Baskicko – 12. díl: Nakupování a stravování, část 2.

Jídlo je vášní Basků. Nikde v Evropě se za něj neutrácí tolik, jako právě v Baskicku a nevěnuje se mu taková pozornost.

V jednoduchosti je síla. I tak bych se dala popsat Baskická, potažmo Španělská, kuchyně. V Baskicku se nesetkáte tolik s omáčkami, kořením, v podstatě ani se složitými recepty. Ingrediencí se používá pomálu a klade se důraz na čerstvost ingrediencí, na vyniknutí jejich vůně a chutě.

Stravování je bráno vážně a má povahu společenské události, na niž se vyhrazují celé hodiny. Tomu odpovídá i denní rytmus Basků. Oběd málokdy začíná před druhou odpolední a nezřídka se protáhne do čtyř. I večeře je posunuta a běžně tak začíná až po desáté.

Hlavní jídlem dne je oběd. Ve všední dny chodí Baskové v houfech na obědová menu. Tříchodové menu pořídíte v restauraci zhruba od 10 euro. Součástí menu je předkrm nebo polévka, hlavní chod a desert.

Předkrmem může být omeleta, salát nebo talíř z jamonem a sýrem. Obvykle máte na výběr ze tří až pěti možností.

Omeleta jako jeden z typických předkrmů

Nejinak tomu je u hlavního chodu, kde jsou prakticky vždy v nabídce ryby nebo mořské plody, masité jídlo i vegetariánské jídlo.

Deserty mají podobu dortů, pudinků nebo jen čerstvého ovoce. K menu bývá na výběr voda, pivo nebo víno. Řeknete-li si o víno, nebuďte překvapeni, když před vás postaví celou láhev. Nečeká se od vás, že ji sjedete celou.

No a na čem tedy stojí baskická kuchyně? Bez velké nadsázky by se dalo říci, že vše se točí okolo ryb a mořských plodu, jež najdete na menu i v tom největším zapadákově. Největší klasikou je treska, ať už naprudko, dušená nebo smažená. Hojně rozšířené jsou krevety, chobotnice, sepie nebo kalmáry. Ty se podávají s rýží, těstovinami, kuskusem, salátem nebo jen tak s čersvým pečivem.

Oliheň na prudko s cilbulí

Specialitou všech specialit je pak oliheň ve vlastním inkoustu, která má lehce nasládlou chuť a sytě černou barvu.

Pokud jde o masa, i zde je výběr velký. S vepřovým se nejčastěji setkáte v podobě velkého natenko rozklepaného plátku. Populární je i hovězí a jehněčí, méně obvyklé je kuřecí, se kterým se setkáte hlavně v podobě steaku.

Hojně se využívá i luštěnin. Jednou ze specialit jsou fazole s místní klobásou. Populární je ragů, které se dělá z hovězího, zvěřiny, vepřového nebo kuřecího.

Populární jsou i burgery a to nejen ty hovězí. Setkáte se i s tuňákovými burgery a vegetariánskými burgery. Skvělou restauraci specializovanou na burgery najdete například v Elantxobe blízko svérázné točny pro autobusy.

Naprosto specifickou kategorií jsou pintxos (španělsky tapas). Původně sloužily pintxos k přikrytí poháru s vínem. Cílem bylo chránit pohár před polétavým hmyzem. Sekundárně pak měly pintxos sloužit k zpomalení konzumace vína při dlouhých společenských událostech. Dnes se pod pojmem pintxos chápe široká skupina malých jídel, od jednohubek až po středně velká jídla (těm se říká španělsky raciones). Sloužit mají k zahnání hladu mezi jídly nebo jako součást večerní konzumace.

Pintxo, tentokráte jako předkrm v rámci poledního menu

Společenské večery v Baskicku mají často povahu přesunů od baru k baru. V každém si dáte pintxo a drink a jdete zase dál. Mnohé bary se na pintxos specializují, běžné jsou i soutěže v přípravě pintxos. Tím ostatně může být skoro cokoli. Hojně se využívá mořských plodů - krevet, sadinek nebo ančoviček. Někdy jde ale jen o chléb potřený česnekem s rozetřeným přezrálým rajčetem, často se setkáte i s jamonem nebo tvrdým sýrem.

Stěžejní roli hraje ve stolování víno. Každá restaurace nebo bar má své stolní víno a krom toho nabízí širokou škálu dalších vín. Proti tomu pivo tu moc zásadní roli nehraje. Svůj výčep má sice kdejaký bar, obvykle je ale na něm jen Amstel nebo San Miguel. Nicméně i v Baskicku naleznete podniky specializované na pivo (například Pikas in Flandes ve Vitorii-Gasteiz).

Stranou nejsou ani deserty. Spousta podniků, zvláště na venkově, se specializuje na cheese cake, vyrobený z lokálního sýra. Dále narazíte na dorty, rýžové pudinky, buchty nebo zmrzlinové poháry. Jindy může hrát roli desertu modrý sýr nebo místo něj dostanete mošt.

Obecně se dá říct, že úroveň stolování a stravování je v Baskicku potažmo celém Španělsku velmi vysoká a patrně se vám nestane, že byste šlápli vedle. Nejlepší restaurace v Baskicku najdete v Donostii, která je přímo kulinářským rájem s devíti michelinskými restauracemi. V takových podnicích logicky cena roste raketově vzhůru.

Mějte též na paměti, že denní menu jsou výrazně levnější než večerní nabídka ze standardního jídelního lístku a že víkendová menu vás vyjdou o nějaké to euro dráž než menu v pracovní dny.

Po novém roce se začnu věnovat jednotlivým lokalitám v Baskicku. Začnu od Vitorie-Gasteiz, hlavního města Baskické autonomní oblasti.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Vaverka | pátek 22.12.2017 8:20 | karma článku: 16,37 | přečteno: 824x
  • Další články autora