Zkreslené vidění - Moudřejší ustoupí

Moudřejší často ustupuje, protože se domnívá, že se hloupější spokojí s tím, co po něm žádá. Protože věří, že hloupější není tak hloupý, aby chtěl vše. Ale to se plete. Dávat hlupákovi za pravdu je totéž, co pomazávat se hnojem.
Čulibrk - 134

 Moudřejší totiž dobře ví, že s žádným křiklounem se nedá diskutovat, natož se nějak dohodnout. Ne, že by moudrému scházelo sebevědomí, ale nerad by snad přišel k úrazu. Spoléhá na to, že se brzy ukáže, kdo měl pravdu. V tom se ovšem často plete. Někdy to trvá déle a bývá potom i pozdě něco napravit.

 Už jsme se mnohokrát přesvědčili kam to vedlo, jestliže moudřejší blbějším ustupovali. Ono totiž moc není kam. S každým ústupkem zlu, pitomosti a hovadismu vzrůstají jeho nároky a požadavky. I sebejistota a nesnášenlivá agresivita. Příkladem takové nemístné tolerance může být působení henleinovy Sudetoněmecké strany coby předehry vzniku druhé republiky roku 1938. Nebo důvěra lidí a politických stran v demokratičnost a slušnost komunistů od války do února 1948. Jak se dostane blbost k moci, projeví se její pravá tvář a zlo se vlády dobrovolně jen tak nepustí.

 Blbost vítězí všude, kde jí někdo uvolní jen trochu místa. Nepřichází v míru a bere na sebe různé převleky, aby se zalíbila. Vydává se za posla spravedlnosti, humanity, zákonných nároků, dobra a lásky, ale za sebou zanechává právě toto vše pošlapáno, zbořeno, zneuctěno a vypleněno.

 Dnes už není příliš pravděpodobné, že by se vrátila doba, kdy jedinými vládci byli komunisté. Hnědá diktatura také nehrozí. Ačkoli obojí se často používá coby strašák nebo nálepka pro nepohodlné a ne s hlavním proudem plující strany a hnutí. Ani žádná forma perzekuce vůči Židům není na pořadu dne. Což je dobré. Co naopak dobré není je tolerance mlčící většiny k extrémním požadavkům některých menšin a politiků. Přichází to od západu, tedy odtud, odkud by to dříve nikdo nečekal. Politická korektnost, feminismus, zmutovaná hnutí za lidská práva či propagace homosexuality svědčí o napadení společnosti vleklou a zhoubnou nemocí. Jestli bude smrtelná, nikdo neví. A jak dalece zasáhne českou kotlinu, můžeme jen předvídat. Kdo je toho schopen, může se i modlit.

 Není namístě s blbostí uzavírat příměří. Nikdy v historii se to nevyplatilo. Protože ona, tahle bestie, narozdíl od spravedlnosti oči nemá zavázané. A vidí naše slabosti.

 Čulibrk neví, proč by měl ustupovat a kam. Jak mu závidím!

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 4.9.2020 13:30 | karma článku: 14,37 | přečteno: 298x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Pitomci

24.5.2024 v 13:30 | Karma: 13,27

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,43