Zkreslené vidění – Upřímnost

Jakékoli předstírání vydrží jen dočasně. Známe to dobře z hesla "Se Sovětským Svazem na věčné časy a nikdy jinak!". Ať je to svaz nebo unie, věčnost nezná ani mumie. Aneb že je král nahý, se vždy provalí.
Čulibrk - 054

Opravdu nestojí za to, hrát si před druhými lidmi na někoho, kým člověk není. Protože každá falešná snaha prozrazuje nějakou nedostatečnost charakteru a bude posléze odhalena.

Až na výjimky. Těmi jsou podvodníci všeho druhu, kteří takové předstírání používají k navození zdání a získání důvěryhodnosti. Jsou-li úspěšní, je jim odměnou zpravidla nějaký nemalý majetkový prospěch. Pak jsou to herci, o nichž se ví, že se vydávají za někoho jiného vždy. A potom politici.

Podvodník, prozradí-li se jeho předstírání, jde za své počínání sedět. Poučí-li se, předstírá lépe nebo se začne živit poctivě. Nepoučí-li se, jde si sednout znovu.

Herec, je-li dobrý a jeho role mu věříme, nás za čas obtěžuje v televizi v každém druhém filmu, a klid nemáme ani během reklam, kdy je schopen propagovat téměř současně třeba povinné ručení i slipové vložky. A vydrží-li to dostatečně dlouho, dostane se do Národního divadla, obdrží titul Národní umělec, a po smrti po něm pojmenují i nějakou cenu nebo i ulici v rodném městě.

Politik má zcela jiné záměry a úmysly, než podvodník a herec. O něm se totiž odjakživa (co je v politice) ví, že dobré úmysly jen předstírá, lež je jeho přirozeností a že tím, kým se právě prezentuje, ve skutečnosti není. Jde mu jen o zvolení coby prostředek dosažení moci a peněz. Moci především. Peníze jsou příjemným bonusem, který přece nebude odmítat. Naopak. Jako příklad politika, jenž nepochopil, že toto lidé dobře vědí a cítí, bych uvedl bývalého předsedu vlády Stanislava Grosse. Na předvolebním billboardu v roce 2004 slovy „myslím to upřímně“ vyjádřil (snad nechtěně), čím je celá politika ve své podstatě. Politik proto není ani trestán (jako podvodník, vyjde-li přetvářka najevo), ale ani po smrti oslavován (jako herec, hraje-li dobře).

Je ovšem pravdou, že málokdy se člověk setká s někým, kdo sám sebe podceňuje či nedoceňuje. Častějším úkazem bývá, že se lidé chlubí svými údajnými úspěchy a schopnostmi. Přičemž blbec se k vlastní chybě nepřizná většinou nikdy. Nebo alespoň ne dobrovolně. Nemá na to. Neboť čím větším je blbec blbcem, tím má větší sebevědomí.

A i upřímnost Čulibrka má své meze.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 22.2.2019 13:30 | karma článku: 8,97 | přečteno: 222x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Pitomci

24.5.2024 v 13:30 | Karma: 12,25

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,43