Zkreslené vidění - Nikdy nesouhlasil

Sociální bubliny deformují pohled na všechno, omezují ho a přispívají zásadním způsobem k rozdělování společnosti. Což vyhovuje držitelům moci. Lépe se ovládají davy. Masy slepých si nechávají vyprávět o barevném světě.
Čulibrk - 179

 Každému dělá dobře, když je ujišťován o tom, jak je chytrý, moudrý, skvělý, jaké správné má názory a postoje, jak je oblíbený, morálně vyspělý, zásadový a zkrátka bezchybný. Proto intuitivně setrvává ve společnosti lidí, kteří ho v tom utvrzují. Ti jsou na tom podobně. Sociologové mají pro to název sociální bublina.

 Hlavní nebezpečí sociálních bublin vidím v tom, že deformují pohled na svět. Člověk ve své bublině, neboli okruhu lidí, se kterými se stýká, většinou nemá názorové odpůrce. Pokud ano, dostávají se časem na okraj zájmu, až potichu zcela mizí. Po nějaké době zbyde společnost vzájemně se potvrzujících kývalů. 

 Ale venku je jiný režim. Ne všichni mávají rudým praporem a se slzou v oku vzpomínají na akce Z a radují se při reprízách Majora Zemana. Jako komunisti. Další se cpou bůčkem a jinými mrtvolami a nikdy je nenapadlo třídit odpad, natož chodit do přírody. Otřásají se odporem zelení vegetariáni. Dámy a paní mají svou facebookovou pavlač také a motorkáři a milovníci zbraní jakbysmet. Někdo je ve více bublinách zároveň, což ho ale před omezeným rozhledem nechrání. A o to jde. Protože čím je menší obzor jednotlivce, tím lze i snadněji ovládat davy. Ani propaganda nemusí být tolik složitá. Stačí využít vzájemné nesnášenlivosti mezi bublinami. Pohodlněji se vládne.

 Mocní tohoto světa, politici, vysocí státní úředníci, média, pseudocelebrity, umělci a spousta dalších postav trpících zduřelým sebevědomím. Ti všichni se vyjadřují ke všemu, co považují za důležité, zajímavé a zásadní, přitom nemají ani tušení, o co se jedná. Někteří jsou přitom dost směšní. Tak lze nahlížet účast předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera během odhalení pomníku Karla Marxe v Trevíru roku 2019. Reakci Jana Hrušínského na zavření divadel kvůli virové epidemii v březnu roku 2020. Předemigrační plané sliby Báry Basikové ku příležitosti prezidentských voleb. Intelektuálské jedy prezidenta Miloše Zemana. To jen pro příklad. Rozdělují společnost a malují vše kolem na černobílo. Stavějí nás proti sobě a někdy neschází příliš k tomu, abychom místo pozdravu po sobě začali střílet.

 Přiznejme si, že i my nemáme mnohdy ani tušení, o co se jedná. Zda třeba složení naší vlády nějak souvisí s existencí upírů nebo dutostí Země. Ale k takovým jevům se nevyjadřujeme na veřejnosti. Nerozumíme jim.

 Čulibrk radí vylézt z bubliny dřív, než praskne.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 16.7.2021 13:30 | karma článku: 8,73 | přečteno: 182x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Pitomci

24.5.2024 v 13:30 | Karma: 12,10

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,43