Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bolívie - 2. díl: Z pustiny k Salar de Uyuni

Vesnice a slaný hotel byli trochu jako zjevení. Jestliže minule to bylo o poušti, živlech a kopcích v dáli, nyní se svět zazelená a objeví se skaliska.

Noc ve výšce nad 4000 metrů není napoprvé úplně lahoda ani po solidní aklimatizaci v San Pedru. Tak trochu se dusíte. A občas vás to vzbudí. Ale nebojte, zhruba za 3 až 4 dny se aklimatizujete i na 4000 metrů, jen je potřeba předejít iluzi, že pak budete běhat po kopcích jak laňka.

Co si představit pod pojmem “slaný hotel”? Postavený je primárně z velkých kvádrů z místních hornin plných soli. Samozřejmě to není čistá sůl, byť té je jako dekorace kolem spousta, přesto pokud si chce osolit vajíčka, můžete odhrnout ubrus a špetku si nabrat.

Ze slaných kamenů jsou i nosné zdi. Výjimku tvoří jen koupena a kuchyně, tam by to bylo trochu nepraktické.

I výzdoba je poněkud netradiční. Omar, pan řidič, si všimne toho, že mě zaujal vycpaný pásovec na recepci. Začne mě přesvědčovat o tom, že ho nejen vycpávají, ale občas i vydlabají a udělají si z něj mandolínu. Fotku pásovce z recepce raději přikládat nebudu.

Přesto dlužno dodat, že Omar je frajer. Jeho Land Cruiser slouží už dobrých 20 let, má lehce puklé čelní okno, ale to nevadí. Nevím, kolik má najeto, a i kdybych viděl co ukazuje, beztak by to bylo fuk, protože rychlost neukazuje. Omar jezdí pouští na pána. Těžko někde hledat jakékoli orientační body, přesto on jede úplně zpaměti a to mnohdy naprosto antiintuitivními cestami.

Navíc, kdo někdy jezdil off-road, ví, že je to těžší než vypadá a že i poměrně těžký terén vypadá na fotce jako lala. V poušti altiplana není pro řidiče ani vteřina na odpočinek, snad jen s výjimkou průjezdu vesnicí Chico.

Ale zpátky k túře. První zastávkou dne je Italia Perdida, skalní uskupení, které se z ničeho zjevuje uprostřed polopouště.

Druhý den je ve volnějším tempu, a tak je poprvé i více času na skupinové fotky.

Skupinové focení

.. na exhibiční fotky, i na “making of” fotky exhibičních fotek.

Jedeme dál a dál severně a zeleně přibývá. Objevují se jezera, traviny i fauna, která není úplně typická pro tyto končiny.

 

Kousek před první větší cestou odbočujeme na Canón de Anaconda. Ten v lecčem připomíná scenérie ze známějšího a dostupnějšího Národního Parku Torotoro. Až na to, že tu jsme sami.

Jak se blížíme Uyuni, objevují se lány quinoi, která je ze všech zemědělských plodin pěstovaných po světě tou, která se pěstuje v nejvyšší nadmořské výšce. Bolivijci tu svoji považují za nejkvalitnější na světě. Je jí asi 7 odrůd, které se rozlišují barevně. Někdy rozlišovací barva reflektuje skutečnou barvu (černá, bílá, žlutá, růžová) někdy ne (například modrá).

Přibývají i lamy. Enrique říká, že rozlišují 3 druhy: Vikuňa s podlouhlou hlavou a subtilnější postavou je divočejší, lama a alpaka jsou si na první pohled podobné - obě jsou chundelaté a zavalité, ale lama je celkově mohutnější a má oproti tělu delší krk a uši ve srovnání s alpakou.

Den končí u Salar de Uyuni. Ještě předtím máme po nějaké době kontakt s civilizací a hned se nabízí příležitost ochutnat pivo. Mají pivo z koky, quinoi a kaktusu. Pro ten zážitek to stojí za to  zkusit. Přesto, upřímně, jen pivo z quinoi sneslo přisnější měřítka.

Den končí na hranici Salar de Uyuni, největší solné pláně na světě. Tam se máme vydat na druhý den, na úsvit. O tom příště.

Autor: Jan Vaverka | pátek 23.2.2024 8:20 | karma článku: 14,88 | přečteno: 228x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 10. díl: Amazonskou džunglí

Jdeme do finále. Při sobotním ránu je v Leticii třicet stupňů a my vyrážíme na dvoudenní výpravu do amazonské džungle. Ale zase takový fofr to nebude, protože se do rána zřítil most do přístavu.

31.5.2024 v 8:20 | Karma: 14,46 | Přečteno: 165x | Diskuse | Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 9. díl: Na cestě do Amazonie

Pár týdnů před odletem do Kolumbie psala Lufthansa, že nám ruší let zpátky do Evropy a že můžeme letět o několik dní dříve nebo naopak později. Když to dříve nejde, co s časem navíc?

24.5.2024 v 8:20 | Karma: 12,08 | Přečteno: 171x | Diskuse | Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 8. díl: Do Bogoty za jídlem

Kulinářská Bogota má vše. Komorní podniky, i obrovskou čtyřpatrovou restauraci, zapadlé bistro s exotickým masem i místo, kam zajít na fermentovanou kukuřici.

17.5.2024 v 8:20 | Karma: 13,65 | Přečteno: 259x | Diskuse | Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 7. díl: Bogota v jedné fotce

Předešlý blog ukázal Bogotu z různých stran. Co si z toho vzít? Jak jí porozumět? Zkusím na to jít i trochu jinak.

10.5.2024 v 8:20 | Karma: 14,92 | Přečteno: 196x | Diskuse | Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu

To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.

3.5.2024 v 8:20 | Karma: 14,92 | Přečteno: 193x | Diskuse | Cestování
  • Nejčtenější

V Mostě uhořelo šest lidí. Restaurace byla v jednom plameni, popsal hasič

12. ledna 2025  6:54,  aktualizováno  13:09

Přímý přenos Při výbuchu a požáru v restauraci U Kojota v ulici Františka Halase v Mostě zemřelo nejméně šest...

Za chybějící papíry k domu pokuta. Polovině Čechů hrozí sankce až 400 tisíc

11. ledna 2025

Premium Je projektová dokumentace k vašemu domu zastaralá a neaktuální? Anebo ji vůbec nemáte? Pak budete...

Aralské jezero vstává z mrtvých. Voda se vrací a do ní i život

13. ledna 2025  21:50

Objem vody v severní části Aralského jezera se od roku 2008 zvýšil téměř o polovinu, uvedly...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

15. ledna 2025  11:34

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové...

Ječící lidé si strhávali oblečení. Svědkyně líčí ohnivý horor v Mostě

12. ledna 2025

Premium Inferno. Křičící lidé z hořící hospody vybíhali ven a strhávali ze sebe oblečení. Tak popisuje...

Pohltil Kiku a dál expanduje. Kde a jak vznikl rakouský gigant XXXLutz

18. ledna 2025

Nábytkový řetězec XXXLutz se už desítky let propracovává na špici v oboru celoevropskou expanzí....

Ve vlastním s pomocí rodičů, nebo prací v IT. Jak dnes mladí hledají bydlení

18. ledna 2025

Premium Dosáhnout na vlastní bydlení je pro mladé už prakticky nemožné. Měsíční splátka průměrného,...

2,2 milionu lidí s vysokým tlakem. Česko v Evropě ztrácí, situace je alarmující

18. ledna 2025

Premium Desítky tisíc lidí o něm ani nevědí, následky přitom mohou být fatální. Často končí srdečním...

Ukrajinští Bondové v týlu nepřítele. Jak funguje špionážní agentura SBU

18. ledna 2025

Premium Raketový útok na smuteční průvod v ukrajinské obci Hroza z října předloňského roku byl jedním z...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 680x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik