Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Máte doma vodníka?

My tedy rozhodně ano. Nevím, odkud se k nám přistěhoval, ale svými poťouchlými kousky nás začal obšťastňovat už dávno, brzy poté, co jsme se s manželkou nastěhovali do svého prvního bytu v pražských Strašnicích. Možná ho přestala bavit nepříliš čistá vltavská voda, která je navíc v zimě pěkně studená, a tak dal přednost domáckému pohodlí.

Snad tehdy bydlel v zásobní nádobce na WC, možná ve vodovodních trubkách, tím si nejsem jistý. Jedno je však jasné, byl opatrný a nikdy se nám neukázal. Zřejmě to byl nějaký staromilec, nenávidící produkty moderní doby a tento svůj postoj dával najevo přístupem k naší automatické pračce.

Na jeho snad nejzdařilejší kousek si pamatuji dodnes, přestože je to už několik desítek let. Byla sobota ráno, nějakých šest hodin, probudil jsem se a musel si odskočit, těšil jsem se, jak se vrátím do pelíšku a ještě si nejmíň dvě hodinky pospím. Otevřel jsem dveře z ložnice do předsíně, vykročil a vstoupil do rybníka. Voda přitékala z kuchyně, kde vesele proudem prýštila z uvolněného přívodu k automatické pračce. Z předsíně pak pokračovala dál na chodbu a hlavně o patro níž, kde způsobila neočekávané dešťové srážky. Naštěstí se jednalo o kotelnu, takže škoda nebyla veliká.

Paní z garsonky, sousedící s naší kuchyní, se projevila jako skutečné zlatíčko. „Já jsem slyšela v pět hodin nějakou ránu a pak jakoby šplouchání, ale nechtěla jsem vás budit.“ Nicméně na vině nebyla ani sousedka, ba ani špatně připevněná či zpuchřelá hadice, na vině byl náš milý vodník, kterému zřejmě z mně neznámých důvodů lezla automatická pračka pěkně krkem. Ještě se o něco podobného pokoušel několikrát, ale bez větších úspěchů, a tak na to šel od lesa a dopřál si podobnou legrácku o patro výš. Bylo to o pár let později, už jsme měli malou dcerku a já se před ní neudržel před použitím několika vskutku jadrných výrazů, když mě nad ránem přišla vzbudit se slovy: „Tatí, v kuchyni prší.“

Od těch dob už uplynulo mnoho vody v řekách, ale ani té se nepodařilo našeho milého vodníka odplavit. Přestěhoval se s námi na vesnici, změnil způsob života a své zvyky. S automatickou pračkou se sice na stará kolena nějak porovnal, ale asi mu přestala vyhovovat právě ta nádobka na vodu na záchodě. Zpočátku zvolil taktiku opakovaného protékání, nejspíš tam uvnitř nějak přidržoval mechanizmus. Několikrát jsem to opravil, vždy byl na nějaký čas pokoj a pak to začalo znovu, až se mi při poslední opravě celý ten vnitřek rozpadl v rukou. Hastrmánek měl štěstí, že jsem ho neviděl, jak se někde ve skrytu směje a poťouchle raduje, ničeho dobrého by se byl ode mě nedočkal.

Musel jsem tedy koupit nový mechanizmus na splachování, byl trochu jiný a této změně se přizpůsobil i náš vodník. Nyní pro změnu občas někde něco ucpe a voda po spláchnutí nenatéká. Párkrát jsem to vyčistil a scénář se opakuje, vždy je to chvilku dobré a pak to zas začne zlobit. Někdy to řeším pouhým jemným poplácáním na nádobku, voda se rozteče. Jenže zároveň se s největší pravděpodobností naštve i vodník a já nechci vědět, co provede, až ho to ťukání na jeho domeček přestane bavit.

Navíc ten rošťák nemá rád naší starou, hodnou a klidnou kočku Lindu. Tak obden jí vyleje vodu z misky na zem, vzniklou louži rozmatlá do půlky kuchyně a ozdobí několika kousky rozmočených kočičích granulí. Zřejmě se domnívá, že budeme tento bordýlek přisuzovat Lindě samotné a vynadáme jí za něj. Jenže my víme své, Linda by přece v životě nic takového neudělala. Však ani ona se od něj nenechá jen tak zbůhdarma takhle ošklivě šikanovat a vyřizuje si to s ním pěkně po svém. Zcela legálně a před našimi zraky mu upíjí jeho milovanou vodu z kohoutku.

Autor: Jan Pražák | středa 17.9.2014 21:04 | karma článku: 18,15 | přečteno: 734x
  • Další články autora

Jan Pražák

Pán už ten páreček nebude jíst?

Pamatujete se na automat Koruna, který stával dole na rohu pražského Václavského náměstí? Bylo tam několik pultů s jídlem, výčep a podlouhlé stoly, u nichž se člověk mohl na stojačku rychle a většinou celkem chutně nadlábnout.

31.3.2024 v 7:07 | Karma: 29,37 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma: 40,24 | Přečteno: 7895x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

25.3.2024 v 14:34 | Karma: 27,98 | Přečteno: 919x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak musela jít Maruška kvůli Frantovi na kožní

„Dneska na mě budeš muset být strašně opatrný a hýčkat si mě jako v bavlnce, jako kdybych byla porcelánová panenka,“ varovala mě Maruška, když jsme si telefonicky domlouvali popracovní schůzku v cukrárně.

22.3.2024 v 14:34 | Karma: 26,98 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma: 28,30 | Přečteno: 962x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 2130
  • Celková karma 30,47
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.