Zkreslené vidění – Dědičnost

Děti jsou pokusní králíci rodičů. Doktor potřebuje diplom, pilot pilotní průkaz, řidič řidičský průkaz, dělník u pásu zaškolení. Rodiče jsou ale prostými amatéry. Navzdory výchově se z dětí časem stanou normální lidé.
Čulibrk - 238

 Máme přirozený sklon vidět se v lepším světle, než jací doopravdy jsme. A aniž máme na úspěších svých dětí jakoukoli zásluhu, rádi si ji přivlastňujeme. Zato od neúspěchů potomků dáváme ruce pryč. Vždyť je tu vliv školy, kamarádů, prarodičů a partnera. Proč bychom zrovna my měli být odpovědní za to, že náš Pucínek přepadává a okrádá v parku stařenky?

 Mnozí rodiče si své nenaplněné touhy a kdysi neúspěšné snahy vynahrazují tím, že dětem dopřávají možnost uspět tam, kde jim se to nepovedlo. Bez ohledu na to, zda to prcky baví a mají-li alespoň nějaké předpoklady či špetku talentu. Mnoho z nás chodilo na hokej, fotbal, do houslí, recitačního kroužku, či jinam. Podle toho, v jaké oblasti zájmů byli frustrováni naši předkové. Ale přiznejme si, málokdo z nás má dodnes něco z toho alespoň jako koníčka, a natož aby se něčím podobným živil. Což nám nicméně nebrání do těch samých činností nutit naše potomky. Jasněže vím, že jsou i výjimky, které uspěly. Důkazem jsou rodinné klany herců Hrušínských, zpěváků Procházků, nebo rody šikovných řemeslníků. Ale to už jsme spíše u povolání.

 Já osobně jsem se v dětství hrát na akordeon nenaučil. Ale s tím, co jsem pochytil v hudební přípravce, jsem vystačil na základní škole až do konce školní docházky. A moje povolání? Já, technický antitalent, jsem vyučen mechanikem důlních strojů. S maturitou k tomu. Být mými rodiči, asi bych si blahopřál, že se takové kopyto, jako náš syn, dokázalo téměř v oboru uživit až do důchodu. Že by byl inteligentní po nás?

 Ono ale na druhé straně inteligentní dítě dost dobře ví o chybách svých rodičů. Čímž se žádný rozumný rodič chlubit nehodlá. Už jen proto, že si je často ani neuvědomuje.

 Vzato do důsledků, kdyby opravdu inteligence byla dědičná, příliš inteligentů by mezi námi nechodilo. Proto mám spíše za to, že inteligence stejně jako slabomyslnost jsou anomáliemi, které s dědičností souvisejí jen v základu, hlavní podíl na jejich rozvoji má výchova.

 V budoucnosti prý bude možné zvolit si dědičné vlastnosti dítěte. Nevím, jestli bych o to stál. Myslím, že hlavní je zdraví. Ostatní zařídí příroda. O svůj klon nestojím. Štěstí, že to zatím neumíme.

 A jsem opravdu rád, že jsem se tentokrát nemusel zmiňovat o politicích. Popravdě řečeno, ani nemohl.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 2.9.2022 13:30 | karma článku: 7,77 | přečteno: 213x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,43