Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poznámky k nepřistání Američanů na Měsíci

Toto je pouze interní kopie čtyř diskusních příspěvků k sérii článků: "Největší podvod 20. století : Američané na Měsíci nikdy nebyli" (Lubomír Bouše)

Největší podvod 20. století : Američané na Měsíci nikdy nebyli – 1. díl

Já bych si k Vašemu podnětnému článku dovolil malou poznámku. Američané nejen, že nikdy nebyli na Měsíci, ale oni nebyli ani v Americe.Vyplývá to ze spektroskopického rozboru fotografie znázorňující oslavy Dne nezávislosti před Sochou svobody. Na tomto snímku vane kouř cigaret dvou okolostojících diváků vzájemně opačným směrem a to je fyzikálně nemožné.Američané ve skutečnosti obývají čínskou provincii Čan-Lou, kde holdují kartám, ženám a alkoholu (odtud i jejich název "A Merry Čan").Celý ten obrovský kontinent mezi Atlantickým a Tichým oceánem pak slouží pouze jako skládka veřejného odpadu pro město Klášterec nad Ohří.

+++

Největší podvod 20. století : Američané na Měsíci nikdy nebyli – 2. díl

Jsem nesmírně rád, že jste do moderní historiografie vrátil Cimrmanovu oblíbenou metodu, dnes známou pod názvem Kauzální Guláš Bulvárního typu (v sovětské literatuře většinou uváděnou pod zkratkou KGB).Pro ilustraci: Cimrman si například všiml, že devastující epidemie úplavice na Tanvaldsku (1887-1893) se časově přesně překrývá se šéfováním jistého Ferdinanda Huschka v C&K úřadu pro kontrolu parních strojů ve Vídni a bystře z toho odvodil, že v pozadí epidemie nestály neadekvátní hygienické návyky obyvatelstva, ale nedbale utěsněná šoupátková komora.A to není ani zdaleka všechno!Jako z udělání se v říjnu 1893 konala ve Štýrském Hradci celoimperiální konference konstruktérů lokomotiv se dvěma zástupci ze severních Čech. To koukáte co?

+++

Největší podvod 20. století : Američané na Měsíci nikdy nebyli – 3. díl

Inspirován Vaší skvělou sérií, podal jsem dnes oficiální protest norské vládě ve věci Roalda Amundsena. Technicky vzdělanému a logicky myslícímu jedinci je totiž jasné, že tzv. "dobytí jižního pólu" provází celá řada příkrých fyzikálních rozporů.V Antarktidě je např. teplota hluboko pod -50C, ale současně je známo, že psí sliny mrznou již při  -30C. Amundsenovi psi by tudíž nemohli dýchat, štěkat ani přijímat potravu, protože by prostě měli zamrzlé čelisti. Tomu by se sice dalo zabránit zabalením psích hlav do termálních pokrývek, ale na fotografiích nic takového vidět není a psíci si pobíhají po Antarktidě s odkrytou hlavou jako by se nechumelilo.Navíc není jasné, jak by se výprava vrátila zpět. Antarktida je od Ohňové země oddělena poměrně širokým průlivem a k jeho přeskočení by psi museli vyvinout rychlost kolem 1200 km/hod. Za tímto účelem by každý tahoun musel spořádat energetický ekvivalent 500 konzerv Pedigree s kuřecím masem a přeprava takového množství konzerv by si vyžádala další psy, jejichž krmení by si zase vyžádalo další konzervy atd atd. Prostou úvahou tedy dojdeme k závěru, že celá operace je logisticky nemožná.Takhle bych mohl pokračovat dlouhé hodiny, ale osobně si myslím, že až pojde poslední pes Amundsenovy expedice, norská strana sama uvede celou věc na pravou míru.

+++

Největší podvod 20. století : Američané na Měsíci nikdy nebyli – 4. díl

Přestože jsem s Vámi v prvních třech dílech série bytostně souhlasil, dnes Vám musím oponovat. Mýlíte se. Přistání na Měsíci nebylo natočeno v Hollywoodu, ale ve Filmových atelierech Barrandov.Zatímco v Universal Studios by se musely pracně budovat kulisy, na Barrandově se pouze oprášila scéna z natáčení filmu Ikarie-XB1. Mimochodem, tento film byl natočen v roce 1963, tedy necelý rok po Kennedyho výzvě k měsíční misi. Náhoda? Pochybuji.Se zabezpečením nebyl problém. Tatra Kopřivnice se postarala o přesnou kopii lunárního modulu a nepromokavé skafandry kosmonautům ušili v národním podniku Makyta Púchov. Vypomohli i čeští herci. Ve filmu hraje Neila Armstronga Miloš Kopecký, Buzze Aldrina Miroslav Horníček a v roli Michaela Collinse na oběžné dráze se blýskl Jan Libíček.Tady si ale musíme přiznat, že Miloš Kopecký způsobil při natáčení malé faux pas, když nechtěně vyzradil přísně utajovaný princip raketového pohonu. Ve scéně, kdy sestupuje po schůdcích přistávacího modulu totiž neřekl "Malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo" nýbrž "Kdyby blbost nadnášela, tak vy budete létat na Měsíc".

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Řeháček | středa 14.10.2015 19:35 | karma článku: 16,23 | přečteno: 258x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die zweite Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o druhé z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.5.2024 v 9:09 | Karma: 12,14 | Přečteno: 171x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 17,15 | Přečteno: 434x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,51 | Přečteno: 468x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 325x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,92 | Přečteno: 378x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Musela jsem skončit kvůli názorům na transgender, řekla skotská expremiérka

25. května 2024  17:57

Bývalá skotská premiérka a dlouholetá předsedkyně vládní Skotské národní strany (SNP) Nicola...

„Máme nejlepší tým za deset let.“ Češi ve fanzónách věří ve zlato

25. května 2024  15:46,  aktualizováno  17:36

Tisíce lidí na různých místech Česka sledovaly semifinále hokejového mistrovství světa. Fanoušci...

Rusko zasáhlo hypermarket v Charkově, mohlo v něm být přes 200 lidí

25. května 2024  17:01,  aktualizováno  17:32

Nejméně dva lidé zahynuli a 25 bylo zraněno při ruském vzdušném útoku na druhé největší ukrajinské...

Na Česko udeřily silné bouřky, meteorologové vydali varování před kroupami

25. května 2024  14:36,  aktualizováno  16:47

Šumavu a jižní část Plzeňského kraje zasáhly v sobotu kolem poledne silné srážky. Kvůli dešti...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 403
  • Celková karma 18,33
  • Průměrná čtenost 925x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.