Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Generace opravdových přátel

Byl to jeden z těch letních večerů, kdy je vám ještě v jednu ráno teplo a všude kolem slyšíte cvrčky. Seděl vedle mě a poslouchal přepsaný příběh o tom, jak do mého života nastoupila generace opravdových přátel. Bral jsem to jako samozřejmost, ale proč jsem mu to vlastně vyprávěl? V závanu dalších narozenin a touhy po mém dospělejším já, tu všude kolem létají facebookové zámečky, které chrání mé soukromí. Proč jsem si ho nechránil tentokrát? Chtěl jsem snad, aby se i on stal jedním z opravdových přátel nebo jsem skrz svůj vztah k přátelům chtěl představit sám sebe?

Čím více hledám kořeny vzniku prvního opravdového přátelství, tím víc zjišťuji, jak moc jsem toho zapomněl. Neustálé procházky minulostí, prohlížení starých fotek a poslouchání dobových songů – to všechno jen recykluje můj sentiment a podtrhává račí vlastnosti. Uvědomil jsem si, že tím, jak se pořád dívám zpátky a snažím se pochopit svá rozhodnutí, využít zkušenosti a vyhnout se potížím, tak tím nevědomky minulost dost znatelně přepisuji. Najednou je řízení restaurace práce snů, najednou je tolik nechtěná naivita cenná kvůli opravdovosti a lidé, kteří mě na gymplu tak štvali, teď obdivuju a chápu je. Jako kdybych si vybíral ten úhel pohledu, který se mi zrovna hodí – postižení studiem PR nebo vyčůranost? V každém případě tu je něco, co jsem v minulosti vždycky našel a to je touha po opoře, jistotě a zadních vrátkách. Pak přišla maturita a my všichni se přirozeně ocitli mimo své středoškolské přátele a začali bojovat ve světě univerzit. To mě ještě víc donutilo uvědomit si, kdo tu pro mě vždycky byl, kdo mě vážně zná, ocení mou podporu a bude pro ve mně ve chvíli, kdy se můj domeček z karet zase otřese v základech. Přišlo mi to jako přirozená věc, nedokázal jsem být tolik zahleděný do sebe, abych se nevídal s lidmi, kteří ke mně prostě patří. Ale až teď zjišťuju, že jsem byl jediný, kdo to dělal.

Každej je jinej, máme jiný názory, cíle, jinak o sobě přemýšlíme, máme naprosto rozdílný vztahy s rodinou, jinak vnímáme studijní a pracovní příležitosti a koneckonců jsme odlišní i ve vztahu ke kamarádům. A jak jsem se tak díval kolem, zjistil jsem, že ten můj vztah k nim je celkem přehnaný. Většina lidí má jednoho nejlepšího přítele, k tomu pár kamarádů a spoustu známých. Dejte si ruku na srdce a zeptejte se sami sebe, jak často se vídáte se svým nejlepším, opravdovým kamarádem? Jednou za měsíc je asi málo a denně by to nešlo. Co třeba dvakrát týdně? Pokud v tom není ani práce a ani škola, tak vám gratuluji, máte vážně někoho, kdo je s vámi v kontaktu a kdo si ten titul vážně zaslouží. Jenže kdo má dneska na opravdové přátelství čas? Jeden můj kamarád je ideální příklad tzv. Žraloka. Jednou z něj bude opravdu úspěšný muž s kariérou a velkou rodinnou, ale teď dokonale reprezentuje tu část lidí, kteří jsou zaměřeni na svou práci, školu, chtějí se někam posouvat, přemýšlí v číslech a srovnávají se s profíky. On na žádná opravdová přátelství nemá čas a kromě rodiny a spolubydlících, má prakticky jen mě. Vždycky cítím tu povinnost mu do jeho života přinést trochu lidskosti. Jiný příklad je má kamarádka, která by mohla reprezentovat tzv. Starší dceru. Je zodpovědná, chytrá a polorozpadlou rodinu se snaží držet pohromadě tím, že trpí matčiny nedospělosti, zatímco jen zírá nad vývojem mladších sourozenců. Zvládat domácnost, školu a nedej Bože brigádu jí dává dost zabrat na to, aby si aktivně hledala další spřízněné duše. Vždycky cítím povinnost jí říct, aby si na sebe udělala čas. Stejné je to i s jinými kamarády, kteří jsou zapleteni do nevyřešených vztahů, problémů spojených s bydlením anebo se pod vidinou kariéry přátelí pouze a jenom s lidmi z oboru nebo dané firmy. Jejich přátelství jsou tak zahrnuty do pracovních smluv a jsou stejně křehká jako stabilita pracovní trhu.

A tak jsem potom všem zjistil, že se mi ten boj za upřímnost a obava ze ztráty lidí, kteří ke mně patří, vážně vyplatila. Jde jen o to si uvědomit, co a koho vlastně potřebujete. Můžeme zas prohlásit, že jsme každý jiný a každému vyhovuje jiná intenzita přátelství a jiný počet těch důležitých přátel, to rozhodně ano, ale nebuďte sami. Nepřemýšlejte teď o tom, zda jste sami nebo ne, tehdy jde to totiž jen o pocit a ten vás vždycky oklame.  Jde o tu jistotu, že ta sms přijde, že spolu na to pivo půjdete a rádi si oba uděláte čas. Jistota, která se pěstuje měsíce a někdy i roky.

Nebuďte sami!

Autor: Jindřich | úterý 9.9.2014 9:15 | karma článku: 6,21 | přečteno: 314x
  • Další články autora

Jindřich

Fenomén hipsterů odeznívá, co přijde potom?

Zrodil se z undergroundu, nakonec se stal obětí komerce a konzumu, ostatně jako většina fenoménů v dnešní době. Váhají mezi náhodným seskupením a kurátorským výběrem, nesnáší masovost a váží jeden Instagram.

26.8.2015 v 8:20 | Karma: 6,82 | Přečteno: 584x | Společnost

Jindřich

Bez krásy nejsou koláče aneb proč pohlední lidé vydělávají více

Není žádnou novinkou, že se lidé přirozeně snaží obklopovat krásnými lidmi. Nejen při výběru potenciálního partnera, ale i v zaměstnání při výběru svých kolegů a na pracovním pohovoru hraje vzhled důležitou roli. Proč vydělávají pohlendí lidé více než ostatní a jak naložit s vlastní krásou?

7.10.2014 v 8:42 | Karma: 7,46 | Přečteno: 471x | Společnost

Jindřich

To, že v panelácích žijí jen chudí, je jen další mýtus

Říká koordinátorka projektu „Paneláci“ Mgr. Michaela Vojtková ze sociologického ústavu, která v rozhovoru vysvětluje problematiku projektu a upozorňuje na nežádoucí postoj většiny populace ve vztahu k panelovým domům.

23.9.2014 v 9:34 | Karma: 7,21 | Přečteno: 1391x | Společnost

Jindřich

Nenechte se zlákat podvodnými zaměstnavateli!

Obchodování založené na pyramidovém schématu neboli multi-level marketing (MLM) je jakýsi model procesu finančního růstu, který se nesmí nikdy zastavit, jinak by se zhroutil. Jde o to, že každý nový pracovník musí do firmy naverbovat minimálně čtyři další. Zaměstnanec získává peníze od těch lidí, které sám do firmy přivedl. Ti dostávají peníze zase od svých podřízených a tak tímto způsobem nabírá pyramidový efekt čím dál tím větší dynamiky, která vždycky končí krachem. Přesto, že jsou praktiky MLM nezákonné, jsou neustále praktikovány a to díky tomu, že si firmy vždycky vymyslí nějaký jednoduchý produkt nebo službu (finanční poradenství, přípravky na hubnutí aj.), za kterou se schovávají.

16.9.2014 v 9:28 | Karma: 13,19 | Přečteno: 855x | Ekonomika

Jindřich

Narcismus Generace Y jako odpověď na lhostejnost a sobeckost

S nástupem Generace Y a Z dosahuje individualismus v naší postmoderní společnosti absolutního vrcholu v podobě narcismu, který se nás všech nenápadně zmocňuje. Apolitičnost, bezohlednost, sobeckost a posedlost vizualitou zásadně zasahují do naší společnosti a mění její chování. Povahou sociálních otřesů se zabývá kniha Gillese Lipotevského „Éra prázdnoty“.

1.9.2014 v 9:35 | Karma: 12,83 | Přečteno: 764x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 598x

Seznam rubrik