Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O výletu do Prahy

Předně bych chtěl upozornit, že už jsem v Praze byl, takže nejsem žádné vesnické ořezávátko. To jen, aby bylo jasno.

Trochu fádního zasvěcení do situace k osvětlení, proč jsem se vydal na tak dobrodužnou cestu:

Tuto návštěvu Prahy jsem uskutečnil při příležitosti pooperační kontroly ve fakultní nemocnici Motol, ve které jsem byl předtím na plánované operaci ucha. V jednom z předchozích fejetonků jsem zmínil, že blbě slyším, byl jsem tedy manželkou dokopán k různým návštěvám lékařské vědy, a vygradovalo to tedy zmíněnou operací ucha. A nyní byl čas na poslední kontrolu, kde vzhledem k bezproblémovému průběhu zákroku a skvělému hojení mělo jít o kontrolu poslední, v podstatě zaměřenou na změření, o kolik se mi zlepšil sluch.

Že se mi po zákroku zlepšil sluch jsem bezproblémově poznal, protože již neexistuje poloha hlavy na polštáři, ve které bych neslyšel chrápání ostatních, tedy především mé drahé ženy. Kolikrát přemýšlím, jestli to byl dobrý nápad, jít na operaci, ale nešť, už se stalo.

Jelikož jsem byl v podstatě zdráv, neobtěžoval jsem nikoho ze svých známých, aby mě do Motola odvezli, aby tak se mnou netrpěli při čekání. Vzhledem ke skvělému dopravnímu spojení jsem ani nevzal vozidlo sám do ruky, a vydal jsem se do Prahy autobusem. Koneckonců, z nádraží Na Knížecí, kam mě meziměstský bus dovezl, to bylo do nemocnice jen několik stanic busem městským, takže nebyl důvod motat se v předvánoční Praze autem.

Na kontrolu jsem byl objednán na úterý s tím, že si mám raději předem ověřit, zda bude můj lékař přítomen. Zavolal jsem tedy v pondělí na oddělení, zda pan doktor nebude mít neplánovaně po službě, neumřel, nebo zda nevznikla nějaká jiná překážka bránící v provozování ordinace. Vše bylo v pořádku, pan doktor bude. Ještě jsem se “naštěstí” zeptal, od kolika hodin ordinuje. Naštěstí proto, že, jak mi bylo připomenuto, vyčleněné ordinační hodiny byly v době od 11 do 13 hodin, takže jsem zavrhl můj původní plán vyjet to Prahy ještě za tmy, abych byl co nejdříve zpět.

Takže v úterý brzo dopoledne jsem popadl flašku Metaxy (páč jsem na rozdíl od Luďka Soboty neměl láhev domácí whísky) jako poděkování lékaři za opravdu skvělý přístup, vrazil ji do igelitky a nastoupil do Pražáka. V Praze jsem přesedl na stošedesátsedmičku. Zaplatil jsem jízdenku (přes eSeMeS vole, jdu s dobou vole) a sedl si na dvojsedačku. Vedle mě si sedla čiperná paní v letech. Po chvíli střeštěné jízdy jsem ucítil závan alkoholu. Naštěstí jsem byl instruován publikací Praha stověžatá a pochopil jsem, že paní evidentně trpí nějakými problémy, které řeší alkoholem. Otočil jsem se na ni a soucitně jsem se usmál. Ona se na mě také podívala a soucitně usmála. Podle úsměvu jsem poznal, že se zřejmě styděla za svůj přístup k životu, ale já to chápal.

Paní na druhé zastávce vystoupila, dveře trochu provětraly odér, a ke mně si přisedla mladá slečna. Po chvíli střeštěné jízdy jsem ucítil závan alkoholu. Naštěstí jsem byl instruován publikací Praha stověžatá a pochopil jsem, že slečna trpí evidentně nějakými… Tak moment! Podíval jsem se do mé igelitky s flaškou, a příčina alkoholového odéru byla na světě. Láhev Metaxy přežila třicetihodinovou cestu z Řecka, ale nepřežila pětiminutovou cestu v autobuse městské hromadné dopravy v Praze. Abych nepřeháněl, pouze se uvolnilo víčko, a jelikož byla láhev v horizontální poloze, statečně kapala. Vyndal jsem láhev, abych spolucestujícím dokázal, že nejsem cítit obyčejným rumem, a otřel jsem ji papírovými kapesníčky.

Abych v Motole nepřišel do ordinace navoněn jak z baru, dal jsem si v areálu nemocnice cigaretku a pozoroval zapeklité dopravní situace, které v areálu probíhaly. Těmi jsem se koneckonců i bavil během své hospitalizace, fakt je na co koukat. Zároveň jsem přemýšlel, jak vyřešit problém s kapající lahví, bylo mi žinantní ji dát lékaři… No, uvidíme.

Ve třičtvrtě na jedenáct jsem vstoupil do kartotéky ušního oddělení, nahlásil jméno a za kým že to jdu. Tak bohužel, pan doktor zde není, protože dnes ráno onemocněl. Á sakra. Ale mohu jít k jinému panu doktorovi, který je přítomen, ordinace číslo čtyři. Ten tu je také od jedenácti a holt až do té doby, než to prostě všechno zvládne. Popadl jsem kartu a šel před ordinaci. Spočítal jsem počet lidí před ordinací, zdaleka mi nestačily všechny prsty na těle.

Asi deset minut jsem přemýšlel. Věděl jsem, že tato návštěva má být v podstatě pouze přeměřovací, což znamená, že mě pošlou do další ošetřovny na audiometrii. Ta (jak jsem věděl z předchozích návštěv), byla provozována pouze do půl třetí. Jelikož u doktora bych čekal několik hodin (jak jsem věděl z předchozích návštěv), a “náhradní” pan doktor nebyl tak docela náhradní, ale pouze si přibral ke svým navíc pacienty “mého” doktora, mohla by nastat situace, že se do ordinace dostanu ve tři hodiny, doktor mi jukne do ucha, řekne “Prima, ale bohužel teď už Vás nikdo nezměří”. Tak jsem s ohledem na záchranu svého duševní zdraví opustil čekárnu zcela nevyšetřen. Vrátil jsem do kartotéky kartu, poděkoval, nastoupil do stošedesátsedmičky, zaplatil jsem jízdenku (přes eSeMeS vole, jdu s dobou vole), a začal přemýšlet, kde jsem udělal chybu.

Tak za prvé, měl jsem si do nemocnice zavolat v úterý ráno, to by již věděli, že je pan doktor nepřítomen. Za druhé, když už jsem tedy volal v pondělí, neměl jsem se v ptát, od kolika hodin pan doktor ordinuje, protože bych do Motola přijel brzy ráno – zjistil, že pan doktor chybí - a po návratu do své rodné hroudy bych měl celé odpoledne pro své aktivity. A za třetí jsem si nemusel kupovat druhou jízdenku do stošedesátsedmičky cestou zpět, protože bych se s přehledem vešel s první jízdenkou do devadesátiminutové platnosti.

Autobus do mého maloměsta jel z nádraží v podstatě ihned, nastoupil jsem a usednul. Na rozdíl od dopolední jízdy do Prahy jsem si však tentokrát sedl na špatné místo – hned do druhé řady. Přede mnou v první řadě totiž seděl pán středního věku, který si evidentně sedl také špatně. Skoro celou cestu mu svítilo do očí sluníčko přes čelní sklo, což nesl těžce. Začal se různě ošívat a vrtět. Nakonec to vyřešil tak, že si sedl bokem a já jsem v podstatě celou cestu zíral na jeho profil. Že nebyl krasavec, čert to vem, já jsem koneckonců také rád, že už jsem ženatý – těžko bych se se svou vizáží seznamoval. Ale pán začal provádět různé aktivity. Začal si uhlazovat zbytky vlasů, začal si sirkou čistit zbytky zubů, začal smrkat a pak malíčkem kontrolovat, zda se mu to povedlo dostatečně dobře… Zkrátka, o zábavu jsem měl postaráno. Když už jsem myslel, že to nemůže být horší, začal pán dělat opravdu něco strašného. Začal si číst.

Existuje mnoho lidí, kteří si nemohou za jízdy číst, protože se jim dělá zle. Sám mezi ně patřím. Patřím ale i mezi několik málo lidí, kterým se dělá špatně při pohledu na člověka, který si za jízdy čte. Byl jsem v panice. Zkusil jsem zavřít oči, to nepomohlo. Zkusil jsem se upřeně dívat z okénka, to nepomohlo. Zkusil jsem se dívat do výstřihu ženy, která seděla přes uličku, to nepomohlo, stále jsem myslel na to jediné. Zbývala poslední možnost. Otevřel jsem láhev Metaxy…

Výlet do Prahy hodnotím vcelku pozitivně. Když to vezmu kolem a kolem, tak ostudu jsem v hlavním městě neudělal. Když nepočítám jednu z předchozích návštěv, kdy jsem se sice na operaci dle instrukcí svlékl do naha, sundal hodinky a prstýnek, ale zapomněl jsem na řetízek a všichni si toho všimli až na operačním stole.

A pak tedy ještě drobné zaváhání, kdy jsem při úplně první návštěvě v Motole drobně zkomolil jméno lékaře, ale toho si snad ani nikdo nevšiml. Rozhodně jsem nezpůsobil takové fápo jako jedna paní, která šla prvně ke gynekologovi, který se jmenoval Míča. U gynekologa s takovým jménem je zřejmé, že pro zapamatování použijete mnemotechnickou pomůcku. Tak učinila bezesporu i ta paní a při návštěvě polikliniky se uvedla větou: “Dobrý den, jdu za panem doktorem Mundou.”

Autor: Jan Novotný-Kuzma | neděle 20.12.2009 14:15 | karma článku: 27,82 | přečteno: 2132x
  • Další články autora

Jan Novotný-Kuzma

O identifikaci na hodinách tělocviku

Dobrý den, paní Králová, reaguji na Vaši stížnost ohledně převlékaní na hodiny tělesné výchovy, kdy je Vaše dcera nucena se převlékat ve společném prostoru se spolužačkou Františkem Dolákem...

12.9.2023 v 7:40 | Karma: 45,49 | Přečteno: 33202x | Diskuse| Společnost

Jan Novotný-Kuzma

O hnojení (programátor má problém)

Dobrý den. Asi po pěti letech od posledního příspěvku jsem donucen napsat další stať. Vzhledem k časové vytíženosti nebyla příležitost se blogu věnovat. Nicméně nyní potřebuji urgentní pomoc od vás, čtenářů. Jen poznámka: Ty, kterým se nevybaví mé výplody (což bude asi 100% čtenářů) upozorňuji, že je třeba brát můj článek s úsměvem. Takže seriózní čtenáři ochotní mi pomoci mohou přeskočit k posledním šesti odstavcům, kde je stručně popsán můj problém.

14.5.2014 v 14:47 | Karma: 19,72 | Přečteno: 956x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O stresu (z rozhodování)

Když jsem psal fejetonek O stresu, zaměřil jsem se na trému, která mě celý život provází. Nemalou dávkou stresu trpím, asi jako každý, při rozhodování v těžkých životních situacích, kdy následné rozhodnutí může zásadně ovlivnit váš život.

9.7.2009 v 11:15 | Karma: 19,45 | Přečteno: 806x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O teambuildingu

Tak po dlouhé době mám konečně malý zážitek, o který bych se s vámi snad rád mohl podělit. A tím jest akce nazvaná teambuilding. Nutno předem uvést, že tuto akci jsem prodělal poprvé v životě, a to hned z kraje po nástupu u nového zaměstnavatele.

28.2.2009 v 9:40 | Karma: 27,53 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O stresu

Původně jsem chtěl nazvat tento svůj příspěvek "O trémě", jelikož jsem strašný trémista a právě tréma je u mě v devadesáti procentech příčinou stresu. Trémou a následným stresem trpím již od mala. Jasně si dodnes vybavuji, jak jsem se zúčastnil na základní škole v rámci socialistické soutěže Puškinův památník jedné divadelní hry.

14.7.2008 v 7:07 | Karma: 21,86 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3089x
Programátor s nadváhou

Seznam rubrik