Co to novodobí autoři provedli s upíry?

Kdyby tohle věděl hrabě Drákula, tak by si raději sám prohnal kolík srdcem a já bych se mu ani nedivil.

Každý z nás určitě zná historky o tvorech noci, kteří vám bez váhání zaboří své tesáky do krku a cucnou si trošičku toho lahodného moku- vaší krve. Upíři jsou stvoření, kterých by se měl člověk bát. Alespoň tak to určitě bylo zamýšleno. Jen si vzpomeňte na takového hraběte Drákulu. V noci byste ho rozhodně potkat nechtěli. Jenomže éra takovýchto upírů, s nástupem nových autorů fantasy, skončila.

V Pravé krvi, která byla i převedena do podoby televizního seriálu z produkce HBO, upíři vystoupili ze stínu a dobrovolně přiznali svou existenci. Normálně si žijí mez obyčejnými lidmi, kterým se to ale samozřejmě moc nelíbí. To by ještě šlo, ale to, že upíři pijí jakousi syntetickou krev, kterou vyrobili lidé? To už se vymyká zvyklostem o upírech.

Dalším dílem, které podkopává upírskou mytologii, jsou Upíří deníky. Zde se pro změnu upír zamiluje do obyčejné dívky(toto téma, ale používá hodně autorů). Budiž, i to se dá překousnout, ale to už neplatí o tom, že upíři nesmí chodit na slunce, jinak je spálí na prach. Zde se upíři mohou v klidu opalovat, pokud mají na prstu nasazený kouzelný prsten( Drákulův prach se obrátil v urně). Ani rána do srdce některé upíry nezabije, protože očividně ti nejstarší jsou nezničitelní(a další obrat).

V jiných nejmenovaných dílech zase upíři nevznikají tím, že se z nich jiný upír napije a pak jim dá svou krev. Oni vzniknou tak, že na ně ukáže nějaký potetovaný chlápek. No a potom se jdou učit do školy pro upíry(Drákulův prach právě prohnali sítem).

No a to nejlepší jsem si schoval na konec. Stmívání- mnohými opěvovaný a jinými nenáviděný román o upírech, vlkodlacích a obyčejné dívce. Jeho filmové zpracování se stalo asi nejúspěšnějším filmem na toto téma a z knih jsou bestsellery. A já se ptám proč? Hlavní hrdina nepotřebuje lidskou krev, ale stačí mu zvířecí. Leze si po stromech jako nějaká opice a nejhorší na tom je, že ani slunce mu neublíží. Nemusí ani mít na ruce nějaký prsten. V tomto skvostném díle se upíři na slunečním svitu jenom třpytí.

Chápu, že krása fantasy spočívá v tom, že si každý autor může vymýšlet, co chce, ale některé výtvory jsou přeci jen na hlavu.

Čtete fantasy literaturu? Znáte nějaké jiné upírské knihy, které všechny dosavadní mýty o nich překopávají? Líbí se vám ty knihy, které jsem zde uvedl? Nebo dáváte raději přednost jiným žánrům? Klidně dejte najevo svůj názor, abychom dokázali, že ještě někdo v moderním světě čte knihy. Ať už je ta kniha jakákoli

Autor: Jan Liška | středa 29.12.2010 14:06 | karma článku: 12,83 | přečteno: 1658x