Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O hnojení (programátor má problém)

Dobrý den. Asi po pěti letech od posledního příspěvku jsem donucen napsat další stať. Vzhledem k časové vytíženosti nebyla příležitost se blogu věnovat. Nicméně nyní potřebuji urgentní pomoc od vás, čtenářů. Jen poznámka: Ty, kterým se nevybaví mé výplody (což bude asi 100% čtenářů) upozorňuji, že je třeba brát můj článek s úsměvem. Takže seriózní čtenáři ochotní mi pomoci mohou přeskočit k posledním šesti odstavcům, kde je stručně popsán můj problém.

A o co jde? Včera jsem posekal zahradu a nyní ji potřebuji pohnojit...

A vida, už vás slyším: Programátor = teoretik, prakticky nepoužitelný pro život. Žije ve svém světě, mluví jazykem jiných lidí. Takže potřebuje pomoc, a s takovou fádní záležitostí...

Ano, potřebuji pomoc, ale nenechte se mýlit tím, že jsem programátor! V našem týmu programátorů jsme velice praktičtí v podstatě všichni, a probíráme během polední pauzy zásadně pouze praktické a užitečné věci.

Jeden příklad za všechny:

Kdo by neměl rád bramboráky. A určitě spousta z vás má nejraději na bramborácích ty křupavé okraje. Jednoduchým výpočtem lze zjistit, že pokud místo jednoho velkého bramboráku uděláte ze stejného množství těsta více menších bramboráků, pak získáte sqrt(n) krát více okrajů než z jednoho bramboráku, kde sqrt() je druhá odmocnina a n je počet menších bramboráků. Samozřejmě výnosnost okrajů bude tedy o něco menší vzhledem k předpokládané šířce křupavého okraje, která s menším průměrem bramboráku ubírá nějaké to procento z obsahu, a dále může záležet na dalších vstupech, jako výška bramboráku, doba pečení, použitý olej a typ sporáku, ale s tím mě již kolegové poslali do háje.

Nebo ještě jeden příklad, abyste viděli, jak jsme my programátoři praktičtí. V rodině jsme se rozhodovali, zda pořídit markýzu nebo slunečník. Slunečník je mobilnější, ale u markýzy nepřekáží noha a není třeba se s tím tahat sem a tam. Kolega nelenil a během víkendu mi zpracoval vhodnost použití markýzy vzhledem ke GPS souřadnicím naší terasy, její orientaci na světovou stranu, předpokládanému období využití terasy, výšce slunce a dalších asi deseti proměnných. Manželce jsem pak předal několikastránkovou práci, kterou mi nedočkavě vytrhla z ruky, vyběhla na terasu, zvedla hlavu k obloze a kolegův elaborát přitom vhodně použila jako stínítko proti oslnění sluncem. Pak ukázala na zeď a se slovy „tady chci markýzu“ bylo rozhodnuto. Naštěstí se její pětivteřinové rozhodování shodovalo s posledními šesti odstavci závěru studie kolegy, takže jsem mu pak mohl jejím jménem poděkovat a vyřídit uznání za pomoc při výběru zastínění terasy.

Ale zpátky k mému problému. Včera jsem posekal zahradu a v návodu na krabici s hnojivem je pro mě ne zcela jasně formulovaná věta.

Á, zase to slyším... Programátoři – vaření a matematika, to by jim šlo, ale mají problém pochopit pasný text. A určitě ta jejich čeština, ta musí stát za to. Opět se nenechte mýlit.

V našem týmu máme pravidelné jazykové koutky, kde si navzájem sdělujeme možné záludnosti českého jazyka, o kterých možná ani vy nemáte tušení.

Že se ve slově standard píše „d“, to je snad samozřejmost. Zároveň jednoduchá matematická pomůcka na psaní mě/mně (tj. pokud je pád dělitelný třemi, pak se píší tři znaky, tedy „mně“) je pro nás snadno uchopitelná.

A jak jsme vyřešili problém se slovem „datum“? Samozřejmě jako většina z vás víme, že datum se skloňuje: kdo co? datum; bez koho čeho? bez data atp., obdobně jako slovo album, a že tedy například výraz bez datumu je prostě špatně. Ale samozřejmě jako programátoři pracujeme jak s daty, tak s daty. Takže jsme potřebovali bezpečně rozeznat, kdy mluvíme o datech, a kdy o datech. Pokud tedy teď máme na mysli data, a ne data, používáme kolegou vymyšlené nesklonné slovo dató. Skvělé, jednoduché, praktické, a neprzníme češtinu. Opravdu nechápu, proč člověk s tak geniálními nápady odmítl spolupracovat na projektu bramborák.

A ještě jeden příklad: Většina z vás zná slovo antidatovat. Ne všichni asi víte, že tento výraz je chybný. Anti znamená proti (což určitě víte), a právě proto výraz antidatovat je nesmyslný. Korektní výraz je antedatovat (ante znamená před), tj. smlouva je antedatovaná, pokud je s datem dřívějším než v den skutečného podpisu. A ne antidatovaná - jak byste vymysleli opačné datum?

To jen tak pro přiblížení, jak na tom v našem týmu intelektuálně jsme.

A přesto nám dává zabrat jedna zelená krabička s hnojivem (a konečně se vracím k tomu, proč to celé píšu – a v čem potřebuji do vás poradit), kde se v návodu píše:

Posečte trávník (nejpozději 2 dny před použitím hnojiva).

Tato věta rozdělila náš tým na dva nesmiřitelné tábory: Jedni tvrdí že to znamená, že musím trávník pohnojit nejpozději do dvou dnů od posečení. Že tráva je krásně narušená a hnojivo bude mít větší účinek. Druzí tvrdí že to znamená, že nesmím trávník pohnojit do dvou dnů od posečení. Že tráva je krásně narušená a hnojivo bude mít menší účinek.

Já osobně se přikláním tu k jedné, tu ke druhé straně podle argumentů, které zástupci stran předkládají. Někteří na to jdou matematicky, jako fixní bod vezmou dobu hnojení a pak aplikují výraz „nejpozději“ do grafu, jiní na to jdou zemědělsky a konzultují problematiku s příbuznými - zahrádkáři. Nicméně jasný resultát mi nikdo nepodal.

Pokusili jsme se použít cizojazyčné návody, které jsou na obalu uvedeny. Slovenský návod byl v této větě stejně nejasný jako český, naději nám dal poslední cizojazyčný návod, který byl v maďarštině. V maďarštině obsahovala věta skoro dvakrát tolik slov co v češtině, takže jsme logicky předpokládali, že pokud přeložíme maďarskou větu, budeme mít vyhráno. Bohužel nikdo v mém blízkém okolí neumí maďarsky, a po vložení věty do překladače tento vyplivl větu s textem: „Ne dříve než 2 dny před koncertem“. Takže jsme si nepomohli.

Jinak za celý problém může manželka, která toto hnojivo z vlastní iniciativy koupila. Všude - v televizi, v rádiu - slyšíte upozornění: přečtěte si podrobně celý text, hlavně to, co je psáno malým písmem. Ale to ona ne, koupila to bez rozmyslu. Návod jsme si přečetli až doma a jelikož ani žena se svým humanitním vzděláním si nebyla jista, nemohl jsem s ní vyjádřit nesouhlas (což dělám v případech, kdy na ní jsem naštvaný), případně souhlas (což dělám v případech, kdy na ní nejsem naštvaný), takže jsem celou problematiku přesunul na kolegy v práci a nyní právě na vás, milí čtenáři.

Děkuji za rychlou pomoc, včera jsem posekal zahradu... čas se mi krátí... a  nebo možná ne...

 

Autor: Jan Novotný-Kuzma | středa 14.5.2014 14:47 | karma článku: 19,72 | přečteno: 956x
  • Další články autora

Jan Novotný-Kuzma

O identifikaci na hodinách tělocviku

Dobrý den, paní Králová, reaguji na Vaši stížnost ohledně převlékaní na hodiny tělesné výchovy, kdy je Vaše dcera nucena se převlékat ve společném prostoru se spolužačkou Františkem Dolákem...

12.9.2023 v 7:40 | Karma: 45,49 | Přečteno: 33202x | Diskuse| Společnost

Jan Novotný-Kuzma

O výletu do Prahy

Předně bych chtěl upozornit, že už jsem v Praze byl, takže nejsem žádné vesnické ořezávátko. To jen, aby bylo jasno.

20.12.2009 v 14:15 | Karma: 27,82 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O stresu (z rozhodování)

Když jsem psal fejetonek O stresu, zaměřil jsem se na trému, která mě celý život provází. Nemalou dávkou stresu trpím, asi jako každý, při rozhodování v těžkých životních situacích, kdy následné rozhodnutí může zásadně ovlivnit váš život.

9.7.2009 v 11:15 | Karma: 19,45 | Přečteno: 806x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O teambuildingu

Tak po dlouhé době mám konečně malý zážitek, o který bych se s vámi snad rád mohl podělit. A tím jest akce nazvaná teambuilding. Nutno předem uvést, že tuto akci jsem prodělal poprvé v životě, a to hned z kraje po nástupu u nového zaměstnavatele.

28.2.2009 v 9:40 | Karma: 27,53 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O stresu

Původně jsem chtěl nazvat tento svůj příspěvek "O trémě", jelikož jsem strašný trémista a právě tréma je u mě v devadesáti procentech příčinou stresu. Trémou a následným stresem trpím již od mala. Jasně si dodnes vybavuji, jak jsem se zúčastnil na základní škole v rámci socialistické soutěže Puškinův památník jedné divadelní hry.

14.7.2008 v 7:07 | Karma: 21,86 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3089x
Programátor s nadváhou

Seznam rubrik