Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co bude dál? Studovat, ženit se, utéct?

My všichni se na své životní cestě ocitáme v situaci, kdy si pokládáme otázku:,,Co bude dál?“. Nejvíce se to týká právě studentů. Mladí lidé ve věku od osmnácti do pětadvaceti let zažívají vstup do dospělosti, ke kterému patří určité rozhodování a plánování. Jsem jedním z nich a budu se snažit objasnit to, co způsobuje au-pair mánii, proč tisíce mladých lidí utíká do zahraničí, jak se rodí kariéristé a věční studenti nebo jaké problémy mají předčasní rodiči.

V České republice žije zhruba milion lidí ve věku mezi osmnácti a pětadvaceti lety. jsou to právě oni, kteří se zasloužili o zdvojnásobení vysokoškolských studentů za posledních deset let. Napomohl tomu i boom soukromých škol, těch je už na našem území více než čtyřicet. Vzhledem k dlouhodobé nízké porodnosti se nedá očekávat, že tento trend bude probíhat donekonečna. V příštích letech dosáhne naše země maxima vysokoškolských studentů, které pak bude přirozeně závislé na demografických změnách. Přesto tu hovořím jen o 40-ti procentech této věkové skupiny. Zbylá většina lidí nastoupí do povolání, začne podnikat nebo odjede do zahraničí. například minulý rok využilo program Erasmus 4 616 studentů.

 Data mluví jasně, lidé chtějí studovat. Jsou motivováni především jednodušším nalezením povolání, které se podle odhadů s vyšším vzděláním zvyšuje. Přesto mám zkušenosti, že i samotní rodiče jsou ti, co nás navádí na terciální vzdělání. Už jen existence možnosti, kterou naši rodiče neměli v nás nutně vyvolává spekulace. Otázkou je, zda jim podlehneme. Statut studenta skýtá mnoho výhod a málokdo z nás si chce zvykat na tvrdý život dospělých. Vysoká škola u některých znamená prodloužení bezstarostnosti života u rodičů. Na stranu druhou existují lidé toužící po jednoduchém a bezproblémovém usazení. Dokonce najdeme případy, kde jsou kombinovány studentské životy s rodičovskými povinnostmi.

Nezapomínejme na vědce, právníky, lékaře, kteří musí dlouho studovat ať chtějí nebo ne. To jsou oni, věční studenti. Lidé, co v sobě našli sílu i trpělivost absolvovat vzdělávací systém, na jehož konci je tolik požadovaný titul, uznání a nechybí ani pořádný plat. Tak to vidí mladý nezkušený člověk. Cestou nahoru se pochopitelně počet cílevědomých studentů zúží o ty neúspěšné. Záleží na škole, jako takové, ale studium na VŠ není pro každého, ne každý dokáže přinést oběti. Ty jsou pro mnohé začínající studenty stále utajené, jejich odkrytí nám může zničit naše cíle. Potom se jen vracíme k otázce: ,,Co bude dál?“.

Studium je jen jedna z možností. Co třeba nadšený kamarád, co vypráví o svých získaných zkušenostech, jak se zlepšil v angličtině nebo o tom, kolik si v té Anglii vydělal peněz. Jiné se do zahraničí vypravují proto, aby zachránili své životy a vynahradili si tak nedosažené. Je to řešení? Většina z nich se pak vrací s pokorou. Jsme jinak vychovávaní, máme jiné zvyky, normy, fungujeme odlišně. Všechny naše postoje jsou neustále zkoušeny seznamováním se s cizími pravidly. Zařizovat si život je velmi těžké, lidé co odjeli do zahraničí to tam mají těžší. Co čekali? Část z nich se vrací s vděkem za to, že jsou vůbec Češi. Jiní tam zůstávají, zakládají rodiny a budují si kariéru. U mladých dívek je oblíbené začít v zahraničí pracovat jako au-pair. Bydlí u rodin, které jim za péči o děti poskytují domov se stravou. Je to příjemná forma pro zisk zkušeností. Možná takhle začíná ten příběh Čechů žijících v cizině...

Oproti mladým se silným smyslem pro dobrodružství, co objeli svět a z velkých prázdnin se vrací až po třicítce tu jsou poněkud konzervativnější, mladí rodiče. J jedno jestli je potomek plánovaný, nebo jestli mají po svatbě. Mají dítě a vztah, to je pro ně to hlavní. Jak se k tomu staví? Musí být těžké přejít z bezstarostnosti na odpovědnost. Navíc se mění i jejich osobní profil, už tu nejsou jen jejich sny, ale i závazky. Život s dítětem nabourá plány. Jsou tito lidé Šťastní? Upřímně nejšťastnější výraz jsem viděl na svém bratrancovi, když se mu narodila dcera. Všechny ty rodičovské povinnosti jsou zřejmě to nejmenší na světě, když to děláte kvůli vlastnímu dítěti, kousku vás samotných. Ptají se mladí rodiče co dál? Nejspíš ne, s dítětem je totiž jasné, co následuje. Po mateřské školce škola základní. Podpora mimoškolních koníčků, výběr střední školy až se dostáváme k otázce: ,,Co dál?“. Takže vlastně ano, rodiče, i ti mladí, si kladou otázku: ,,Co dál?“. Neptají se přitom na svou budoucnost, ale na perspektivy svých dětí. Z toho se dá vyvodit, že lidé se stávají rodiči, aby nemuseli myslet na to, co bude dál. Svým způsobem tuto otázku předávají jako břemeno svým dětem. To ovšem neznamená, že se této zapeklité otázce vyhnou, naopak. Na budoucnosti svých dětí rodičům kolikrát záleží víc, než na té vlastní.

Lidé tedy stále více studují ať už v zahraničí nebo u nás. Povznáší to vzdělanost našeho národa a zvyšuje náš osobní potenciál. Jezdíme do ciziny abychom si odpověděli na otázku: ,,Co bude dál?“. Upadáme do rodičovství, na které se často ani necítíme. Co dál? Otázka, která doprovází každou generaci v nejrůznějších okamžicích života. Můžeme vyzkoušet všechny různé životní cesty až nakonec zjistíme, že to nejdůležitější je to, co tu po nás zůstane. Naše budoucnost, naše děti.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich | čtvrtek 25.10.2012 10:14 | karma článku: 11,20 | přečteno: 1356x
  • Další články autora

Jindřich

Fenomén hipsterů odeznívá, co přijde potom?

Zrodil se z undergroundu, nakonec se stal obětí komerce a konzumu, ostatně jako většina fenoménů v dnešní době. Váhají mezi náhodným seskupením a kurátorským výběrem, nesnáší masovost a váží jeden Instagram.

26.8.2015 v 8:20 | Karma: 6,82 | Přečteno: 584x | Společnost

Jindřich

Bez krásy nejsou koláče aneb proč pohlední lidé vydělávají více

Není žádnou novinkou, že se lidé přirozeně snaží obklopovat krásnými lidmi. Nejen při výběru potenciálního partnera, ale i v zaměstnání při výběru svých kolegů a na pracovním pohovoru hraje vzhled důležitou roli. Proč vydělávají pohlendí lidé více než ostatní a jak naložit s vlastní krásou?

7.10.2014 v 8:42 | Karma: 7,46 | Přečteno: 471x | Společnost

Jindřich

To, že v panelácích žijí jen chudí, je jen další mýtus

Říká koordinátorka projektu „Paneláci“ Mgr. Michaela Vojtková ze sociologického ústavu, která v rozhovoru vysvětluje problematiku projektu a upozorňuje na nežádoucí postoj většiny populace ve vztahu k panelovým domům.

23.9.2014 v 9:34 | Karma: 7,21 | Přečteno: 1391x | Společnost

Jindřich

Nenechte se zlákat podvodnými zaměstnavateli!

Obchodování založené na pyramidovém schématu neboli multi-level marketing (MLM) je jakýsi model procesu finančního růstu, který se nesmí nikdy zastavit, jinak by se zhroutil. Jde o to, že každý nový pracovník musí do firmy naverbovat minimálně čtyři další. Zaměstnanec získává peníze od těch lidí, které sám do firmy přivedl. Ti dostávají peníze zase od svých podřízených a tak tímto způsobem nabírá pyramidový efekt čím dál tím větší dynamiky, která vždycky končí krachem. Přesto, že jsou praktiky MLM nezákonné, jsou neustále praktikovány a to díky tomu, že si firmy vždycky vymyslí nějaký jednoduchý produkt nebo službu (finanční poradenství, přípravky na hubnutí aj.), za kterou se schovávají.

16.9.2014 v 9:28 | Karma: 13,19 | Přečteno: 856x | Ekonomika

Jindřich

Generace opravdových přátel

Byl to jeden z těch letních večerů, kdy je vám ještě v jednu ráno teplo a všude kolem slyšíte cvrčky. Seděl vedle mě a poslouchal přepsaný příběh o tom, jak do mého života nastoupila generace opravdových přátel. Bral jsem to jako samozřejmost, ale proč jsem mu to vlastně vyprávěl? V závanu dalších narozenin a touhy po mém dospělejším já, tu všude kolem létají facebookové zámečky, které chrání mé soukromí. Proč jsem si ho nechránil tentokrát? Chtěl jsem snad, aby se i on stal jedním z opravdových přátel nebo jsem skrz svůj vztah k přátelům chtěl představit sám sebe?

9.9.2014 v 9:15 | Karma: 6,21 | Přečteno: 314x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 598x

Seznam rubrik