Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Haló, Praho, jste tam?

Dnes jenom přejedete prsty po displeji a během pár vteřin se spojíte s kýmkoli třeba na druhé straně zeměkoule. Když jsem kdysi na počátku šedesátých let minulého století často pobýval u své babičky v Posázaví, bylo to úplně jiné.

„Jeníčku, na telegram je pozdě, zkusíme tvým rodičům zatelefonovat,“ pravila babička ustaraně jednoho sobotního brzkého odpoledne, když zjistila, že jí došlo uhlí. Tedy nikoli hnědé uhlí, jímž krmívala kamna, ale uhlí černé jak uhel, přímo živočišné, jímž potřebovala nakrmit mě, neb jsem byl postižen náhlou běhavkou.

V té době se ještě v sobotu chodilo na půlden do práce a naši vyráželi za babičkou a za mnou, jakmile se vrátili a stačili zabalit. Takže jsme se museli trefit do chvíle onoho balení a navíc jsme to měli ztížené, neb náš pražský telefon byla násobná linka. Kdo nepamatuje, těžko pochopí, do činžáku vedl jen jeden pár drátů, tam se rozdělil do několika bytů, a pokud někdo zrovna telefonoval, ostatní měli smůlu a museli čekat.

Sebrali jsme se tedy s babičkou a upalovali na poštu, neb v chalupě telefonní přístroj nebyl. „Dobrý den, paní Sedláčková, potřebovali bychom rychle zavolat do Prahy na číslo 72 45 17,“ poprosila babička paní poštmistrovou. Mimochodem, pamatujete si na tehdejší specifickou a nezapomenutelnou poštovní vůni? Netuším, co ji způsobovalo, vím jen to, že dnes už ji na poštách neucítíte. Tedy pokud ovšem vůbec najdete nějakou poštu, která ještě nebyla zrušená.

„Ano, počkejte si, dám vám to do kabinky,“ pravila vlídně paní poštmistrová. Načež přistoupila k telefonnímu panelu s mnoha zdířkami, zvolila ty, které zřejmě spojovaly naši malou vísku se samotnou velikánskou Prahou, zasunula do nich kolíčky, uchopila sluchátko a zaťukala do vidlice.

Chvilku trpělivě vyčkávala, pak zřejmě zaslechla nějaké zarachocení nebo tichý vzdálený hlas, to netuším, a zavolala do mluvítka: „Haló, Praho, jste tam?“ A... a nic. Načež paní poštmistrová musela celý proces včetně zasouvání kolíčků do zdířek několikrát zopakovat, než mohla pronést vytoužené: „Haló, Praho, slyším vás“ a požádat o propojení k mým rodičům na číslo 72 45 17. Mimochodem, taky si pamatuje úplné zbytečnosti z dětství, ale co se vám někdo snaží vtlouct do hlavy teď, to okamžitě zapomenete?

Tu inkriminovanou sobotu jsme měli kliku, násobná linka byla náhodou volná a naše jsme stihli akorát před odjezdem. „Máte to v kabince číslo jedna,“ oznámila nám po všem tom snažení paní poštmistrová a tu jedničku nezapomněla zdůraznit, přestože na poště žádná jiná telefonní kabinka nebyla. Nicméně já se dočkal svého černočerného uhlí, a bylo po běhavce.

Když selhalo telefonování nebo ho nebylo možno použít, byl k dispozici ještě telegraf, takový pra prapředek dnešního esemeskování. Důmyslný vynález, se kterým se občas užila legrace,

„Přečti mi to, Jeníčku, já mám mokré ruce,“ pobídla mě babička jednoho letního dopoledne, když se na dvorku před chalupou pustila do velkého prádla a zrovna v tu chvíli se objevil pošťák s telegramem. U vědomí, že venku se daleko líp pere, věší a nemusí se koukat na nějaké to cákání, právala babička i něco z věcí mých rodičů, co s sebou přivezli o víkendu.

Tehdy jsem měl akorát nastoupit do první třídy a byl jsem nesmírně pyšný na to, že už do jisté míry ovládám čtení. Veledůležitě jsem svýma dětskýma ručkama převzal od pošťáka úřední potištěný blanket telegramu, snad si dokonce i odkašlal jako nějaký protřelý řečník a začal číst: „ZAKLOPENUTA PADESATIKORUNA V KASICCE KOBYLE STOP VILIK“ Malými písmeny, diakritikou ani interpunkcí telegramy neoplývaly a ta stopka znamenala tečku za větou, něco jako takový univerzální smajlík.

„Cože to povídáš, Jeníčku, nechceš večer před spaním přečíst pohádku ty mně, aby sis ještě trochu potrénovat písmenka?“ Usmála se babička udiveně nad mou větou. Otřela si do zástěry ruce od mýdlové vody a ten veledůležitý blanket ode mě převzala. Nasadila si brýle na čtení, zahleděla se do něj, zamyslela, a pak se nahlas rozesmála.

Skočila do chalupy, ze šuplíku vytáhla pečlivě uloženou padesátikorunu, zamávala mi s ní před očima a pravila: „Blíží se svatá Anna, tvůj tatínek asi kupoval mamince dárek k svátku, pospíchal u toho a zapomněl zbylou padesátku v kapsičce u košile. Zřejmě si na to vzpomněl až dneska ráno, a tak mi honem tajně telegrafoval, abych mu ji neponičila praním.“

Tak to víte, padesátikoruna byla tehdy velký peníz a moje prozíravá babička si jí stačila všimnout dřív, než vložila tatínkovu košili do dávné pračky s porcelánovým šnekem. Jen jedno jsme se tehdy nedozvěděli, jestli ten prapodivný text telegramu měl na svědomí můj tatínek svým škrabopisem nebo nějaký mladý telegrafista svou nezkušeností. Každopádně trénování písmenek před spaním jsem byl ušetřen a pohádku „Jak pejsek a kočička vařili dort“ přečetla babička mně.

Myslíte, přátelé, že mají v nebi telegraf? Pokud ano, strašně rád bych tam své milované babičce jeden poslal. Takový úplně obyčejný, jen plný lásky a poděkování.

Autor: Jan Pražák | pondělí 19.6.2023 14:34 | karma článku: 30,46 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Jan Pražák

Nevlastní syn

„Martino, balím kufry, s Věrou čekáme dítě a já se stěhuju k ní.“ Touhle větou definitivně skončilo moje manželství s Kamilem. Tak trochu jsem čekala, že něco podobného přijde, jenom jsem nevěděla kdy.

2.6.2024 v 7:07 | Karma: 0 | Přečteno: 38x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsme s Maruškou odrovnali státního úředníka

„Nebude ti vadit, když ti řeknu něco hodně osobního, k čemu jsem se strašně dlouho odhodlávala a teprve nedávno rozhoupala?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku při jednom z našich posezení nad kávou a větrníkem.

30.5.2024 v 14:34 | Karma: 22,55 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak ubohá migrantka bojovala s naší mateřštinou

Při cestování příměstskými autobusy z okraje Prahy je třeba dodržovat pár jednoduchých pravidel. Nic složitého, nastupuje se pouze předními dveřmi u řidiče, kterému ukážete jízdenku nebo si ji u něj prostě koupíte.

27.5.2024 v 14:34 | Karma: 31,38 | Přečteno: 1137x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Úchyl v tramvaji

Tramvaj s číslem dvaadvacet byla toho horkého jarního odpoledne tak ze tří čtvrtin zaplněná. Několik lidí stálo, ale pokud by si člověk dal práci, našel by místo k sezení. Spočíval jsem úplně vzadu na pětisedačce v koutě u okénka.

24.5.2024 v 14:34 | Karma: 38,20 | Přečteno: 4371x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

I muži mají své biologické hodiny

„Jirko, víš, že máš ve firmě přezdívku sukničkář? Nechci ti do toho mluvit, dělej si, co chceš, ale já s tvým jednáním nesouhlasím.“ Rýpnul si do mě Michal. Kámoš a kolega, se kterým dělám v expedici už spoustu let.

21.5.2024 v 14:34 | Karma: 23,28 | Přečteno: 801x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Čínská armáda bude konat proti nezávislosti Tchaj-wanu, uvedl ministr obrany

2. června 2024  7:11

Čínská armáda bude konat „s rozhodností a sílou“, aby zajistila, že se Tchaj-wan nestane...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 2141
  • Celková karma 27,76
  • Průměrná čtenost 1307x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.