Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vojáky na misích jen tak někdo nepojistí

Jsou vycvičení, aby za nás bojovali a chránili naše životy. Ty své ale na zahraničních misích dávají v sázku. V lepším případě opouštějí domov a své blízké na několik měsíců. V horším se již nevrátí. Jejich práce je nebezpečná. Na rozdíl od většiny z nás, vědomi si, jak riskují, si sami chtějí sjednat kvalitní pojištění. Jenže do tak rizikového obchodu se většině pojišťoven nechce.

Češi se pojišťují málo a na nízké částky, to se obecně ví. Příliš se ale nemluví o těch, kteří by se pojistit chtěli, ale často nemají kde. Vojáci, kteří nasazují svůj život v zahraničních bojových misích. V Čechách se mohou pojistit jako každý jiný, jen pro své rizikové povolání mají pojištění dražší. Ve chvíli, kdy ale vyjedou na území, kde je vyhlášen válečný stav, se na ně pojištění nevztahuje. Nebo si za ně musí připlatit.

Na trhu je jen několik pojišťoven, které umí pojistit příslušníky Policie ČR a také Armády ČR vyslané na zahraniční mírové mise pod záštitou OSN. Pojistka kryje účast na vnitrostátních nepokojích, teroristických útocích a válečných událostech, pokud bezprostředně souvisí s výkonem jejich povolání.

Vojáky pojistí, ale musí si připlatit

Vojáci z povolání jsou standardně zařazeni ve druhé rizikové skupině. Po dobu mise si ale musí smlouvu přenastavit. A to změnou rizikové skupiny na čtvrtou (nejdražší) a snížením pojistných částek, pokud ty aktuální přesahují maximální limity nastavené pojišťovnou. Po návratu z mise sepíšou dodatek ke smlouvě a rizikovou skupinu opět sníží a mohou si upravit pojistné částky podle klasických maximálních limitů.

Přísnější maximální pojistné částky

Vojáky, kteří vyjíždějí na zahraniční mise, pojišťovna pojistí pro případ úmrtí maximálně na 10 mil. Kč, maximálně 16 mil. Kč dostanou za trvalé následky úrazu (při 100% tělesném poškození). Za velmi vážné onemocnění členům armády náleží až 4 mil. Kč, za to, že se stanou invalidní, mohou dostat 2 mil. Kč. Denní dávky v pracovní neschopnosti si mohou pojistit až na 1 000 Kč, dávky za úraz nebo pobyt v nemocnici až na 2 000 Kč. Sjednat si mohou také pojištění invalidní renty nebo úrazové úmrtí.

Vyšší riziko pro pojišťovnu se odráží vyšší cenou za pojištění. Pokud by chtěl 30letý administrativní pracovník pojistit smrt a trvalé následky úrazu na 2 mil. Kč do 60 let, stála by ho pojistka 772 Kč měsíčně. Voják na mírové misi by za smlouvu stejného rozsahu platil 2 117 Kč.

Rozdíl se vám může zdát velký, ale odpovídá zvýšenému riziku pojišťovny. Nedali byste několik stovek navíc s vědomím, že kdyby se vám něco stalo, o vaši rodinu bude po finanční stránce postaráno?

Naštěstí se vojáci nemusí spoléhat jen na komerční pojištění, naopak, to je pro ně spíše doplňkem. Protože se o ně postará stát. Vojákovi, který utrpěl služební úraz nebo u něhož byla zjištěna nemoc z povolání, je stát povinen poskytnout náhradu za bolest, za náklady za léčbu i za ztížení společenského uplatnění. Při úmrtí vojáka bude o pozůstalé postaráno (stát k nim má výživovou povinnost a vyplatí jim i jednorázové odškodné).

Autor: Jana Jirásková | úterý 12.8.2014 14:02 | karma článku: 9,93 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Jana Jirásková

Podle televize bude životní pojištění atraktivní jen do července – není to pravda

Každý den do nás média tlačí nejrůznější informace, čím pikantnější, tím lepší. Aby prodali jednu celkem nezáživnou zprávu, opentlí ji hrůzou a okoření slzami. Že se to děje u nehod, budiž. Ale že už se přifukují i informace o legislativních změnách, to mi přijde trochu moc. Včera nám tvrdili, že si životní pojištění musíme sjednat do konce června, pak už na tom proděláme. Zase jedna nafouknutá bublina.

24.2.2015 v 16:39 | Karma: 7,05 | Přečteno: 341x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

In–line brusle jsou stále oblíbenější sport

Stále více Čechů zjišťuje, že je nenaplňuje jen sedavý způsob života. Mnozí z nás osm hodin v kuse sedí a hledí do monitoru. Dostávají zabrat záda a ochabují nám svaly na celém těle. Manuálně pracující zaměstnanci většinu pracovní doby nadměrně zatěžují jednu stranu těla. Všem nám chybí čerstvý vzduch a pohyb. Ne každý se může věnovat sportu, který si představuje. Někomu na něj chybí talent, jinému peníze. Finančně nejméně náročná, a pro organizmus dokonce nejpřirozenější, je chůze. Ta ale mnohé z nás nudí. Alternativou ve slušném poměru cena – výkon jsou in-lin brusle.

15.7.2014 v 14:01 | Karma: 4,77 | Přečteno: 406x | Diskuse| Sport

Jana Jirásková

Víte, jak zachránit život? Co dělat při dopravní nehodě?

Začíná léto, blíží se čas dovolených a na silnice vyrážejí i sváteční řidiči. V červenci a srpnu se bohužel stává nejvíce vážných zranění při dopravních nehodách. Statistiky mluví jasně. Jenže co dělat, když se nehoda stane a jsou tam zranění? Jak máme postupovat, když se sami staneme účastníky nehody?

30.6.2014 v 13:02 | Karma: 11,27 | Přečteno: 748x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

Je správné, že pojišťovna tomu, kdo pil, nevyplatí všechny peníze?

Máme za sebou první prodloužený víkend a někteří z nás si o čarodějnicích dopřáli trochu alkoholu. Lidé v podroušeném stavu za volant nepatří. Věděli jste, že většina pojišťoven má ve svých pojistných podmínkách uvedeno, že za škody způsobené pod vlivem alkoholu peníze z pojistky nevyplatí? Nebo že sjednanou částku poměrově zkrátí, a to klidně i o polovinu? Podle zákona na to má právo. Je ale správné měřit všechny případy stejným metrem? Co když si dám jen skleničku, nabourám a ublížím při tom jen sobě? Je to stejné, jako když se „vožeru jako prase“, naperu to do protijedoucího auta a kromě sebe ublížím někomu dalšímu? Měla by životní pojišťovna být v roli toho, kdo zodpovídá za dodržování zákonů, nebo by to měla nechat na soudech a o důvody a následky se nezajímat?

5.5.2014 v 16:30 | Karma: 8,92 | Přečteno: 829x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

Ženy neohrožuje jen rakovina prsu

Angelina Jolie svým dosud ojedinělým preventivním krokem spustila mediální kolotoč kolem jednoho z nejčastějších typů rakoviny, který ženy ohrožuje. Je rozhodně dobře, že se kolem zákeřného onemocnění opět rozpoutala žhavá diskuse. Vždyť včasné rozpoznání nemoci skutečně může zachránit život. Statistiky jsou neúprosné – karcinom objeví ve svém prsu každá dvanáctá Češka. Navíc ženy (stejně jako muže) ohrožují i jiné druhy rakoviny.

16.8.2013 v 13:15 | Karma: 7,61 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Obyčejná holka z masa a kostí, která ráda jí, spí a potřebuje mít dostatek informací pro rozhodování.

Seznam rubrik