Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O teambuildingu

     Tak po dlouhé době mám konečně malý zážitek, o který bych se s vámi snad rád mohl podělit. A tím jest akce nazvaná teambuilding. Nutno předem uvést, že tuto akci jsem prodělal poprvé v životě, a to hned z kraje po nástupu u nového zaměstnavatele.

     Od minulého jsem byl nucen odejít díky globální hospodářské krizi (tak si to teda myslím alespoň já), možná pro neschopnost (tak si to možná myslel můj bývalý zaměstnavatel), možná v tom byly i jiné důvody (aneb jen jednou podpálíte fabriku a už se to s vámi veze). Mimochodem, to trochu odbočím: nebojte se přiznat, že jste založili (samozřejmě nutnou podmínkou je, že neúmyslně) požár. Výjezd hasičů neplatíte (protože “poplach nebyl planý”), spraví to pouze pokuta v řádech několika set korun a hodinové školení s požárním technikem. Tím nechci moje fápo (čti faux-pas) nijak zlehčovat – do smíchu mi určitě nebylo, ale proč už brečet nad rozlitým mlékem.

     Takže k mému novému zaměstnavateli. Nastoupili jsme ve stejnou dobu dva nováčci. Já a jeden Francouz, vizáží můj pravý opak. On vysoký, štíhlý, cizí řeč umí (francouzsky), elegantní, a – zkrátka Francouz. No a já – zkrátka já. Asi po týdnu v novém prostředí jsme měli to štěstí, že ve firmě probíhala akce s názvem teambuilding, hlavní téma jihočeská zabíjačka plus nějaký doprovodný program. Jelikož jsem ve zkušební době, nemohl jsem projevit ihned své veškeré dovednosti (například asi tak po osmi pivech hrozně rád zpívám ruské písně), a držel jsem se pokud možno v ústraní. I tak jsem se dobře pobavil (nakonec jsem tedy nějakou ruskou zapěl), i když k podobným akcím pohlížím s nedůvěrou.

     Řezník, který prase porážel, mi byl hned od začátku sympatický. Jako vystudovaný veterinář, který kdysi dělal nějakou studii o škodlivých látkách v prostředí, krásně obhajoval svoji postavu tím, že tyto škodlivé látky se ukládají v tuku, a kdyby ve svém věku shodil nějaké to kilo, tyto látky by se z tuků (jako z jeho) uvolnily a játra (jako jeho) by dostala takový záhul, že by to mohlo skončit špatně. Okamžitě jsem zavolal manželce a odvolával na neděli plánovaný, zdravě pojatý oběd, protože si přeci nenechám zničit játra. Sice jako o něco mladší ročník oproti řezníkovi jsem nepřišel tak masivně do styku s DDT, ale určitě nějaká svinstva v tuku mám.

     Mezi aktivity patřila jízda na koni. Jelikož u svého švagra občas proháním jeho Natašu (jako kobylu), celkem jsem se těšil. K dispozici byli dva koně. Jeden byl zrovna obsazený, tak se vrhám k druhému. Slečna i kůň se na mě smutně podívali. Slečna si mě změřila pohledem od shora dolů (nebo chcete-li zleva doprava), a rozhodla, že si mám počkat na toho obsazeného koně. Volný kůň viditelně pookřál a nechal se ode mě láskyplně pohladit. Vždy si v takových situacích vzpomenu na Vinnetoua. Uznávám, že jihočeský kůň by asi nezvládl na rozdíl od Ilčího utáhnout náčelníka apačů, Ribanu, patnáctikilové sedlo a pět kilo stříbra na rifly, ale Trávníčka se Šafránkovou na lehkém sedlu by snad mohl zvládnout a ať se na mě ten kůň nezlobí, takové váhy i přes svoji postavu rozhodně nedosahuji.

     Nicméně zážitek z jízdy byl v podstatě mizivý. Po nasednutí (když se slečna rozhlížela po nějakém podstavci a nedívala se), mi vzala z ruky otěže s důvodem, že ty jsou na řízení (což jsem samozřejmě sakra věděl) a obešla se mnou kolečko. S úsměvem jsem ji sdělil, že to tedy stačí, poděkoval jsem a seskočil z koně asi tak v půlce její rady, jak z toho ubohého zvířete mám slézt.

     Součástí teambuildingu byla asi dvouhodinová přednáška o oblékání (rozuměj o kvádrech). Bylo to velice zajímavé, i když obleky nenosím z prostého důvodu, nevyrábí se standardně košile mých rozměrů (tedy jako okolo krku), a nedospěl jsem do stádia (rozumově ani finančně), abych si nechal šít na míru.

     Přednáška se trochu protáhla díky zajímavým dotazům a v rohu již netrpělivě přešlapovala majitelka hostince s tácem jitrnic, která se přednášejícího (jako znalce módy) zeptala, zda si všiml, že se kvůli němu stylově oblékla do tradičních jihočeských šatů. Rozverný přednášející odvětil, že je raději, když se kvůli němu dámy svlékají. Načež majitelka prohodila, že její manžel už dneska jedno prase zabil. Zkrátka, celá akce byla ve veselém duchu a vzhledem k množství jídla hodnotím celý výlet jako povedený.

     Mimochodem, když jsem manželce oznamoval, že jedu s firmou na zabíjačku… Zamyšleně hladila moje bříško (pracovní název Budha) a uvažovala nahlas: “Hm, zabíjačka. Už je mi jasné, proč přijali tebe. Ale proč přijali toho Francouze?”

Autor: Jan Novotný-Kuzma | sobota 28.2.2009 9:40 | karma článku: 27,53 | přečteno: 1587x
  • Další články autora

Jan Novotný-Kuzma

O identifikaci na hodinách tělocviku

Dobrý den, paní Králová, reaguji na Vaši stížnost ohledně převlékaní na hodiny tělesné výchovy, kdy je Vaše dcera nucena se převlékat ve společném prostoru se spolužačkou Františkem Dolákem...

12.9.2023 v 7:40 | Karma: 45,49 | Přečteno: 33202x | Diskuse| Společnost

Jan Novotný-Kuzma

O hnojení (programátor má problém)

Dobrý den. Asi po pěti letech od posledního příspěvku jsem donucen napsat další stať. Vzhledem k časové vytíženosti nebyla příležitost se blogu věnovat. Nicméně nyní potřebuji urgentní pomoc od vás, čtenářů. Jen poznámka: Ty, kterým se nevybaví mé výplody (což bude asi 100% čtenářů) upozorňuji, že je třeba brát můj článek s úsměvem. Takže seriózní čtenáři ochotní mi pomoci mohou přeskočit k posledním šesti odstavcům, kde je stručně popsán můj problém.

14.5.2014 v 14:47 | Karma: 19,72 | Přečteno: 956x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O výletu do Prahy

Předně bych chtěl upozornit, že už jsem v Praze byl, takže nejsem žádné vesnické ořezávátko. To jen, aby bylo jasno.

20.12.2009 v 14:15 | Karma: 27,82 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O stresu (z rozhodování)

Když jsem psal fejetonek O stresu, zaměřil jsem se na trému, která mě celý život provází. Nemalou dávkou stresu trpím, asi jako každý, při rozhodování v těžkých životních situacích, kdy následné rozhodnutí může zásadně ovlivnit váš život.

9.7.2009 v 11:15 | Karma: 19,45 | Přečteno: 806x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O stresu

Původně jsem chtěl nazvat tento svůj příspěvek "O trémě", jelikož jsem strašný trémista a právě tréma je u mě v devadesáti procentech příčinou stresu. Trémou a následným stresem trpím již od mala. Jasně si dodnes vybavuji, jak jsem se zúčastnil na základní škole v rámci socialistické soutěže Puškinův památník jedné divadelní hry.

14.7.2008 v 7:07 | Karma: 21,86 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3089x
Programátor s nadváhou

Seznam rubrik