Klaus podpořil Fica ve volbách. Nejde však ani o Klause ani o Fica - podstata je jinde.

Dnes se zahraniční média nevybíravě vměšují do voleb na Slovensku, zítra se budou stejně nevybíravě vměšovat do voleb v Česku. Jde o masivní mediální manipulaci ve stylu "Novináři všech zemí, spojte se."

V Lidovkách vyšly zajímavé články o podpoře, kterou Václav Klaus otevřeně projevil Robertu Ficovi před parlamentními volbami na Slovensku. 

Klaus podpořil Fica ve volbách. Média lžou a máte hodně stoupenců, píše

Pryč s pluralitou. Václav Klaus, možná neobratně, ťal do živého

Nejde o podporu či nepodporu té či oné politické strany, nýbrž o podporu svobodné volby. Jde o věc Slováků, koho si zvolí a nikdo jim do toho nemá mluvit. Slováci by se měli rozhodnout sami podle sebe a nikoliv podle toho, co by to či ono zahraniční médium nebo dokonce ten či onen zahraniční politik či úředník EU (kteří o Slovensku jinak nevědí vůbec nic, protože jim je tento stát stejně jako ČR úplně egál) považovali za správné. 

Nikdo si nedovolí poučovat Němce nebo Francouze, koho si mají zvolit. Ale Slováci či jiné "podržtašky" jako jsou pro "západní média" třeba Češi - to je úplně jiný metr. S drzostí sobě vlastní si dovolují radit, jaká volba je pro ně správná a strašit jaká volba by byla nesprávná. Neuvědomují si, že touto nadřazenou přezíravostí podněcují v těchto státech trucovité rusofilní tendence. Češi si např. v minulých parlamentních volbách zvolili prizmatem západního mainstreamu "správně". Počkejte ale, až si příště zvolí "nesprávně" - to budeme okamžitě na černé listině.

Na druhou stranu - dobře nám tak. Sami se takto k jiným státům chováme taky (resp. někteří čeští politici a novináři se takto chovají), např. právě nyní ke Slovákům, předtím k Maďarům atd. Mnoho českých politických komentátorů ani nelze považovat za objektivní novináře. Jsou to fanatičtí aktivisté, jejichž cílem není objektivně informovat nebo tzv. "hlídat demokracii", ale manipulovat veřejným míněním ve prospěch prosazení svých vlastních politických preferencí. Ve svých článcích jsou nezřídka ochotni zajít tak daleko, že očerňují jimi nenáviděné politiky tak sugestivně, že to ze zahraničního pohledu skutečně může vypadat jako jakýsi fatální boj dobra proti zlu (demokracie proti totalitě atd.). 

Zahraniční média pak ve své lenosti zhusta pouze opisují to, co "smaží" média domácí. Od nich pak tyto postoje přebírají zahraniční politici a úředníci. No a kruh se pak "hezky" uzavře tím, že se český (nebo nyní slovenský) volič dozví z domácího média, co se o volbách v jeho zemi píše v médiích zahraničních, které to ovšem předtím bezmyšlenkovitě převzali od těch domácích. To vůbec není mediální manipulace voličů. To je jen dobře míněná informace, jak to vidí "z nadhledu" v Bruselu či jinde ve svobodném světě, není-liž pravda. 

Výše popsaná mediální (virtuální) realita, kdy "objektivní" zahraniční média už mají díky "objektivním" slovenským médiím jasno v tom, kdo je na Slovensku "pan zlý" a kdo je "pan hodný", byla podle mého názoru důvodem, proč ke zmíněné veřejné podpoře Klause Ficovi došlo. Slováci by měli volit sami podle sebe, nikoliv podle toho, co by nějací pitomí zahraniční novináři považovali za správné.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Pavelec | pátek 15.9.2023 17:30 | karma článku: 30,21 | přečteno: 813x