Lavička, na které dva mladí s odporem sledovali seniora

Věčný konflikt prý bouřlivého mládí a prý moudrého stáří. Existoval mezi všemi generacemi a přetrvá až do skonání světa.  

Podzim nabíral sílu. V parku se ochladilo a ani celé odpoledne vytrvale svítící slunce nedokázalo zahřát lavičku tak, aby se na ní dalo sedět déle než hodinu. Dětem a mladým to nevadilo, protože jednak jim tělem proudí krev rychleji než dříve narozeným a jednak proto, že nedokáží být chvíli v klidu. Stejně jako děvče s chlapcem, kteří měli ještě jeden důvod. Při sezení na lavičce se k sobě každou chvíli přitulili. Zahřívalo je tělesné teplo toho druhého, i přes oblečení, které měli oba na sobě.

Každému bylo sedmnáct let. Chodili do stejné třídy a příští rok je čekala maturita. Znali se dlouho, ale chodit spolu začali teprve nedávno. On si jí všímal už dlouho a měl strach ji oslovit. Zapadl do party kluků, která hrála na mobilech stále dokola stejnou hru. Dokázala je zabavit natolik, že jim dělalo problém soustředit se na výuku a okolí nevnímali. Později stále prohrával, protože ona ho jednou zaujala při hodině matematiky.  Přihlásila se, že musí odejít na záchod. Seděl v poslední lavici, když procházela kolem něj. Najednou zachytil její vůni. Parfém, v kterém ucítil vůni a ještě něco. Jemné vibrace, které ho zašimraly na kůži.

Dívka si chlapce nikdy nevšimla. Když se vracela z toalet zpátky, uviděla ho poprvé. Jakmile zavřela dveře třídy, byl jediný, který otočil hlavu. Měl hnědé vlasy, zelené oči a mírně vypouklé bříško, které zakrýval černým tričkem vytaženým z kalhot. Podíval se jí do očí a pozorně prohlédl. Zaujala ho dívčina štíhlá postava v upnutých riflích a dlouhé černé vlasy rozpuštěné až na ramena. Dva týdny, po které se jejich pohledy křížily jako samurajské meče, sbíral odvahu. Potom následovala pozvánka do parku, kde dívce koupil u vozíku se zmrzlinou kopeček vanilkové a kopeček čokoládové. Tehdy se poprvé pokusil praktikovat romantiku. Se sklopenou hlavou pronesl, že kopečky mu připomínají dívčina prsa. Vybuchla smíchy. Přesto si ji svým neohrabaným chováním získal.

Po půl roce chození, jednoho neúspěšného pokusu o sex a třech úspěšných, seděli na oblíbené lavičce pod rozložitým dubem a sledovali okolí.

"Jednou bych děcka chtěla, ale teď bych je nesnesla. Řvou, to je peklo," pronesla dívka. "Chtěl bys taky děti, Petře? Už jsi o nich někdy přemýšlel?"

"Ne," okamžitě ze sebe vystřelil. To ať tě ani nenapadne, pomyslel si chlapec. Byl mu protivný výskot linoucí se od nedalekých houpaček, který ho rušil ze soustředěného průzkumu, při kterém strkal prsty za okraj dívčiných riflí a lem kalhotek. Navíc ho vytrhl okolo procházející senior.

V ruce držel trekkingové hůlky, kterými si pomáhal při chůzi. Kráčel pomalu a sotva se vlekl. Dopadal ztěžka na jednu nohu. Trpěl nadměrnou obezitou. Když procházel okolo, chlapec si vzpomněl na líbeznou vůni dívky, když poprvé prošla kolem něj. Teď ho zasáhlo taky něco.

"Fuj," řekl. "Cítila jsi to Ivčo?"

"Co?" Nechápala.

"Ten smrad z toho dědy. Je to moč a kdoví co ještě. Znám to dobře z Domova spokojeného stáří, kam mě občas berou naši za dědou. Nesnáším to tam. Domov spokojeného stáří. Jak takovou kravinu může vůbec někdo vymyslet. Copak existuje spokojené stáří? Řekni sama."

"Ale tak se nerozčiluj, brouku," pohladila ho Ivana po obličeji. "Skoč mi radši pro hambáč a kolu." Petr odběhl do nedaleké hamburgrárny. Za chvíli oboje donesl pro ni i pro sebe.

Věky přetrvá jen láska v srdci (citát autora)

Mezitím se starší pán dopotácel na vedlejší lavičku. Páchl, protože měl těžkou cukrovku. Vracel se od doktora, kde byl na kontrole. Před měsícem mu museli v nemocnici amputovat dva prsty na noze. Teď měl hlad a chystal se sníst slanou pletýnku, kterou od rána nosil v zelené bundě. Sáhl do kapsy. Sáček s pečivem mu vypadl na zem, jak se mu klepaly ruce. Se značnými potížemi se sehnul, aby ji zvedl.

"No, podívej se na něho," nepřestal mluvit Petr. "Je tlustý jako prase. Celý život se přežíral a teď to má. Dobře mu tak." Zakousl se do svého obrovského hamburgru a sousto vydatně zapil kolou. 

Ivana ztuhla a chytila ho za ruku. "Nech toho, nemůžeš vědět, proč je tlustý. Třeba má nějakou dědičnou nemoc, nebo je nešťastný. Možná mu umřela manželka a nemá se o něho kdo starat." Potom si muže pořádně prohlédla.

"Ale je opravdu hnusný. Z uší a nosu mu lezou jakési odporné chlupy. Brrr. A podívej se jak jí." Pánovi od úst padaly drobky, které se mu válely po bundě a kalhotách. Ráno si zapomněl vzít protézu, takže navíc se mu každou chvíli z koutku úst svezla slina.

"Pochybuji, že někdy v životě něco pořádného dělal. Kvůli takovým nemakačenkům budeme mít nízký důchod," nedal si pokoj chlapec. "Zato jim je pořád zvyšují."

"My se stejně důchodu nedožijeme," smutně připomněla obecné klišé mladých dívka. "Navíc budeme muset dělat na tohle tady." Kývla směrem k seniorovi, který dojedl pletýnku a smutně se díval do dálky. Myslel na dlouhou cestu, které ho čekala. Domov měl na vesnici, několik desítek kilometrů daleko. Pokaždé mu dělalo problém vylézt po schůdkách do autobusu. Jeden řidič byl na něj jednou nepříjemný. Dodnes slyšel ten pohrdavý hlas. Od té doby se snažil vylézat po schůdkách nahoru rychle, aby s ním už nikdo neměl důvod takhle mluvit. Navíc ho mrzelo, že šlo o bývalého kolegu. Senior byl kdysi sám řidičem. Jezdil dlouhé trasy do zahraničí, při kterých mu chyběl tělesný pohyb. Těžká práce se mu podepsala na zdraví, hlavně odstartovala jeho cukrovku.

Po chvíli odpočinku se ztěžka zvedl a odešel. Dívka s chlapcem seniora přestali řešit a věnovali se jen sami sobě. Lavička by zakroutila hlavou, kdyby nějakou disponovala. Měla mladé lidi ráda, ale tito dva se jí vůbec nelíbili.

Uběhlo šedesát let.

Petr s Ivanou dokončili školu a začali spolu žít. Jejich láskyplný vztah přetrval až do dne, kdy se ocitli znova v parku na lavičce. Neměli děti, celý život se věnovali sami sobě naplno. 

"Tak jsme zase tady," vzdychla si Ivana. "Čas tak rychle letí."

Petr pokýval hlavou. "Ale užíváme si krásně ten život, Ivanko, ne?"

"Jasně," odpověděla a pohladila ho. "Pamatuješ si na toho odporného starce, co jsme ho tady kdysi viděli?" 

Petr se smál. "Jasně. Jak mu ty chlupy lezly z nosu a slintal. A strašně smrděl, musel být nemocný. Teď jsme asi tak v jeho věku. Vlastně jsme taky senioři." Chechtal se a Ivana se přidala.

"Jsme oba zdraví a v plné síle," začala vypočítávat jejich přednosti.

"Nemáme ani žádné vrásky," souhlasil s ní Petr. "Jíst a pít můžeme, co chceme a nemáme ani kilo navíc. Chlupy nám z nosu určitě nerostou."

Dívka, vlastně stařena, která pořád vypadala jako dívka, pokračovala: "Máme všechny zuby vlastní." 

"A peněz na účtu tolik, že nepotřebujeme žádný důchod," dodal s úsměškem Petr. 

Oba byli, přes svůj vysoký věk, pořád mladí a dokonale krásní. 

V tom se lavička probudila.

Nebyla si úplně jistá, zda se jednalo o skutečnost či sen. Jen jednu věc věděla stoprocentně. Totiž, že když je člověk mladý a daří se mu dobře, nepřipustí si ani neuvědomí, že se věci v čase mění. I mládí, zdraví, krása a bezstarostný život. Všechno strašně rychle letí... Nic netrvá věčně.

Snad jen láska k jedné slečně.

Píseň Jednou přijde stáří zpívá Marcel Zmožek a Jiří Zmožek. Zdroj YouTube.cz: 

Úvodní fotografie (zdroj Pixabay.com): 

https://pixabay.com/cs/photos/youtuber-blogger-scen%C3%A1rista-zoufal%C3%BD-2838945/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Šik | sobota 3.10.2020 18:00 | karma článku: 27,30 | přečteno: 1561x
  • Další články autora

Jan Šik

Mužovo zrcadlení v jeho osamělých dnech

Způsob žití v současném světě přináší mnoha lidem osamění. Přesto být sám nikdo nemusí. Jak kdo svůj vymezený čas stráví, si nakonec každý zvolí sám.

11.5.2024 v 18:00 | Karma: 6,88 | Přečteno: 246x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kelímková válka

Je to tady. V České republice vypukla opravdová válka a ne ledajaká. Jde přece o vratný kelímek. A to je vážná věc.

4.5.2024 v 18:00 | Karma: 26,14 | Přečteno: 2776x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Falešné zprávy mohou končit masovými hroby

Historie prokázala, že jedna lživá zpráva může spustit řetězec neštěstí. S příchodem umělé inteligence to bude ještě horší.

27.4.2024 v 18:00 | Karma: 19,39 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,53 | Přečteno: 3593x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 332x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

  • Počet článků 409
  • Celková karma 18,74
  • Průměrná čtenost 1351x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake