Lavička, u které se bezzubý ucházel o svoji vyvolenou

Toužit po někom je radost i trápení. Nakonec přijde okamžik, kdy by jeden druhému měl o svých citech říci. Když ho promešká, může být pozdě a správná chvíle se již nikdy nevrátí.

Uprostřed léta celou zemi pokořilo kruté sucho, které vypalovalo louky do hnědavě rezavě barvy. Připomínaly podivný kakaový škraloup. Trávník v parku se však stále zelenal. Městské služby ho dokázaly udržovat za cenu vysokých nákladů na vodu. Pro lidi v některých částech světa by bylo takové plýtvání považováno za šílenství. Místními obyvateli nikoliv. Chodili do parku dál na procházky, tajné i veřejné schůzky, hrát si s dětmi, číst si nebo relaxovat s pohledem do blba. Možná i toto všechno by považovali lidé jinde ve světě za šílenství.

Posezení na lavičce bylo stále příjemné, Zeleň okolo ní a stín rozložitého dubu ji ochlazovaly. O kousek dál sluneční paprsky bodaly do kůže a spalovaly pokožku během několika minut. Jednoho dne na ni dosedl muž po čtyřicítce. Oblečený v modrých kalhotách a bílém tričku s límečkem a krátkým rukávem. Nohama hřešil proti etiketě, protože mu svítily červené ponožky ze sandálů. Přesto celkově působil jako štramák. Předklonil se a sledoval, jak pot, který mu stékal  z čela, kape na zem. Přišel si sem vydechnout po smaženém sýru s tatarkou a hranolky, které, na rozdíl od zdravých salátů, miloval.

Mezi funěním si všiml, že kousek od něj stojí vozík se zmrzlinou. Vypadal, jako by přijel z minulého století. Chladící těleso zakrývalo dřevěné obložení, natřené na bílo. Přes barvu byl pěkně odřený, majitel se ani nenamáhal ho pořádně opravit. Na boku byl žluto-hnědou barvou nastříkán prostý nápis bez fantazie, vyvedený velkými tiskacími písmeny: ZMRZLINA. V parku působil trochu komicky. Možná by se v tomto prostředí lépe vyjímalo: ZMRZLYNA. Vozík měl čtyři velká kolečka, snad ze starodávného dětského kočárku. Na horní desce vyčnívaly dva velké nerezové poklopy. U jednoho ležela přeložená papírová cedulka, kde stálo ČOKOLÁDOVÁ a u druhého VANILKOVÁ.

„Jestliže tě, když jsi na pláži, požádá tvoje přítelkyně, abys jí došel koupit jahodovou zmrzlinu, a ty si koupíš také jednu čokoládovou pro sebe a na cestě zpátky zakopneš a jedna ti upadne, neboj se, bude to ta čokoládová. A jakmile dáš přítelkyni její zmrzlinu, určitě ti řekne, že právě dostala chuť na čokoládovou.“ Murphyho zákon

Zmrzlina

Muže zaujala obsluha. Vysoká žena s dlouhými blonďatými a vlnitými vlasy, v zeleném tričku, hnědých krátkých kalhotách a bílých teniskách. Opásaná zástěrou s logem kornoutu a točené zmrzliny. Jenže žena neprodávala točenou, ale kopečkovou. Muž dostal nejprve chuť na zmrzlinu, přestože po smaženém sýru šlo o další prohřešek, tentokrát proti zdravé výživě. Potom se podíval na ženu a zapomněl na čokoládu i vanilku. Ona, možná o rok či dva starší než on, měla na tváři milý úsměv, který podtrhoval její jemné rysy. Kolemjdoucím nabízela chlazenou pochoutku a když uspěla, zákazníkovi přidala pozdravení s přáním hezkého a úspěšného dne. Hlavu jí před prudkým sluncem chránil široký slaměný klobouk, kterého se pokaždé dotkla dvěma prsty. Svižně, jako když salutuje voják. Přitom zamrkala modrýma očima s velkými umělými řasami. Připomínala samičku ze zvířecí říše, která láká samečka do své pasti. Při jednom mrknutí se do ní chytil také muž, kterému se zatočila hlava.

Zalíbila se mu a přál si pozvat ženu na rande. Chtěl ji hned povědět, že se mu líbí a jestli by s ním nešla na kávu. Šlo by o rychlou a jednoduchou akci, kdyby muž netrpěl mimořádně velkou porcí stydlivosti. Zvedl se z lavičky a přistoupil k vozíku.

„Dobrý den,“ pozdravil.

Žena se k němu přitočila a otevřela doširoka oči. Muž jí chtěl původně povědět něco hodně chytrého a hodně vtipného. Připravoval se asi deset minut. Jenže, když se na něj žena podívala, zapomněl, co jí vlastně chtěl říct.

„Tak, jakou si dáte, pane?“ zeptala se.

Muž si odkašlal a zarazil se. Podívala se na něho s otazníkem v obličeji a čekala. Došlo mu, že se od něj očekává odpověď, přesto se nedokázal rozhoupat. Žena se najednou sehnula, rozvázala si tenisky a skopla je pod vozík. Bylo jí horko. Vozík stál na vyasfaltované cestičce a ona se natočila tak, aby měla bosé nohy v trávě. Muže tím vykolejila ještě víc, protože ujížděl na nalakovaných nehtech prstů ženských nohou. Ucítil, jak se k němu z dálky žene vlna vzrušení. Rychle se rozhodl, že ji zchladí zmrzlinou.

„Čokoládovou,“ vyhrkl ze sebe.

„Kopeček, dva, nebo dokonce tři?“ Usmála se a on měl pocit, že slunce padá z oblohy. Cítil, jak mu pot z celého těla stéká do sandálů.

„Ufff,“ vydechl.

Zamrkala řasami. „Ufff, to je kolik kopečků?“ smála se a mužova pokožka rudla dokrvava nejenom ze slunečních paprsků.

„Dva,“ odpověděl a přemýšlel, zda se vleze pod lavičku, kam se chystal v tu chvíli vecpat.

„A kopeček vanilkové nepřidáte?“ Mrkla zase. Bezmocně beze slova přikývl.

Potom si se sklopenou hlavou převzal kornout se třemi kopečky a zaplatil. Lavičku mezitím obsadili dva kluci v pubertě. Muž odešel z parku a k vozíku se už nepodíval. Druhý den ráno, když otevřel v posteli oči, hned se rozhodl, že vezme běh událostí pevně do svých rukou. V práci netrpělivě čekal na poledne. Nešel ani na oběd a co nejdříve vyběhl do parku. Když dorazil, ženská postava ve slaměném klobouku sázela kopečky na kornouty jeden za druhým. Muž usedl na lavičku a chvíli ji pozoroval. Celé dopoledne si připravoval plán a teď si ho rychle v duchu přehrával. Přistoupí, pozdraví, řekne, že se mu líbí a pozve ji na kávu. Vstal a chystal se splnit první fázi. Přistoupil k vozíku a nadechl se.

„Ááá. Dobrý den. To jsem ráda, že vás vidím. Zase tři kopečky?“ Přeťala žena jeho plán jedním švihem jako průzkumník pralesa liánu. Nezmohl se na odpověď, zase kývl, vzal si kornout se třemi kopečky, zaplatil a rychle odešel.

Další den vyrazil v poledne do parku se stejným záměrem. Lavička byla zabraná stejnou dvojicí puberťáků jako předevčírem, tak hned si to namířil k vozíku se zmrzlinou. Tentokrát ženě nepřenechal žádnou iniciativu.

„Dobrý den, chtěl bych…“, vyletělo z něho.

Zaskočilo mu v krku a rozkašlal se. K obědu si dal pizzu s feferonkami a ještě ho pálila.

„Já vím, tři kopečky, dva čokoládové a jednu vanilkovou,“ zamrkala se spikleneckým výrazem žena.

Muž zmlkl a odešel známou cestou do práce. Neúspěšné námluvy pokračovaly celý měsíc. Každý den jiný a přece v jedné věci stejný. Návštěva parku končila pokaždé odchodem s kornoutem v ruce se třemi kopečky, dva čokoládové a jeden vanilkový. Vždy se objevil nějaký důvod, proč se mužův plán nepodařilo splnit. Když se nepřeřekl, nezakoktal nebo ho žena nepředběhla, spiklo se počasí. Jednou se nečekaně objevila bouřka s blesky nebo příště přišlo krupobití. Jindy pozvání na kávu nebylo slyšet přes ječící dítě v kočárku. Když už nastal den, v kterém šlo všechno jako po másle, senior, zabírající mu lavičku, se skácel a muž místo pozvání na kávu, přivolával mobilem sanitku a poskytoval první pomoc.

Nakonec se rozhodl, že marný boj vzdá. V práci si vzal volno, protože byl objednaný u zubaře. Muž se v pubertě popral kvůli výsledkům mezinárodního hokejového zápasu. Při rvačce spolužákovi zlomil nos a on mu skoro vyrazil dva zuby. Sice mu hned nevypadly, ale před půl rokem muži zubař sdělil, že v dohledné době se tak stane a je potřeba je nahradit.

Stomatologa navštívil před polednem. Po vytržení dvou předních zubů se měl vrátit asi za dvě hodiny a dostat náhradu. Bylo zase vedro a muži se nechtělo trávit čas v čekárně bez klimatizace. Chvíli přemýšlel a nakonec vyrazil tam, kam chodil celý měsíc. Do parku. Seděl ve stínu na lavičce a jazyk strkal do mezery mezi předníma zuby. Bezmyšlenkovitě a automaticky, zřejmě aby zaplnil prázdný prostor. Pozoroval ženu, která bosá prodávala milióny kopečků kolemjdoucím. Přišla mu jako éterická zmrzlinová víla.

Sledoval její prsty u nohou s červeně nalakovanými nehty a oči mu klouzaly po jejím těle, které považoval za dokonalé. Skenoval ji podrobně pohledem nahoru a potom zase dolů. Připadalo mu, že nic nádhernějšího ve svém životě neviděl. Obraz ženy se mu otiskl do jeho hlavy a běžel před jeho očima, jako nekonečný film v kině. Hltal každé její slovo a nesmírně toužil dotýkat se ženiny hebké pokožky. Melodický hlas, kterým lákala kolemjdoucí k nákupu kopečků zmrzliny ho fascinoval. Vůbec si neuvědomil, že v tom byl více než po uši. Topil se v něčem, co ho ještě nikdy nepotkalo a zmrzlina to nebyla. Chvílemi z toho přestával dýchat. Čas běžel a muž zapomněl, že se má vrátit k zubaři. Definitivně se rozhodl. Teď anebo nikdy. Počkal na okamžik, až u vozíku nikdo nebude. Vstal.

„Ááále, dobrý den. Už jsem se na vás těšila. Bude to jako obvykle, viďte?“ Ani se na muže nepodívala, zvedla poklop z čokoládové zmrzliny, naběračkou nabrala jeden kopeček a zkušeným pohybem ho připlácla přesně doprostřed kornoutu z oplatku.

Muž se naposledy rozhlédl. Nikde v okolí kočárek se řvoucím miminem, hlasitě se řehtající puberťáci, ani hlučící sekačka na trávu či blížící se hurikán s kroupami ba ani umírající senior. Dokonce se mu zdálo, že na chvíli ztichli ptáci a přestal foukat horký letní vítr, který ještě před chvílí hlasitě hlasitě rozčesával koruny stromů.

Otevřel doširoka ústa a řekl: „Slečno, líbíte se mi a chci se zeptat, jestli se mnou půjdete na večeži do lestaurace.“

Sotva poslední slovo dořekl, uvědomil si, že nemá přední zuby a měl být už deset minut na zákroku u zubaře. Aby bylo ještě hůře, najednou přišel silný náraz větru, který vyvolal v mezeře čelisti silné hvízdnutí. Vyděsil se tak, že ústa nechal otevřená. Žena právě rozplácla poslední kopeček vanilkové do kornoutu a zvedla oči. Když se na muže podívala, neudržela se a vybuchla smíchy.

Muž sklapl pusu a rozběhl se přes trávník nejkratší cestou z parku pryč. Už se nikdy nevrátil. Do konce života se vyhýbal všem cukrárnám a dalším místům, kde hrozilo, že se bude prodávat zmrzlina.

Kdyby měla lavička hlavu, tak by s ní pokývala. Některé věci by měl člověk udělat hned a donekonečna je neodkládat, bez ohledu na strach či obavy. Jinak nikdy nedosáhne toho, co chce a jednou ho to může mrzet. 

Zpívá a hraje Pražský výběr, Zubatá, YouTube.cz:

Úvodní fotografie (zdroj Pixabay.com): 

http://https://pixabay.com/cs/photos/youtuber-blogger-scen%C3%A1rista-zoufal%C3%BD-2838945/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Šik | sobota 4.7.2020 18:00 | karma článku: 14,92 | přečteno: 424x
  • Další články autora

Jan Šik

Mužovo zrcadlení v jeho osamělých dnech

Způsob žití v současném světě přináší mnoha lidem osamění. Přesto být sám nikdo nemusí. Jak kdo svůj vymezený čas stráví, si nakonec každý zvolí sám.

11.5.2024 v 18:00 | Karma: 6,88 | Přečteno: 246x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kelímková válka

Je to tady. V České republice vypukla opravdová válka a ne ledajaká. Jde přece o vratný kelímek. A to je vážná věc.

4.5.2024 v 18:00 | Karma: 26,14 | Přečteno: 2776x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Falešné zprávy mohou končit masovými hroby

Historie prokázala, že jedna lživá zpráva může spustit řetězec neštěstí. S příchodem umělé inteligence to bude ještě horší.

27.4.2024 v 18:00 | Karma: 19,39 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,53 | Přečteno: 3593x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 332x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Soudu v Haagu se zatykači pomohla Clooneyová. Životy mají stejnou cenu, míní

21. května 2024  13:22

Při vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC), který v pondělí požádal o vydání zatykačů na...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  13:17

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Zraněný řidič po nehodě zůstal v autě a popíjel alkohol, pak upadl do bezvědomí

21. května 2024  13:03

Nezvyklou nehodu vyšetřují policisté z Jesenicka, kde řidič havaroval nedaleko obce Seč. Nezvládl...

KOMENTÁŘ: Kvantita přebíjí kvalitu. Nad ukrajinským bojištěm se stahují mračna

21. května 2024

Premium Je třeba vnímat realitu: Ukrajině se aktuálně ve válce s Ruskem nedaří a osud její armády je...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 409
  • Celková karma 18,74
  • Průměrná čtenost 1351x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake