Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Haló, Praho, jste tam?

Dnes jenom přejedete prsty po displeji a během pár vteřin se spojíte s kýmkoli třeba na druhé straně zeměkoule. Když jsem kdysi na počátku šedesátých let minulého století často pobýval u své babičky v Posázaví, bylo to úplně jiné.

„Jeníčku, na telegram je pozdě, zkusíme tvým rodičům zatelefonovat,“ pravila babička ustaraně jednoho sobotního brzkého odpoledne, když zjistila, že jí došlo uhlí. Tedy nikoli hnědé uhlí, jímž krmívala kamna, ale uhlí černé jak uhel, přímo živočišné, jímž potřebovala nakrmit mě, neb jsem byl postižen náhlou běhavkou.

V té době se ještě v sobotu chodilo na půlden do práce a naši vyráželi za babičkou a za mnou, jakmile se vrátili a stačili zabalit. Takže jsme se museli trefit do chvíle onoho balení a navíc jsme to měli ztížené, neb náš pražský telefon byla násobná linka. Kdo nepamatuje, těžko pochopí, do činžáku vedl jen jeden pár drátů, tam se rozdělil do několika bytů, a pokud někdo zrovna telefonoval, ostatní měli smůlu a museli čekat.

Sebrali jsme se tedy s babičkou a upalovali na poštu, neb v chalupě telefonní přístroj nebyl. „Dobrý den, paní Sedláčková, potřebovali bychom rychle zavolat do Prahy na číslo 72 45 17,“ poprosila babička paní poštmistrovou. Mimochodem, pamatujete si na tehdejší specifickou a nezapomenutelnou poštovní vůni? Netuším, co ji způsobovalo, vím jen to, že dnes už ji na poštách neucítíte. Tedy pokud ovšem vůbec najdete nějakou poštu, která ještě nebyla zrušená.

„Ano, počkejte si, dám vám to do kabinky,“ pravila vlídně paní poštmistrová. Načež přistoupila k telefonnímu panelu s mnoha zdířkami, zvolila ty, které zřejmě spojovaly naši malou vísku se samotnou velikánskou Prahou, zasunula do nich kolíčky, uchopila sluchátko a zaťukala do vidlice.

Chvilku trpělivě vyčkávala, pak zřejmě zaslechla nějaké zarachocení nebo tichý vzdálený hlas, to netuším, a zavolala do mluvítka: „Haló, Praho, jste tam?“ A... a nic. Načež paní poštmistrová musela celý proces včetně zasouvání kolíčků do zdířek několikrát zopakovat, než mohla pronést vytoužené: „Haló, Praho, slyším vás“ a požádat o propojení k mým rodičům na číslo 72 45 17. Mimochodem, taky si pamatuje úplné zbytečnosti z dětství, ale co se vám někdo snaží vtlouct do hlavy teď, to okamžitě zapomenete?

Tu inkriminovanou sobotu jsme měli kliku, násobná linka byla náhodou volná a naše jsme stihli akorát před odjezdem. „Máte to v kabince číslo jedna,“ oznámila nám po všem tom snažení paní poštmistrová a tu jedničku nezapomněla zdůraznit, přestože na poště žádná jiná telefonní kabinka nebyla. Nicméně já se dočkal svého černočerného uhlí, a bylo po běhavce.

Když selhalo telefonování nebo ho nebylo možno použít, byl k dispozici ještě telegraf, takový pra prapředek dnešního esemeskování. Důmyslný vynález, se kterým se občas užila legrace,

„Přečti mi to, Jeníčku, já mám mokré ruce,“ pobídla mě babička jednoho letního dopoledne, když se na dvorku před chalupou pustila do velkého prádla a zrovna v tu chvíli se objevil pošťák s telegramem. U vědomí, že venku se daleko líp pere, věší a nemusí se koukat na nějaké to cákání, právala babička i něco z věcí mých rodičů, co s sebou přivezli o víkendu.

Tehdy jsem měl akorát nastoupit do první třídy a byl jsem nesmírně pyšný na to, že už do jisté míry ovládám čtení. Veledůležitě jsem svýma dětskýma ručkama převzal od pošťáka úřední potištěný blanket telegramu, snad si dokonce i odkašlal jako nějaký protřelý řečník a začal číst: „ZAKLOPENUTA PADESATIKORUNA V KASICCE KOBYLE STOP VILIK“ Malými písmeny, diakritikou ani interpunkcí telegramy neoplývaly a ta stopka znamenala tečku za větou, něco jako takový univerzální smajlík.

„Cože to povídáš, Jeníčku, nechceš večer před spaním přečíst pohádku ty mně, aby sis ještě trochu potrénovat písmenka?“ Usmála se babička udiveně nad mou větou. Otřela si do zástěry ruce od mýdlové vody a ten veledůležitý blanket ode mě převzala. Nasadila si brýle na čtení, zahleděla se do něj, zamyslela, a pak se nahlas rozesmála.

Skočila do chalupy, ze šuplíku vytáhla pečlivě uloženou padesátikorunu, zamávala mi s ní před očima a pravila: „Blíží se svatá Anna, tvůj tatínek asi kupoval mamince dárek k svátku, pospíchal u toho a zapomněl zbylou padesátku v kapsičce u košile. Zřejmě si na to vzpomněl až dneska ráno, a tak mi honem tajně telegrafoval, abych mu ji neponičila praním.“

Tak to víte, padesátikoruna byla tehdy velký peníz a moje prozíravá babička si jí stačila všimnout dřív, než vložila tatínkovu košili do dávné pračky s porcelánovým šnekem. Jen jedno jsme se tehdy nedozvěděli, jestli ten prapodivný text telegramu měl na svědomí můj tatínek svým škrabopisem nebo nějaký mladý telegrafista svou nezkušeností. Každopádně trénování písmenek před spaním jsem byl ušetřen a pohádku „Jak pejsek a kočička vařili dort“ přečetla babička mně.

Myslíte, přátelé, že mají v nebi telegraf? Pokud ano, strašně rád bych tam své milované babičce jeden poslal. Takový úplně obyčejný, jen plný lásky a poděkování.

Autor: Jan Pražák | pondělí 19.6.2023 14:34 | karma článku: 30,46 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,92 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 26,20 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,07 | Přečteno: 519x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,75 | Přečteno: 846x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,26 | Přečteno: 869x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

  • Počet článků 2131
  • Celková karma 29,72
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.