Zkreslené vidění – Sviní je dost

Sviní, prasat, upírů, hyen a vůbec otravného zvířectva je dost. Tímto se zároveň omlouvám opravdové zvěři, které neprávem přisuzujeme dost nesympatické lidské vlastnosti. Lidé by si měli vystačit sami.
Čulibrk - 294

 Ano. Tytam jsou doby, kdy jsme byli soběstační. Dnes dovážíme téměř vše. Kdo se nestará na vlastní zahrádce, neochutná po celý rok ani české jablko. Ale nechci psát o dotacích a jiných zlodějinách, nýbrž o sviních.

 Spousta lidí si stěžuje na politiky. Že prý před volbami slibují zlaté tele, po volbách od nich uvidíš leda chcíplou myš, že naše peníze mizejí v jejich kapsách, že jsou sluhy pánů z Bruselu, že nám zamlčují pravý stav věcí, že vzduch, který dýcháme, nám daní při výdechu i nádechu. A páchají další zločiny. Neříkám, že nemají pravdu.

 Bydlím v Mostě. Na magistrátu páni vymysleli akci Hejbni Mostem. Měla by občanům dodat pocit, že do něčeho mohou mluvit. Lidé navrhli 29 projektů, které by měly zlepšit život ve městě. Všechny jsou užitečné, bohulibé a prostě skvělé! Jako příklad třeba knihobudky v parku. Pítka u jezera Most. Veřejné záchodky. Pískoviště pro jesle. Vybavení  domova seniorů. Stezky pro nevidomé. A další. Na netu lze hlasovat, co se dočká realizace. Nechat posoudit občanům, co by město mělo pro ně udělat, je chvályhodná věc, a nikdo proti tomu nic nemůže namítat. Má to jen jeden háček – na všechny se nedostane. Rozpočet města je téměř 1.5 miliardy korun. Na tuto akci je vyčleněno 2,5 milionu korun. Přinejlepším se uskuteční asi deset projektů. Přitom samozřejmostí by měla být skoro každá z navržených věcí. Magistrátní úředníci si alibisticky očišťují špatné svědomí.

 Tak je to se vším. Politikům vstávají hrůzou vlasy na hlavách, pokud hrozí, že kvůli čemukoli by mohli přijít o dotace z Bruselu. Není snad město ani vesnice, kde by se místní potentáti zapomněli pochlubit pamětní deskou s nápisem „Vybudováno s přispěním dotace EU.“ Přitom právě za to by se měli stydět především. Kolaborovat s protektorem se nevyplatilo nikdy a nikomu. Bez Unie tu zastávku autobusu nešlo postavit? Ví každý, že dotace od EU podporují naši politickou závislost na tomto spolku? Ví někdo, jak z EU odejít? Ano – o peníze jde až v první řadě. A v oné první řadě českým pohůnkům.

 Situace koncem 10. století byla tristní. Svatý Václav platil za udržení míru do Saska každým rokem 120 volů a 500 hřiven stříbra. V něčem byla dost podobná dnešku. Až na to, že my si voly necháváme doma.

-------------------

Čulibrk použil aforismus pana Jana Sobotky. S jeho laskavým svolením.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 29.9.2023 13:30 | karma článku: 18,66 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,25