Baskicko – 18. díl: Bilbo, část 1. – Guggenheimovo muzeum

Bilbo, španělsky Bilbao, není takovým turistickým tahákem jako Donostia. Právě Guggenheimovo muzeum se stalo novodobým symbolem města a přitahuje dnes pozornost návštěvníků nejvíce.

Možná si někteří z vás vzpomenou na prolog bondovky Jeden svět nestačí, v němž hraje Guggenheimovo muzeum nepřehlédnutelnou roli. V roce 1999, kdy měla bondovka premiéru, bylo Guggenheimovo muzeum čerstvě dokončené. Na místě skládky průmyslového odpadu vzniklo moderní architektonické dílo Franka Gehryho, které jakoby symbolizovalo přerod špinavého průmyslového centra v moderní metropoli 21. století.

Guggenheimovo muzeum při pohledu z Puente Pedro Arrupe

Muzeum, které navštíví ročně přes milión návštěvníků, je bezpochyby hlavním lákadlem města. Škarohlídi říkají, že muzeum stojí za návštěvu jen kvůli muzeu samotnému - atrium je ze značné části prosklené a se svými 45 metry na výšku působí vskutku pompézně.

Design budovy vzdává hold loďařství a rybolovu, které jsou tolik typické pro Baskicko. Nejde ale jen o budovu samotnou. V přízemí se nachází stálá expozice The Matter of Time od Richarda Serryho. Bludiště z ocelových plátů je uspořádáno tak, že v něm vznikají nevšední akustické a optické efekty. Atmosféra je působivá a orientace v bludišti místy více než složitá. Dozvíte se tu mj. jak expozice vznikala, k dispozici je i důkladné objasnění geometrie bludiště.

Zmenšený model expozice The Matter of Time

Zbývající expozice se průběžně mění. Mění se i vstupné, které v době mé návštěvy bylo 13 euro. Částečně i v závislosti na tom se mění exponovanost muzea. Může se vám tak stát, že v některých dnech mimo hlavní turistickou sezónu muzeum takřka zeje prázdnotou.

Atrium muzea, když se zrovna vylidní

I samotné okolí muzea je zajímavé samo o sobě. Nepřehlédnutelná  je dvanáctimetrová konstrukce z květin v tvaru psa, takzvaný Puppy. Žertem se někdy říká, že prvně na prostranství umístili psa a pak mu museli postavit boudu. Ve skutečnosti byl sled opačný.

Z druhé strany, při nábřeží, je stálá, volně přístupná venkovní galerie - Maman, obří pavouk, jejímž autorem je Luis Burgeois, dále pak ohnivá fontána, barevné tulipány nebo vysoká konstrukce z koulí, která má symbolizovat strom (můžete ji vidět na první fotce).

Barevné tulipány

K muzeu přiléhá Bistro, kam můžete zajít na menu za cenu od 30 euro výše a zážitková restaurace Nerua a degustačními menu v ceně od 80 euro výše.

V bezprostřední blízkosti muzea se nechází i Puente de Salve, most, který spojuje centrum města se zpoplatněným tunelem pod Monte Atrxanda napojeným na dálnici.

Muzeum při pohledu z

Čtyřiadvacet metrů vysoký Puente la Salve je jednou z mnoha zdejších ukázek moderních architektury. Na ni v Bilbu narážíte na každém kroku ať už jde o mosty, krom zmíněného třeba Puente Zabizuri, mrakodrap Torre Iberdrola nebo vstupy do metra. Ale o tom třeba více příště.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Vaverka | pátek 30.3.2018 8:20 | karma článku: 11,26 | přečteno: 280x
  • Další články autora