Zkreslené vidění - Nikdo nemůže

Politici nám slibují nesplnitelné, stát řád a prosperitu, zdravotnictví péči o zdraví, soudy spravedlnost, policie a vojsko klidné spaní. Nic z toho není pravda a je jen otázkou času, kdy se pyramida vystavěná z iluzí zřítí.
Čulibrk - 176

 Pochopitelně, řeč bude o slibování. Slibování nesplnitelného, slibování za účelem získání nějaké výhody, slibech jakožto úplatku, o vědomé lži.

 Když jsem byl malý kluk a provedl něco strašného, třeba rozbil květináč, byl jsem odměněn vařečkou. Při vyplácení jsem sliboval, že teď už budu hodný, alespoň do večera, a myslel jsem to fakt vážně. Většinou jsem ale spáchal něco dalšího. Přinejmenším domů nanosil bahno, i když měsíc nepršelo, nebo se provalil nějaký školní hřích. Snaha byla.

 Dnes nám naslibují všichni vše, o čem předpokládají, že bychom to mohli chtít, potřebovat, toužit po tom, chlubit se tím či závidět sousedovi. Rádi by, abychom uvěřili, že bez jejich zázraku nemůžeme být. A vědí velmi dobře, jak nás na vějičku dostat.

 Prosté sliby podomních obchodníků s elektřinou, plynem, tarify mobilních operátorů nebo dodavateli internetu jsme se už většinou naučili rozeznávat a mít je za pochybné vábení.

 Už také víme, že není vždy nejlepší v obchodech nakupovat ve slevách a že obchodníkovi se takové akce vyplácejí víc, než nám.

 Pokud je dvouciferná inflace a do výplaty vám stěží přibyla tisícikoruna, patrně vám někdo lhal, když říkal, že se máte stále lépe.

 Jestliže chodíte k volbám a dosud jste nebyli spokojeni s jejich výsledkem, vězte, že tak to máme téměř všichni. Ani strana, která vyhraje či získá většinu, se nezatěžuje plněním předvolebních slibů. Nic nebude výrazně jinak, ani když změníte své preference.

 Systém nás žene nesmyslnem takovým způsobem, že realitu nahlédá jen několik málo lidí. Soudím, že jich je o dost méně, než kolik si o sobě myslí, že k nim patří. Nikdo z nás onen nezbytný odstup nemá. Politici nám slibují nesplnitelné, stát řád a prosperitu, zdravotnictví péči o zdraví, soudy spravedlnost, policie a vojsko klidné spaní. Nic z toho není pravda a je jen otázkou času, kdy se pyramida vystavěná z iluzí zřítí.

 A populismus je dnes hanlivá nadávka pro nepohodlné politiky. Nicméně často se takovou nálepkou ohánějí samozvaní demokraté proti konkurenci.

 Výprask vařečkou nikdo nedostane. Bohužel. A Čulibrk jen cituje, za slovo ho neberte.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 25.6.2021 13:30 | karma článku: 12,32 | přečteno: 359x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Pitomci

24.5.2024 v 13:30 | Karma: 12,60

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,43