Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podle televize bude životní pojištění atraktivní jen do července – není to pravda

Každý den do nás média tlačí nejrůznější informace, čím pikantnější, tím lepší. Aby prodali jednu celkem nezáživnou zprávu, opentlí ji hrůzou a okoření slzami. Že se to děje u nehod, budiž. Ale že už se přifukují i informace o legislativních změnách, to mi přijde trochu moc. Včera nám tvrdili, že si životní pojištění musíme sjednat do konce června, pak už na tom proděláme. Zase jedna nafouknutá bublina.

Životní pojištění je v první řadě produkt, který nám má pomoci ve chvíli, kdy jsme dlouhodobě nemocní nebo po ošklivém úrazu a po dobu léčení nám vypadne náš pravidelný příjem. Pojistíme si různá rizika (nemoc, úraz, invalidita…) a platíme za ně každý měsíc pojišťovně. Když se nám nic nestane, jsou to prý nejlépe vyhozené peníze. Když se ale na půl roku ocitneme v pracovní neschopnosti (a máme ji pojištěnou), pojišťovna nám dá tolik peněz, na kolika se s námi na začátku domluvila. To je podstatný důvod, proč je fajn mít životní pojistku.

Méně podstatná, byť někým stále využívaná, výhoda je ta, že nám pojistka může i zhodnocovat peníze – pokud to sami chceme a platíme si víc, než kolik stojí rizika. Faktem je, že je příjemné na konci pojištění dostat nějaké peníze od pojišťovny zpět. Zhodnocovat se dá dvěma způsoby – buď si posíláte peníze do investičních fondů, nebo do (v televizi propíraného) garantovaného fondu.

U investičního fondu můžete vydělat nulu nebo třeba i čtyřicet procent ročně – podle toho, jak se fondu daří – peníze si posíláte do agresivnějších finančních instrumentů. U konzervativního garantovaného fondu vám pojišťovna musí zaručit alespoň nějaké zhodnocení a k němu připisuje podíly na výnosech, pokud se pojišťovně daří.

O maximální hranici zhodnocení, kterou mohou pojišťovny garantovat, rozhoduje Česká národní banka. To proto, aby pojišťovny v rámci konkurenčních bojů neslibovaly sazby, které nemohou klientům garantovat. Situace na trzích je špatná. To vidíte na spořicích účtech. Před pár lety nebyl problém mít zhodnocení 3 % ročně, dnes jste šťastní za 1,3 % p. a. Proto je logické, že se musí snížit i maximální hranice pro garantované zhodnocení.

Do července 2015 můžou pojišťovny garantovat zhodnocení až 1,9 % p. a., od července se tato hranice snižuje na 1,3 % p. a. Za loňský rok se ale zhodnocení dostalo v průměru nad 4 % – pojišťovny mohly připisovat pěkné podíly na výnosech. Takže to nebyla žádná katastrofa. A katastrofa to nebude ani nyní. Nezapomeňte, že pojistka je hlavně pro případ „kdyby náhodou“. Zhodnocení peněz je až na druhém místě. A pokles sazby o 0,6 % neznamená konec životního pojištění v Čechách. I když se tak reportáž v jedné rodinné televizi tvářila.

Takže žádnou paniku a hlavně nerušte stávající pojistky – těch se totiž změna sazby vůbec nedotkne.       

Autor: Jana Jirásková | úterý 24.2.2015 16:39 | karma článku: 7,05 | přečteno: 341x
  • Další články autora

Jana Jirásková

Vojáky na misích jen tak někdo nepojistí

Jsou vycvičení, aby za nás bojovali a chránili naše životy. Ty své ale na zahraničních misích dávají v sázku. V lepším případě opouštějí domov a své blízké na několik měsíců. V horším se již nevrátí. Jejich práce je nebezpečná. Na rozdíl od většiny z nás, vědomi si, jak riskují, si sami chtějí sjednat kvalitní pojištění. Jenže do tak rizikového obchodu se většině pojišťoven nechce.

12.8.2014 v 14:02 | Karma: 9,93 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

In–line brusle jsou stále oblíbenější sport

Stále více Čechů zjišťuje, že je nenaplňuje jen sedavý způsob života. Mnozí z nás osm hodin v kuse sedí a hledí do monitoru. Dostávají zabrat záda a ochabují nám svaly na celém těle. Manuálně pracující zaměstnanci většinu pracovní doby nadměrně zatěžují jednu stranu těla. Všem nám chybí čerstvý vzduch a pohyb. Ne každý se může věnovat sportu, který si představuje. Někomu na něj chybí talent, jinému peníze. Finančně nejméně náročná, a pro organizmus dokonce nejpřirozenější, je chůze. Ta ale mnohé z nás nudí. Alternativou ve slušném poměru cena – výkon jsou in-lin brusle.

15.7.2014 v 14:01 | Karma: 4,77 | Přečteno: 406x | Diskuse| Sport

Jana Jirásková

Víte, jak zachránit život? Co dělat při dopravní nehodě?

Začíná léto, blíží se čas dovolených a na silnice vyrážejí i sváteční řidiči. V červenci a srpnu se bohužel stává nejvíce vážných zranění při dopravních nehodách. Statistiky mluví jasně. Jenže co dělat, když se nehoda stane a jsou tam zranění? Jak máme postupovat, když se sami staneme účastníky nehody?

30.6.2014 v 13:02 | Karma: 11,27 | Přečteno: 748x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

Je správné, že pojišťovna tomu, kdo pil, nevyplatí všechny peníze?

Máme za sebou první prodloužený víkend a někteří z nás si o čarodějnicích dopřáli trochu alkoholu. Lidé v podroušeném stavu za volant nepatří. Věděli jste, že většina pojišťoven má ve svých pojistných podmínkách uvedeno, že za škody způsobené pod vlivem alkoholu peníze z pojistky nevyplatí? Nebo že sjednanou částku poměrově zkrátí, a to klidně i o polovinu? Podle zákona na to má právo. Je ale správné měřit všechny případy stejným metrem? Co když si dám jen skleničku, nabourám a ublížím při tom jen sobě? Je to stejné, jako když se „vožeru jako prase“, naperu to do protijedoucího auta a kromě sebe ublížím někomu dalšímu? Měla by životní pojišťovna být v roli toho, kdo zodpovídá za dodržování zákonů, nebo by to měla nechat na soudech a o důvody a následky se nezajímat?

5.5.2014 v 16:30 | Karma: 8,92 | Přečteno: 829x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

Ženy neohrožuje jen rakovina prsu

Angelina Jolie svým dosud ojedinělým preventivním krokem spustila mediální kolotoč kolem jednoho z nejčastějších typů rakoviny, který ženy ohrožuje. Je rozhodně dobře, že se kolem zákeřného onemocnění opět rozpoutala žhavá diskuse. Vždyť včasné rozpoznání nemoci skutečně může zachránit život. Statistiky jsou neúprosné – karcinom objeví ve svém prsu každá dvanáctá Češka. Navíc ženy (stejně jako muže) ohrožují i jiné druhy rakoviny.

16.8.2013 v 13:15 | Karma: 7,61 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

KOMENTÁŘ: Malý český Pearl Harbor ve Vrběticích. Stát opakovaně selhal

4. května 2024

Premium Bezmála po deseti letech skončil případ výbuchu muničních skladů poblíž Vrbětic na Zlínsku. Česko...

Stát do dražby posílá přes 4 bitcoiny, vyvolávací cena přesahuje 6 milionů Kč

4. května 2024  12:59

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chystá aukci 4,7 bitcoinu. Dražba odstartuje v 15....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Obyčejná holka z masa a kostí, která ráda jí, spí a potřebuje mít dostatek informací pro rozhodování.

Seznam rubrik