Zkreslené vidění - Přemýšlení není trestné

Nikdo si nemusí myslet to, co chce někdo jiný. Ať je to kdokoli. Mějme každý vlastní názor na amerického prezidenta, mírumilovnost muslimů nebo prospěšnost senátu. Každý s námi jistě nebude souhlasit. A proč by měl?
Čulibrk - 258

 Mnozí lidé nemají odvahu vzít si odpovědnost za svůj život do vlastních rukou. Hledají vůdce, aby mohli sdílet jeho názory, prosazovat jeho skvělé myšlenky, jít za ním za lepšími zítřky, brodit se s ním blátem a plivat na společného nepřítele. Hledají ideu, která by vysvětlovala svět, a vzívají svaté knihy, které jim říkají před kým ohýbat záda a kterým směrem se modlit. Hledají sebe, a nacházejí jen nezřetelný otisk představ.

 Dodnes nevím, jak je to vlastně s Bohem, žitím po smrti, vědomím a dalšími záležitostmi víry. Snad mi to Nejvyšší odpustí, ale už ho asi nebudu hledat v Bibli a v jiných knihách teprv ne. Reinkarnace je mi blízká, ale na to by si každý měl přijít sám.

 Ani politické strany si mým hlasem nemohou být jisté. Těm se ani neomlouvám, protože by to spíš mělo být naopak. Ale zas takový idealista nejsem. Je mi jasné, že se nikdy ničeho podobného nedočkám. Co bych jen chtěl od bezcitného chladného stroje?

 Patřím k těm lidem, které zajímá, co se bude dít zítra a jak se na to dnes připravit. Vím, že nelze věřit každému služebnému panáčkovi, byť by se vydával za odborníka a jeho hlas zněl na vládní tiskovce. Nepotřebuji, aby mi kdokoli doporučoval, co si mám myslet, ani aby nějaký ministr rozhodoval o mém zdraví, pletl se do výchovy dětí a zakazoval mi říkat cokoli na adresu kohokoli. Chci se cítit bezpečně a svobodně, a nechci to na úkor nikoho.

 Někteří lidé by ale asi ani neměli být svéprávní. Není snad trochu dost schizofrenní jít demonstrovat s Milionem chvilek pro demokracii proti premiéru Babišovi a poté poslušně dodržovat nesmyslná  nařízení vyhlášená vládními úředníky z hnutí ANO v rámci kampaně Covid-19? Znám spoustu takových lidí. Naštěstí ne osobně. Není snad trochu dost ponižující pro lidi pobírající sociální dávky nechat si potřebné doklady vypsat sociálním pracovníkem? Na dotyčných úřadech se to děje častěji, než je potřeba. Nejsou snad trochu dost ubohé volební výsledky? Jako kdyby volili jen zákazníci Tesca nebo Kauflandu. Ale proč se divím? Stačí se letmo podívat na televizní program a náklad Blesku.

 Nikdo není neomylný. Ani ti, kteří si osobují právo myslet za nás. Mít jiný názor, než mainstream nebo jiná autorita, není zločin. Přestože kdosi tvrdí opak.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 20.1.2023 13:30 | karma článku: 15,56 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,30