Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O stresu (z rozhodování)

Když jsem psal fejetonek O stresu, zaměřil jsem se na trému, která mě celý život provází. Nemalou dávkou stresu trpím, asi jako každý, při rozhodování v těžkých životních situacích, kdy následné rozhodnutí může zásadně ovlivnit váš život.

Z doby nedávno minulé uvedu například situaci, kdy mě manželka požádala, abych ji řekl PŘESNĚ za osm minut. Rozuměj: něco zapnula na sporáku a jelikož se nám rozbila kuchyňská minutka, převzal jsem její funkci dočasně já. Takže během těchto osmi minut úpěnlivě pozoruji hodiny a z televize nemám nic. “Už?” ozvalo se z kuchyně. “Ne, ještě dvě minuty třicet vteřin” odpovídám po pravdě. “Už?” – “Ještě dvě minuty deset vteřin”. “Ještě čtyřicet pět vteřin” oznamuji okolo procházející manželce. “Jo jo” usměje se a zamíří do koupelny, tedy na druhou stranu, než je kuchyně. A teď jsem ve stresu. Neznám žádnou ženu, která by dokázala z koupelny odejít během čtyřiceti – třiceti devíti vteřin. Čas vypršel a mě se zmocňuje panika. Co teď? Buď můžu zaťukat na dveře koupelny, že “Úž!”. Předpokládám by se mi dostalo odpovědi ve stylu “To to neumíš vypnout sám?”. Tak že bych to došel vypnout sám? Zvednu se z gauče a spěchám k plotně. Na sporáku bublají tři hrnce. Ježíši kriste kterej? Mám návaly horka. Nakonec rezignuji, na nic nesahám, vracím se na gauč a hypnotizuji pohledem hodiny. Té plus třicet, Té plus čtyřicet, Té plus padesát…

Manželka vyjde s úsměvem z koupelny, a já omluvným tónem – protože jsem nedokázal zastavit čas – šeptám. “Plus dvě minuty”. Žena se opět usměje: “Akorát, já potřebovala deset minut, ale chtěla jsem po tobě osm, kdybys náhodou zapomněl…”. Zabiju.

Nejčerstvější stres z rozhodování mě potkal včera. Abych vás uvedl do situace, musím popsat situaci trochu obšírněji. Po několika letech nedoslýchavosti jsem byl manželkou dokopán na ORL (ušní nosní krční), aby mi řekli, proč skoro neslyším na levé ucho. S moji ambulantní návštěvou ušaře z před dvou let nebyla spokojena, protože jediné, s čím jsem se vrátil, bylo potvrzení že blbě slyším, což “jsem věděla, tos tam nemusel lézt”.

Mezi jeden ze standardních léčebných postupů patří absolvování několika infuzí, z kterých zhruba polovinu musíte absolvovat při hospitalizaci, na zbytek pak docházíte ambulantně. Vzhledem k tomu, že kromě přijímání infuzí neděláte v nemocnici absolutně nic, zmocní se vás (tedy alespoň mě) během těch několika dní absolutní letargie až deprese. Infuze tvá asi hodinku a půl a pak čekáte dvaadvacet a půl hodiny na další.

Z počátku byli se mnou na pokoji zavilí sportovci, kteří mě nutili dívat se na finále Wimbledonu. Asi to byl hezký zápas, nicméně zkusili jste někdy sledovat tenis na televizi o úhlopříčce 37 centimetrů ze vzdálenosti pěti metrů? Já byl donucen. “Donucen?” řeknete si. Ano. Vzhledem k počasí, kdy nebylo možné procházet se po areálu a vzhledem k tomu, že za dveřmi pokoje v podstatě začínala čekárna ambulance narvaná lidmi jsem musel setrvat v pokoji. A jelikož jste na ušním, zvukem se nešetřilo, takže jiné činnosti jako čtení či spaní byly zhola nemožné. A to hráli pět setů a ten skončil 16:14. Hrát ještě dva gemy, šel bych z ušního rovnou na oční.

Další den mě spolutrpící opustili a zůstal jsem na pokoji sám. Takže jsem dospal, co se dalo. Bohužel jsem to přeťáp a poslední noc koukám do stropu, oči jak pětikoruny a né a né usnout. Jako kuřáka mě napadla jediná možná věc, a to spojit příjemné s užitečným. A přesto že jsem doposud vydržel, a svému zlozvyku se zde věnoval výhradně mimo budovu, slovy klasika z filmu Slavnosti sněženek jsem si řekl “Hovno!”, a vyrazil v půl jedné v noci s novinami v podpaží na místní toaletu. Již jsem od spolukuřáků věděl, že je zde instalován silný větrák, který bezpečně odvětrá během několika minut jakýkoli nevhodný zápach. Takže sedě na záchodě, tahaje, čtouc a tlače jsem každých čtyřicet pět vteřin zavadil malíčkem o spínač, který opětovně roztočil větrák. A zde přichází pointa. Silně letargický, znuděný, otrávený a bůhví co ještě jsem se ne zcela soustředil, a malíčkem stiskl jiné tlačítko. Správně, to tlačítko, které přivolá sestru, aby vám případně pomohla vstát, utřít a co já vím ještě. Takže v okamžiku kdy se rozsvítilo červené světýlko a rozezněl se bzučák, bylo po letargii. V jedné ruce cigaretu, v druhé týden staré noviny, utéct jsem nemohl (rozhodně ne hned), a v mé hlavě programátora se rozvila všechna možná vlákna situací, která mohou nastat. Počínaje řvoucím primářem, který na mě zavolá policajty a já ve svých téměř čtyřiceti letech dostanu zase poznámku “kouřil na toaletě”, až po sestřičku s koženým bičíkem, která “mě musí potrestat”. No, nakonec to dopadlo nějak mezi, stylem “víš, že vím, že víš” a obešlo se to bez následků, ale stresová situace strašná.

Vzpomněl jsem si, jak bych to řešil jako školní puberťák, kdy jsem neměl problém se na cokoli vymluvit. Například na internátu jsme spolustudentovi, který byl momentálně v tanečních, řádně namočili spodek od pyžama, a dali za okno do dvacetistupňového mrazu, jestli schválně bude rád, až se vrátí. Zapomněli jsme, že pod námi je vychovatelna a během okamžiku na nás vlítla vychovatelka, co že jí to kape na parapet. Já bez mrknutí oka soudružce vysvětlil, že děláme praktický úkol z fyziky, kdy máme otestovat sublimaci (tedy přeměnu tuhého skupenství v plynné), a že nám bylo panem profesorem doporučeno nechat na mrazu uschnout mokrý hadr. A ano, paní vychovatelko, máme toho moc, takže musíme studovat i po večerce. Dneska bych se buď rozbrečel nebo ukázal na tělesně slabšího studenta – “To on, já nic”. Každopádně bych byl ve stresu. Asi holt stárnu.

Autor: Jan Novotný-Kuzma | čtvrtek 9.7.2009 11:15 | karma článku: 19,45 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Jan Novotný-Kuzma

O identifikaci na hodinách tělocviku

Dobrý den, paní Králová, reaguji na Vaši stížnost ohledně převlékaní na hodiny tělesné výchovy, kdy je Vaše dcera nucena se převlékat ve společném prostoru se spolužačkou Františkem Dolákem...

12.9.2023 v 7:40 | Karma: 45,49 | Přečteno: 33202x | Diskuse| Společnost

Jan Novotný-Kuzma

O hnojení (programátor má problém)

Dobrý den. Asi po pěti letech od posledního příspěvku jsem donucen napsat další stať. Vzhledem k časové vytíženosti nebyla příležitost se blogu věnovat. Nicméně nyní potřebuji urgentní pomoc od vás, čtenářů. Jen poznámka: Ty, kterým se nevybaví mé výplody (což bude asi 100% čtenářů) upozorňuji, že je třeba brát můj článek s úsměvem. Takže seriózní čtenáři ochotní mi pomoci mohou přeskočit k posledním šesti odstavcům, kde je stručně popsán můj problém.

14.5.2014 v 14:47 | Karma: 19,72 | Přečteno: 956x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O výletu do Prahy

Předně bych chtěl upozornit, že už jsem v Praze byl, takže nejsem žádné vesnické ořezávátko. To jen, aby bylo jasno.

20.12.2009 v 14:15 | Karma: 27,82 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O teambuildingu

Tak po dlouhé době mám konečně malý zážitek, o který bych se s vámi snad rád mohl podělit. A tím jest akce nazvaná teambuilding. Nutno předem uvést, že tuto akci jsem prodělal poprvé v životě, a to hned z kraje po nástupu u nového zaměstnavatele.

28.2.2009 v 9:40 | Karma: 27,53 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O stresu

Původně jsem chtěl nazvat tento svůj příspěvek "O trémě", jelikož jsem strašný trémista a právě tréma je u mě v devadesáti procentech příčinou stresu. Trémou a následným stresem trpím již od mala. Jasně si dodnes vybavuji, jak jsem se zúčastnil na základní škole v rámci socialistické soutěže Puškinův památník jedné divadelní hry.

14.7.2008 v 7:07 | Karma: 21,86 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3089x
Programátor s nadváhou

Seznam rubrik