě žijící ve společné domácnosti o 11 604 Kč ročně, její výše může být záporná, rovna až -52 200 Kč. Záporné hodnotě daně se říká daňový bonus.

Podáním daňového přiznání do konce března 2012 žádáme Finanční úřad o navrácení daně z příjmů fyzických osob za letošní rok. Finanční úřad porovná daň zaplacenou za rok 2011 s vypočtenou daní v ročním zúčtování a případný rozdíl nám vyplatí.

Autor: Jana Jirásková | čtvrtek 15.12.2011 14:52 | karma článku: 10,83 | přečteno: 1226x