Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Baskicko – 7. díl: Co navštívit na cestě do Baskicka - Německo

V příštích třech dílech bych se rád zmínil o několika lokalitách, které nejsou tak zprofanované, ale dle mého soudu rozhodně za návštěvu stojí. Začnu od Německa.

V Německu jsem strávil půl roku v průběhu roku 2015 díky půlroční stáži. Protože jsem působil ve Stuttgartu a hodně cestoval, měl jsem možnost poznat velkou část jižní poloviny Německa. Rád bych tu blíže popsal pět lokalit, které jsou poměrně často opomíjeny nebo stojí za návštěvu z důvodů, které nebývají až tak často v hledáčku turistů.

Bamberk

Bamberk je středně velké město ležící asi 60 kilometrů severně od Norimberku v regionu Franky na periferii Bavorska. Stojí za to ho vidět hned z několika důvodů. V 30. letech minulého století byla odtud značná část průmyslu přesunuta do Norimberku. To v konečném důsledku vedlo k tomu, že zatímco Norimberk byl v rámci druhé světové války téměř srovnán se zemí, Bamberku se bombardování vyhnula.

Díky tomu se může Bamberg pyšnit úchvatně zachovalým centrem města, které se rozprostírá okolo ostrova na řece Regnitz. Velkým tahákem je například městská radnice, která stojí na separátním ostrůvku. Celé centrum města je pak zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

Je tu ale ještě jeden zásadní důvod, proč Bamberk navštívit. Město má silnou pivovarnickou tradici, která je zhmotněna do podoby devíti pivovarů. Kolem piva se tu točí vše. Hned po příjezdu do města můžete vyfasovat malého tištěného průvodce pivovary a o zábavu budete mít postráno na hodně dlouho. Úplně nejtradičnějším produktem je pak tzv. kouřové pivo.

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg, ležící na samé hranici Bavorska zhruba 100 kilometrů západně od Norimberku, je jak vesnice z omalovánek. Malé centrum tyčící se na skále s dlážděnými ulicemi a starobylými hrázděnými domky je obehnáno hradbami a působí proto jako jedna velká rezervace. Všechna ta kýčovitá nádhera nejlépe vynikne z věže vedle radnice, na niž se musíte doslova vyplazit.

Rothenburg ob der Tauber

Pamětihodností tu na poměrně malém prostoru najdete hodně. Krom zmíněné radnice s orlojem tu najdete vězeňské muzeum nebo muzeum hraček. Navíc tu každý večer můžete absolvovat prohlídku z průvodcem v kostýmu ponocného, který vás všemi zákoutími provedel.

V Rothenburgu nemůže chybět ani starý pivovar, vždyť pivovarnictví je regionu Franky vlastní jako máloco. Na pivovar tu narazíte prakticky na každém rohu.

Technická muzea v Sinsheimu a Speyeru

Muzea v Sinsheimu a Speyeru jsou největšími soukromými technickými muzei na světě. V obou muzeích za cenu zhruba 15 euro bez větších problémů strávíte celý den.

V Sinsheimu se můžete projít Concordem a Tupovelem TU-144, je tu obrovská sbírka armádní techniky, největší expozice vozů Formule 1 na světě nebo Blue Flame, “vozidlo”, které svého času drželo pozemní rychlostní rekord (23. října 1970 mu naměřili v Bonneville 1001,7 km/h).

Concorde a Tupolove TU-144 v muzeum v Sinsheimu

V Speyeru naleznete jeden celý pavilon věnovaný kosmonautice. Nejcennějším exponátem je bezesporu raketoplán Buran. Mimo expozice o kosmonautice tu naleznete například Boeing 747, Antonov AN-22 nebo U-boot U9.

Ponorka U9 a hausbot Sean O'Kelley v muzeum ve Speyeru

Všechny zmíněné exponáty si můžete “osahat” - v případě Boeingu 747 si můžete projít prostorný interiér od kokpitu až k zavazadlovému prostoru, v případě ponorky naopak pocítíte stísněnost vnitřních prostor.

Motor Boeingu 747 v muzeum ve Speyeru

Obě muzea mají svůj vlastní IMAX a v obou muzeích můžete ušetřit za vstupné pokud dorazíte v den svých narozenin.

Stuttgart

Stuttgart byl totálně zdevastován bombardováním během 2. světové války, proto tu mnoho historických památek nečekejte. Čestnými výjimkami jsou Altes Schloss, Neues Schloss a dříve chudinská čtvrť Böhnenviertel.

Stuttgart je ale jedním z automobilových center Německa. Naleznete tu špičkové Mercedes-Benz muzeum v Bad Canstattu s obří expozicí v sedmi patrech, ve které si projdete celou historií automobilky.

Mercedes W125, který v roce 1938 na dálnici mezi Frankfurtem a Darmstadtem stanovil rychlostní rekord na 432,7 km/h. Až do roku 2017 šlo o rychlostní rekord na veřejné komunikaci

Neméně strhující je Porsche muzeum, sídlící ve futuristické budově v Zuffenhausenu. To má mnohem komornější atmosféru a vozidel je tu vystavených sotva 20. V Porsche muzeu si lze mimo běžného vstupu domluvit i prohlídku s průvodcem po výrobní hale, která zajišťuje veškerou produkci Porsche 911 a část produkce Porsche Boxster.

Čtyři po sobě jdoucí generace Porsche 911 turbo v Porsche muzeu v Zuffenhausenu

Mimo toho je Stuttgart vyhlášen termálními prameny. Kolem řeky Neckar se nachází hned několik lázní. Z nich bych doporučil Bad Leuze, kde je vám za příznivou cenu dostupný obrovský areál s termálními bazény a s wellnessem, ve kterém je 15 saun.

Hohenzollern a Lichtenstein

Hohenzollern a Lichtenstein jsou novogotické zámky z 19. století nacházející se v kopcích jižně od Stuttgartu. Byť jsou oba dodnes využívané ke svému původnímu účelu, můžete se do nich dostat v rámci prohlídek s průvodcem.

Hohenzollern se tyčí na samostatném kopci poblíž dálnice směřující na jih od Tübingenu. Na rozdíl do Lichtensteinu působí lehce kýčovitým dojmem. To ale nic nemění na tom, že jde o úchvatný komplex s nádherným výhledem do okolí. Z tohoto důvodu je i často vyhledáván hollywoodskými produkcemi, naposledy v případě fimu Lék na věčnost.

Zámek Hohenzollern

Lichtenstein proti tomu působí komorněji. Naleznete ho na úpati kopce nad stejnojmennou vesnicí zhruba 20 kilometrů jižně od Reutlingenu.

Zámek Lichtenstein

Vstupné s prohlídkou v případě obou zámku vyjde na 8 euro. V případě obou zámků se pořádají pravidelně prohlídky v angličtině, jejich načasování je ale lepší si ověřit na internetu nebo telefonicky.

Další tipy

Seznam doporučeníhodných lokalit by mohl být hodně dlouhý, proto jich pár ještě ve stručnost vypíchnu. V Ulmu je donedávna nejvyšší kostel na světě (dnes už jej předehnala Sagrada Familia v Barceloně), v jehož věži můžete vylézt až do výšky 140 metrů. Tübingen s jednou z nejstarších univerzit v Německu je živým městem s historickým centrem na úpatí kopce nad řekou Neckar (a najdete tu plaketu s nápisem “zde zvracel Göthe”). Kostnice má nádhernou polohu u břehů Bodamského jezera a půvabné historické centrum. Fridrichshaven byl centrem výroby Zeppelinů, kterým je tu zasvěceno muzeum. A tak bych mohl pokračovat.

Příště se přesunu do Francie.

Autor: Jan Vaverka | pátek 17.11.2017 8:20 | karma článku: 16,24 | přečteno: 516x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 8. díl: Do Bogoty za jídlem

Kulinářská Bogota má vše. Komorní podniky, i obrovskou čtyřpatrovou restauraci, zapadlé bistro s exotickým masem i místo, kam zajít na fermentovanou kukuřici.

17.5.2024 v 8:20 | Karma: 12,47 | Přečteno: 176x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 7. díl: Bogota v jedné fotce

Předešlý blog ukázal Bogotu z různých stran. Co si z toho vzít? Jak jí porozumět? Zkusím na to jít i trochu jinak.

10.5.2024 v 8:20 | Karma: 14,27 | Přečteno: 164x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu

To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.

3.5.2024 v 8:20 | Karma: 14,59 | Přečteno: 173x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty

Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.

26.4.2024 v 8:20 | Karma: 14,39 | Přečteno: 181x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 15,02 | Přečteno: 271x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 140
  • Celková karma 14,53
  • Průměrná čtenost 634x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik