Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O stresu

Původně jsem chtěl nazvat tento svůj příspěvek "O trémě", jelikož jsem strašný trémista a právě tréma je u mě v devadesáti procentech příčinou stresu. Trémou a následným stresem trpím již od mala. Jasně si dodnes vybavuji, jak jsem se zúčastnil na základní škole v rámci socialistické soutěže Puškinův památník jedné divadelní hry.

Dostal jsem v ní velmi malou roličku, kdy jsem měl na konci v jakémsi resumé divákům přednést jednu jedinou větu. Tréma zapůsobila a nedostal jsem ze sebe ani slovo. Naštěstí to zachránili mí “kolegové herci” a tu jednu větu (abych tedy nebyl úplně za neschopného, nebyla to obyčejné věta, ale pěkně rozvité souvětí a samozřejmě v ruštině) někdo odříkal za mě.

Tréma u mě dosahuje takového stupně, že se ani nemohu dívat na soutěžní pořady v televizi, protože mám trému za soutěžící a jsem strašně nervózní, aby se proboha ten či onen člověk příliš veřejně neztrapnil. Z obdobného důvodu jsem se snažil vyhýbat divadelním představením či koncertům, protože co když účinkující zapomene text? Strašná představa.

Již dávno jsem si uvědomil, že s tou svoji trémou a následným stresem musím něco dělat a jal jsem se v životě úmyslně vyhledávat stresové situace, abych se stal odolnějším.

Mimo jiné jsem se rozhodl sám sebe testovat nákupem prezervativů, což tedy pro některé včetně mě může být trochu stresová situace. Samozřejmě nepočítám nákup v nějakém anonymním automatu na veřejném WC (ty tehdy ani běžně nebyly), ale vybíral jsem si drogerie s pultovým prodejem a pěkné prodavačky, abych to měl co nejtěžší. Skutečně to byla zkouška ohněm, ale já se rozhodl vydržet co nejdéle. Dával jsem si těžší a těžší úkoly, jako například diskutovat s prodavačkou, jaký má názor na vůni tohoto a tohoto prezervativu, zda tato barevná ozdoba jí připadá k něčemu dobrá a tak podobně.

Musel jsem ale nakonec s tímto koníčkem přestat, protože jsem natolik otupěl, že jsem uváděl některé prodavačky do rozpaků až stresu a jelikož lidé ve stresu mě sakra přivádějí do stresu, byl jsem v podstatě opět na začátku. A v neposlední řadě jsem již měl takovou zásobu prezervativů, že i kdybych zdesetinásobil svoji sexuální aktivitu…

Promiňte, trochu jsem se zasnil. Takže, i kdybych zněkolikanásobil svoji sexuální aktivitu….

Promiňte, zase jsem se zasnil. Zkrátka, nemohl bych nikdy tolik prezervativů spotřebovat, protože, jak jsem se dočetl v jedné lékařské knize, tak dlouho člověk prostě nežije.

Takže jsem musel vyhledat pro svoje zocelení jinou aktivitu. Vzpomněl jsem si naštěstí na svá středoškolská léta, jak kdysi nastoupila k nám do třídy na praxi jedna studentka pedagogické fakulty, která měla takovou trému, že jsem se musel omluvit a odejít ze třídy, protože se mi z toho dělalo špatně. To bude ono. Zde si zocelím nervy! A přijal jsem nabídku jednoho gymnázia, které mě požádalo, zda bych při svém běžném zaměstnání nemohl na část úvazku u nich vyučovat informatiku a výpočetní techniku.

Sice je to již nějaký pátek, ale přesto se dalo předpokládat, že polovina patnáctiletých studentů bude mít doma počítač, a dle diskuzí na internetu jsem získal dojem, že právě tato věková kategorie ví o počítačích prostě všechno.

Příprava na moje první hodiny si vyžádala týdenní dovolenou v mé běžné práci, studoval jsem o počítačích vše od A až po Z. Trochu mě zmátla metodika a osnovy, které jsem dostal od kolegy. Šlo o dvě útlé knížečky, které byly pojaty dost volně a které jsem přečetl během polední přestávky. No, bylo mi jasné, že vzhledem k ohromně rychlému vývoji výpočetní techniky nelze vydat nějakou rozsáhlejší učebnici, protože než by to prošlo schválením ministerstva školství, více než polovina informací by byla neaktuální. Již trochu více mě zarazilo, když mi kolega na můj dotaz, kdy dostanu další podklady, že mám jen dvě knížečky (tedy na září a říjen), odpověděl, že jedna není na měsíc, ale na školní rok, takže mám pro své dvouleté upsání této instituci všechny potřebné materiály.

Nakonec však zkouška mé odolnosti nebyla vůbec tak strašná. Sice se našlo pár borečků, kteří básnili o tom, že si přetaktovali grafickou kartu o padesát procent woe, ale na můj dotaz, jaká je alespoň přibližná kapacita CéDéčka, zůstali civět. Takže tréma mě přešla hned první týden. A mimochodem, abych se nestal terčem nevhodných narážek. Troufám si tvrdit, že jsem studenty něco naučil, což samozřejmě bylo mým druhým nejdůležitějším záměrem (ten první bylo zbavit se té trémy a stresu).

Takže jsem musel hledat dál. A mám to. Můj strach z injekčních stříkaček. Vybavila se mi pradávná scéna z mého dětského očkování. Střední generace Čechů zajisté ví, že každý jeho soukmenovec měl na rameni malou či větší jizvičku od povinného očkování. Bezpečně jste podle té jizvy poznali Čecha po celém světě (nevím tedy přesně, jak je to teď či jak to měly jiné země, ale co vím já, tak se tato jizva traduje právě u Čechů). U mě byste ji hledali marně. Teda mám ji, jak jsem si soustavou zrcadel právě teď ověřil. Ale ztropil jsem při pokusu sestřičky vrazit mi jehlu do ramene takový virvál, že po několikaminutovém nahánění to všechny tři (sestřička, maminka a doktorka) prostě vzdaly a injekci jsem obdržel do místa, které se nejméně bránilo.

Takže ano, pokusím se dosáhnout další mety ve svém životě. Stanu se dárcem krve. Bohužel tato meta byla velmi snadná. Snad jsem se stal věkem více odvážný, ale spíše jsem si prostě a jednoduše spočítal, že ta trocha stresu není nic proti sladké odměně. Tedy když si přivstanu, mohu být ve své oblíbené restauraci již v devět dopoledne. A vzhledem k ranní ztrátě krve se dostat do nálady velice levně. Takže jsem pravidelným návštěvníkem transfúzní stanice již několik let. Zde se musím bez mučení přiznat, že pocit uspokojení nad tím, že mohu někomu zachránit život, tam sice někde je, ale nehodlám si nic nalhávat, je hodně hluboko.

Mezi další fobie způsobující mi stres patří strach z výšek. Zde si musím přiznat porážku, zde jsem neotupěl a neotupěl. Překvapivě mi nevadí horské dráhy, které se mnou prostě nic nedělají. Zkusil jsem si i seskok padákem v tandemu a – nic. Žádný strach. Možná trochu adrenalinu, ale nic extra. Ale posaďte mě na ruské kolo a skoro umřu. Jednou jsme byli s manželkou na jednom malinkém ruském kole jediní, a ten debil kolotočář nám chtěl udělat radost a na několik minut nás zastavil nahoře. U výšek jsem prostě prohrál a nehodlám to nadále zkoušet.

Takže zatím jako poslední test odolnosti si právě zkouším napsat něco sem, do veřejně přístupného blogu. Ta tréma, jestli se to bude líbit. Ta obava, co na to řeknou lidi. Ale upřímně. Zde jsem tedy již otupěl dávno a je mi to u prdele.

Autor: Jan Novotný-Kuzma | pondělí 14.7.2008 7:07 | karma článku: 21,86 | přečteno: 1270x
  • Další články autora

Jan Novotný-Kuzma

O identifikaci na hodinách tělocviku

Dobrý den, paní Králová, reaguji na Vaši stížnost ohledně převlékaní na hodiny tělesné výchovy, kdy je Vaše dcera nucena se převlékat ve společném prostoru se spolužačkou Františkem Dolákem...

12.9.2023 v 7:40 | Karma: 45,49 | Přečteno: 33202x | Diskuse| Společnost

Jan Novotný-Kuzma

O hnojení (programátor má problém)

Dobrý den. Asi po pěti letech od posledního příspěvku jsem donucen napsat další stať. Vzhledem k časové vytíženosti nebyla příležitost se blogu věnovat. Nicméně nyní potřebuji urgentní pomoc od vás, čtenářů. Jen poznámka: Ty, kterým se nevybaví mé výplody (což bude asi 100% čtenářů) upozorňuji, že je třeba brát můj článek s úsměvem. Takže seriózní čtenáři ochotní mi pomoci mohou přeskočit k posledním šesti odstavcům, kde je stručně popsán můj problém.

14.5.2014 v 14:47 | Karma: 19,72 | Přečteno: 956x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O výletu do Prahy

Předně bych chtěl upozornit, že už jsem v Praze byl, takže nejsem žádné vesnické ořezávátko. To jen, aby bylo jasno.

20.12.2009 v 14:15 | Karma: 27,82 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O stresu (z rozhodování)

Když jsem psal fejetonek O stresu, zaměřil jsem se na trému, která mě celý život provází. Nemalou dávkou stresu trpím, asi jako každý, při rozhodování v těžkých životních situacích, kdy následné rozhodnutí může zásadně ovlivnit váš život.

9.7.2009 v 11:15 | Karma: 19,45 | Přečteno: 806x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O teambuildingu

Tak po dlouhé době mám konečně malý zážitek, o který bych se s vámi snad rád mohl podělit. A tím jest akce nazvaná teambuilding. Nutno předem uvést, že tuto akci jsem prodělal poprvé v životě, a to hned z kraje po nástupu u nového zaměstnavatele.

28.2.2009 v 9:40 | Karma: 27,53 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3089x
Programátor s nadváhou

Seznam rubrik