Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V pořadech ČT se otevřeně nabádá k porušování vládních opatření

Česká televize jakožto veřejnoprávní médium, dohlížené radou ČT, jejíž členy určuje poslanecká sněmovna, by měla logicky ctít rozhodnutí vedení našeho státu. Ve skutečnosti tak v některých svých pořadech nečiní.  

Leč začnu maličko zeširoka. Jsem výrazně netelevizním člověkem, sleduji jen malý zlomek pořadů a třeba takovému zpravodajství se vyhýbám jako čert kříži. O to víc si však dokážu vychutnat některé staré klasické kousky, například Hříšné lidi s nezapomenutelným Jaroslavem Marvanem nebo Bylo nás pět s Jiřím Strachem a dalšími skvělými herci. A co mám snad vůbec nejradši, jsou televizní soutěže. Vždycky se snažím přijít z práce tak, aby mi neutekl Kde domov můj s Alešem Hámou, někdy se mi podaří stihnout i AZ kvíz s Evou Macourkovou a Alešem Zbořilem.

Nu a právě v těch soutěžních pořadech je nabádání občanů k porušování vládních proticovidových opatření asi nejmarkantnější. Kde jsou roušky, o respirátorech ani nemluvě? Co takhle rozestupy, zejména v prvním kole Hámova pořadu, v němž stojí tři soutěžící u stolků nalepených prakticky na sebe? Ale kdyby jen to, tohle jsou ve srovnání s další nehorázností ještě relativně zanedbatelné prohřešky.

V mezičase se pan Háma soutěžících vyptává, odkudže přijeli a do kterých míst naší republiky by pozvali diváky. Jaképak pozvali při zákazu cestování? Jen tak si trajdat po naší vlasti, volně dýchat a rozprskávat okolo sebe koronaviry? Copak je to možné, správné, dovolené? Považte, že minulý týden zval nějaký člověk diváky do Vrchlabí v zakázaném trutnovském okrese a ještě jim radil, co všechno tam mají prolézt a zamořit. Od pondělka to bude ještě horší a jakékoli zvaní kamkoli bude nabádání k překročení okresních hranic a zaneřádění celé republiky.

Nechci z těchto nehorázností vinit moderátory ani soutěžící, zodpovědnost beze všech pochybností padá výlučně na Českou televizi jako takovou, která ty soutěže připravuje a natáčí.

Toto vše je třeba okamžitě změnit a jak AZ kvíz, tak i Kde domov můj bezpodmínečně přizpůsobit novým pravidlům. Jak? Zkusme si to vyjmenovat pěkně popořádku.

  1. V rámci dodržení zákazu cestování mezi okresy se AZ kvízu budou smět účastnit pouze brněnští soutěžící a soutěže Kde domov můj pouze ti pražští.
  2. Roušky pochopitelně nestačí, a jelikož ČT je masově sledované médium a musí jít příkladem, tak ani respirátory nestačí. Jak moderátoři, tak i soutěžící budou mít za povinnost vystupovat ve skafandrech. Minimálně potápěčských, lépe však astronautických, protože ty těsní nejvíc.
  3. Soutěže nemohou být natáčeny v televizních studiích, nýbrž v plenéru na rozlehlých prostranstvích. Moderátoři a soutěžící budou v minimálně stometrových rozestupech, a aby se navzájem slyšeli, budou na sebe pořvávat hlásnou troubou. Kameramani budou vše natáčet z vrtulníků.
  4. Vypustit ze soutěží pozvánky na krásy naší vlasti by byla škoda, ale i zde bude potřeba dodržovat přísná pravidla. Soutěžícím bude sice povoleno zvát diváky kamkoli, ale pouze a jedině vždy ty místní. Například rodák z Duhové Lhoty bude smět pozvat tamní obyvatele k procházce okolo místního velkokapacitního vepřína (skafandr se doporučuje). Případně Pražák (pouze v Kde domov můj, v AZ kvízu jedině Brňák) pozve diváky bez ohledu na jejich okresní příslušnost k důkladné prohlídce bytu, v němž jsou trvale hlášeni.

Jedině po těchto a pravděpodobně i dalších důkladných změnách budou obě soutěže odpovídat aktuálním vládním opatřením a bude je tedy možné dál vysílat. V opačném případě by bohužel muselo být jejich šíření s okamžitou platností zastaveno, a to až do odvolání příslušných vládních opatření.

Leč konec legrace, závěrem trochu vážně. Připadá vám celý ten předchozí test absurdní? Ano, mně taky, podobně jako současná situace. Po zveřejnění včerejších vládních opatření jsem byl v šoku nad tím, co všechno si mohou v jednadvacátém století představitelé státu dovolit vůči svým občanům. Nekonat smysluplně, tápat, vinu za současný stav svalovat výhradně na lidi, vyhrožovat a plodit další a další opatření. Zakazovat takovým způsobem, s jakým jsem se za svůj víc jak pětašedesátiletý život doposud nesetkal.

Tenhle článek jsem napsal proto, abych se pokusil podtržením absurdity konání našich mocných trochu odlehčit tíhu dnešní doby a snad i maličko rozptýlit čtenářovu mysl. Omlouvám se Aleši Hámovi, Evě Macourkové i Aleši Zbořilovi za to, že jsem si z nich udělal legraci a chtěl bych jim poděkovat za skvělé moderování obou mnoha diváky oblíbených soutěží. A vlastně dík i České televizi, že vedle bez rizika nekoukatelného hrůzyplného zpravodajství dokáže vysílat i pár pořadů, které nás diváky baví a těší.

Tak zase brzo na viděnou... vlastně na čtenou, třeba o něčem hezčím. Držme se, podporujme navzájem a hlavně dejme na zdravý rozum.

Autor: Jan Pražák | sobota 27.2.2021 18:43 | karma článku: 30,73 | přečteno: 2403x
  • Další články autora

Jan Pražák

Zpověď zrakově postižené ženy

„Odcházím! Končím! Nehodlám riskovat, že to máš dědičný a nebudu vychovávat ňákýho zmetka, kterej dopadne jako ty!“ Po tomhle Filipově výlevu čirého sobectví se mi konečně rozsvítilo v hlavě a já se na něj vykašlala.

15.6.2024 v 7:07 | Karma: 25,68 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsem somroval u supermarketu

„Honzo, tady máš nakupovací seznam, budu ti povděčná, když dneska pojedeš sám. Ne, abys na něco zapomněl jako minule, jinak nebudu mít z čeho uvařit oběd a budeš se muset spokojit s krupičnou kaší.“

11.6.2024 v 14:34 | Karma: 26,50 | Přečteno: 818x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Mistryně světa ve skoku do řeči

Skáčete rádi lidem do řeči? A víte, že se to nemá? Tedy pokud nejste genderově nebo věkově na společenském žebříčku výš než oběť vašeho skoku, tak je to dle regulí slušného chování nepřípustné nebo přinejmenším neslušné.

8.6.2024 v 7:07 | Karma: 23,94 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Senior sokolík

„Tak bratři, nazdar, zase za týden,“ rozloučil se třiaosmdesátiletý pan Alois, posadil si na hlavu klobouk a vydal se z tělocvičny domů. Pravidelné cvičení sice trochu unavilo jeho opotřebované tělo, ale rozjasnilo mu mysl.

5.6.2024 v 14:34 | Karma: 26,82 | Přečteno: 634x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nevlastní syn

„Martino, balím kufry, s Věrou čekáme dítě a já se stěhuju k ní.“ Touhle větou definitivně skončilo moje manželství s Kamilem. Tak trochu jsem čekala, že něco podobného přijde, jenom jsem nevěděla kdy.

2.6.2024 v 7:07 | Karma: 35,46 | Přečteno: 2324x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

  • Počet článků 2145
  • Celková karma 28,16
  • Průměrná čtenost 1308x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.