Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

Orientovat se v byzantinském bludišti české kultury a historie není jednoduché ani pro našince, natožpak pro cizince prokousávajícího se spletitou džunglí místních zvyklostí, kuriózních tradic a specifických svátků.

Proto je nutno uvítat iniciativu české vlády, která se rozhodla zásadním způsobem náš sváteční Boubín proklestit. Podle sociálních prognostiků totiž v rovnostářském multikulturním ráji přežije jen mimořádně odolný živočišný druh - kosmopolitní bezpohlavní améba (ve starších pramenech též zvaný "člověk nového ražení").

Připravovaná revize struktury státních svátků přizpůsobí jejich mnohdy archaické kořeny moderní době a současně je učiní stravitelnější pro mezinárodní komunitu. Naše svátky pak budou kompatibilní i s těmi nejprogresívnějšími trendy.

Pojďme se tedy podívat na náš malý příspěvek k plíživé, leč nevyhnutelné, homogenizaci lidstva.

+++++++++

1. ledna: Ojetý rok (dříve Nový rok)

První den v roce a hned učebnicová diskriminace. Jak se má starý rok cítit, je-li mu hned ráno předhozen jeho vlastní nedostatek novosti. Takový necitlivý přístup jen posiluje pocit zhrzenosti a nevděku. Navíc se na to musíme dívat ekonomicky: ve světě zuří inflace a my si prostě Nový rok nemůžeme dovolit každý rok. Takže si na Silvestra hezky cinkneme a vzájemně si popřejeme Šťastný Ojetý rok!

doporučené rekvizity: láhev vyjetého motorového oleje

zakázané rekvizity: láhev jiskřivého šampaňského vína

+++++++++

29. února: Den schválení ústavní listiny (nový státní svátek ČR)

Nic proti 28. říjnu, ale slavit Den nezávislosti každý rok znamená opakovaně připomínat snadno ovlivnitelnému občanstvu zhoubné ideje nacionalismu. Naštěstí byla 29. února 1920 schválena ústavní listina Československé republiky, což naší vládě umožní postavit národní identitu na piedestal pouze jednou za 4 roky.  A až všechny ty anti-progresívní myšlenky z našich myslí definitivně vyvanou, bude možno oficiální státní svátek přesunout až na den svatého Dyndy.

doporučené rekvizity: maskovací kukly, škrabošky, závoje

zakázané rekvizity: vlajky, státní symboly, portréty Masaryka

+++++++++

"sekretářův rukopis nečitelný": Svátky válečnic (dříve Velikonoce)

Ruku na srdce - postavit svátky na specifickém náboženství je v masivně kolotajícím světě prakticky politická sebevražda. Ať si z tisícovky bohů vyberete kohokoliv, přiznivci těch zbylých 999 vám budou pod svátečně vyzdobenými okny skřípat zubama. V horším případě vašima.

Oproštění svátků jara od nánosu církevního dogmatu nám dává jedinečnou šanci napravit jednu palčivou celospolečenskou křivdu. Po celá staletí byly ženy o velikonocích legálně šlehány námi muži. Nyní je na čase kartu obrátit a umožnit ženám, aby mohly beztrestně bít muže. A to zbraní s níž se dokáží ohánět lépe než Samurajové s katanou. Ano, mám na mysli váleček na nudle, vzor 62. To bude výskotu, až operátorky válečků (tedy válečnice) potáhnou dědinou!

doporučené rekvizity: kuchyňské spotřebiče ozdobené bojovými stužkami

zakázané rekvizity: barevná vejce, pomlázky, národní kroje

poznámka: Dámy, při útočném úderu válečkem se vyhýbejte oblasti rozkroku. Mějte na paměti, že barevná vejce jsou na seznamu zakázaných položek.

+++++++++

1. května: Svátek zahálky (dříve Svátek práce)

Prvomájový průvod? Fajn.

Ale co lidé, kterým práce nevoní. To si mají dát na nos kolíček a jít fasovat údernické transparenty? A co až bude všechno dělat AI, jak nám Elon Musk vytrvale slibuje? Pak budou škubat mávátky už pouze roboti?

Ne! Svátek zahálky bude všeobjímající oslavou ryzího člověčenství. I ten nejposedlejší fachman si jednou za čas rád odfrkne. A na to jak se správně zašít umělá inteligence hned tak nepřijde.

doporučené rekvizity: pohovka, lenoška, houpací síť

zakázané rekvizity: kladiva a srpy, vyhrnuté rukávy

+++++++++

6. července: Den smaženého hamburgeru (dříve upálení Mistra Jana Husa)

Tento letní svátek každoročně mate zástupy turistů i přistěhovalců. Průměrný cizinec, neproškolený ve spletitých peripetiích českého kontextu bude našeho odvážného dišputátora znát jen stěží. To si spíše za pomoci google-translate domyslí, že svátek je apoteózou jakési pečené husy. V tomto případě tedy bude snazší svátek reklasifikovat za pomoci mezinárodně srozumitelných termínů. Výhodou bude i to, že zatímco Betlémská kaple je pouze jediná, McDonaldů je u nás jako hranolků v přesmaženém oleji.

doporučené rekvizity: zahradní gril

zakázané rekvizity: kacířské čepice

+++++++++

17. listopadu: Den bující byrokracie (dříve Den boje za svobodu a demokracii)

Z původního znění tohoto svátku by mohla mladší nezkušená generace vyvodit zavádějící myšlenku, že svoboda a demokracie jsou hodnoty, které je nutno si pracně vybojovat. Opak je pravdou. Každé dítko povinně očkované proti selskému rozumu dobře ví, že tyto politické mňamky jsou nám seslány kastou blahoslavených byrokratů shůry jako božská mana. A pokud snad nějaká zbloudilá ovečka zaplane nadšením pro principy veřejné kontroly a osobní odpovědnosti, nebude problém na místo zmatení přivolat pohotovostního byrotechnika.

Zkrátka lidé budou v tento den spontánně nosit květiny svým milovaným úředníkům, jak to ve své epochální eseji "Podíl razítka na polidštění opice" předpověděl sám Bedřich Engels. A ten nebyl žádné ořezávátko.

doporučené rekvizity: klotové rukávy, soubory předpisů a nařízení

zakázané rekvizity: květiny, plakáty, holé ruce

+++++++++

24-26. prosince: Tma jako v pytli (dříve Vánoce)

Konečně si odpočineme od vysilující honičky vánočního obžerství a shánění dárků. Místo vánoční výzdoby oken prostě stáhneme rolety. Svátek temnoty bude znamenat návrat k pradávné tradici uctívání slunovratu, která je běžná ve většině civilizací.

doporučené rekvizity: astronomický dalekohled, jutový pytel, nezapálené svíčky

zakázané rekvizity: vánoční stromeček, kapr ve vaně, zapálené svíčky

A komu by snad chybělo zpívání koled, nezoufejte. Jako náhrada skvěle poslouží Univerzální Béžový Popěvek na melodii známé písně z filmu Císařův pekař:

Ten zhasne to a ten zas tohle
a všichni dohromady uděláme noc.

Nuže doufejme, že parlament nové svátky v létě schválí, abychom je mohli začít slavit již v roce 2025.

+++++++++

Tento elaborát byl financován z privátního grantu č. 59B2 "Complete eradication of common sense by the year 2030" a vznikl v rámci projektu nezávislé neziskové trafiky "Světlé pozítřky". Autor se genderově identifikuje jako ježek. Alespoň prozatím. Časem možná i jako ježek v kleci.

(Předchozí elaboráty)

Autor: Jan Řeháček | pondělí 1.4.2024 9:09 | karma článku: 21,16 | přečteno: 460x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 427x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 325x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Co rok dal

Začátek nového roku je tradičně příležitostí k ohlédnutí za rokem starým, takže jsem prohrábl archív a vylovil z něho pár fotografií z našeho parku, které si nenalezly cestu do některého z předchozích tématických blogů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 17,25 | Přečteno: 234x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.