Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Turecko autem: 8. díl - K hranicím s Gruzií

Při hranicích s Gruzií se krajina i počasí mění skoro na každém kroku. Někdy je to ohromující, jindy děsivé, někdy oboje. Jak vypadá severovýchodní konec Turecka?

Artvin má pověst nejdeštivějšího města v Turecku. Já mám tu čest vidět ho v přívětivém rozpoložení. Cesta k němu je příkrým klesáním do hluboké ale široké rokle značně poznamenané Derinerovou přehradou. Pata hráze je 250 metrů nad mořem, zatímco naokolo jsou na dohled vrcholy, které mají hodně přes 2000 metrů. Krása na pohled leda tak pro zaryté technokraty. Ostatní budou spíše kroutit hlavou nad tímto triumfem člověka nad přírodou.

Derinerova přehrada

Není důvod se okolo Artvinu moc zdržovat. Nad městem sice je národní park, ale ten je spíše izolovanou rezervací než turistickým cílem. Zato směrem na východ podél gruzínských hranic je to jiný příběh. Silnice směrem na Şavşat se kroutí úzkým kaňonem s divokou řekou. Za každou zatáčkou je hezčí a hezčí výhled.

Průjezd kaňonem

V Şavşatu už je nadmořská výška zase přes 1000 metrů a kopce okolo směrem k gruzínským hranicím se zvedají až ke 3000 metrům. Opět nastupují husté lesy, oči trhající zelené louky a zasněžené vrcholy na horizontu. Dojem nekazí ani to, že se už začíná horšit počasí.

Poblíž Şavşatu

Po cestě mám dvě krátké zastávky. Tou první Tbeti Manastiri z 10. století. Dostat se sem je trochu detektivka a při pohledu na něj se vkrádá otázka, jestli to není “ten druhý zachovalý gruzínský klášter v Turecku”. Moc z něj nezůstalo, ale stojí to zato už jen kvůli těm scenériím kolem.

Tbeti Manastir

Druhou zastávkou je jezero Karagöl, které obklopuje dvoudílný Karagöl-Sahara Milli Parki. Saharou je náhorní plošina jižně od jezera, kterou protíná silnice dále na východ do Ardahanu. Turistů je kolem pomálu, ale je tu nádherně. Mít lepší počasí nebo alespoň předpověď, zůstal bych i několik dní.

Karagöl

Mířím proto dál směrem na Ardahan přes Saharskou náhorní plošinu. Silnice se škrábe až nad 2400 metrů nad mořem, lesy nahrazuje tundra a sněhu přibývá. To je ta Sahara.

Saharská náhorní plošina

Za průsmykem se dramaticky mění krajina. Ta je teď plochá a pustá. Nadmořská výška, v níž se vine silnice, osciluje kolem 2000 metrů. Dnešním cílem je Çildir, město u posledního hraničního přechodu do Gruzie. Za ním už je permanentně uzavřená hranice s Arménií.

Doleva Gürcistan, rovně Gürcistan

I tady na konci Turecka mě nepřestává ohromovat infrastruktura. Takřka všechny páteřní silnice mají parametry, za které by se v Evropě nemohla stydět žádná dálnice. Podstatný rozdíl je v tom, že po místních komunikacích skoro nikdo nejezdí.

Silnice do Çildiru

Před Çildirem mě nakonec dohání bouřka, která je tak kolosální, že se v ní skoro nedá jet. Stěrače jedou na maximum a z rychlostní silnice se stává řeka. Naštěstí jsem téměř v cíli, kterým je pro dnešek Çildir Gölü Konagi.

Nocleh v tomto hotelu je poněkud rozporuplným zážitkem. Ubytování se snídaní je levné, ale když si řeknu o večeři stojí skoro tolik, co nocleh. Personál je připraven v počtu deseti, ač jsem přijel bez rezervace a jiný host tu není. Spím sice v luxusním pokoji, ale pod peřinou jsem oblečený, protože v noci klesá venkovní teplota k nule a ústřední topení nejede, topí se jen dole v krbu. Celé to vypadá jak mafiánská pračka na peníze. Dojmu pomáhá vzezření domácích ani Superb v kůži před domem.

Večer v Çildir Gölü Konagi

Hned v pět ráno sedám do auta a jedu se podívat po okolí. Snídani jsem domluvil na devátou a je potřeba využít toho, že mi přeje počasí. Okolní krajina je až kýčovitá. Jezero a za ním v dáli zasněžené kopce, obdělávaná políčka a o kousek dál kaňon, u jehož hrany je altánek na posezení.

Çildir Gölü
Poblíž Şeytan Kalesi

A v tomhle bohem zapomenutém kraji se najednou objeví dálkový cyklista. Jede z Anglie, odkud vyrazil na začátku roku. Úsměv od ucha k uchu, byť je mi jasný, že to musí být řehole. Sám pak říká, že včera v té průtrži to bylo docela divoký a když přijde řeč na to, že jedu autem z České republiky, říká, že březen v Čechách nebyl pro dálkového cyklistu nic moc. Ptám se kam dál, on že si dá Gruzii a Arménii a pak se uvidí. Do Ázerbajdžánu pořád cizinci po zemi z Gruzie nemůžou, proto asi přeletí do Kazachstánu.

V průsmyku s anglickým dálkovým cyklistou
Silnice do Gruzie

Opět se kazí počasí tak uháním dál. Směrem k Arménským hranicím, do regionu, který by se dal nazvat Arménským Tureckem. Ale před Turky tak o něm nemluvte. 

Autor: Jan Vaverka | úterý 15.8.2023 8:20 | karma článku: 19,65 | přečteno: 347x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu

To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.

3.5.2024 v 8:20 | Karma: 11,74 | Přečteno: 121x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty

Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.

26.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,27 | Přečteno: 171x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 15,02 | Přečteno: 257x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,13 | Přečteno: 219x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,11 | Přečteno: 193x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 14,71
  • Průměrná čtenost 643x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik