Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

trocha empatie aneb já, střed vesmíru

empatie: (psych.) schopnost vcítit se do pocitů, jednání druhé osoby, vcítění Tak hovoří o empatii slovník. Leč otázka je, co je empatie ve skutečnosti.

Kdo z vás si pamatuje televizní soutěž jménem Pevnost Boyard? Někdo kdo neviděl ani jeden díl? Pokud ano, jedná se o soutěž, kde se skupina lidí postupně snaží získávat klíče od brány k pokladnici, a následně "indicie", což jsou vodítka k uhodnutí správného hesla, díky kterému se do pokladnice nasypou zlaťáky. Soutežící jsou postupně (po jednom nebo po dvou - záleží na povaze úkolu) vystaveni zkouškám, které prověří jejich sílu, zručnost, obratnost, štěstí (pokud je klíč v jedné ze 20ti schránek a nevíte ve které - může být v té první, ale také až v té poslední), inteligenci... a také odvahu. To jsou úkoly, kde člověk hledá klíče a indicie mezi červy, hady nebo obrovskými pavouky. Pro příklad? Vezměme pavouky. Soutěžící se zapřením všech sil strká ruku do krabice plné chlupatých těl... a diváci se dělí na dva hlavní tábory: ten, který se bojí pavouků: "Brr, to musí být strašné, to je ale chudák, já se na to nemůžu dívat" a ten, který se pavouků nebojí: "co vyvádí? vždyť jsou to jen pavouci".

Co z toho je empatie? Asi většina řekne - to první. Ale. Přemýšlel jsem o tom, a dovolím si nesouhlasit. Myslím, že empatie není ani jedno. Je to jen projekce sebe sama do dané situace. Člověk sleduje děj, a tak nějak automaticky přemýšlí, co by dělal v dané situaci. Pokud se bojí pavouků, rozklepe se hrůzou. Pokud se jich nebojí, představuj si, jak by sáhl do krabice pavouk nepavouk, vytáhl klíč a byl před ostatními za hrdinu.

Toto dělá většina z nás automaticky. Je nám více líto člověka v situaci, která by nám byla nepříjmená, než člověka, který je v situaci, která by nám nevadila. A to i v případě, že víme, že dotyčný má tyto fóbie obrácené. Takže ho mnohdy spíše litujeme ve chvíli, kdy je spokojený a ignorujeme, když skutečně trpí.

Nevím, zda je možné zachytit vlnovou délku, na které dotyčný člověk uvažuje - a skutečně cítit jeho strach. Sám jsem to nezažil. Možná někteří ano. Ale mohu přece respektovat to, že daný člověk má strach z pavouků. Příšerný strach z pavouků. A mohu ocenit tu odvahu, s jakou mezi ně sáhne, přestože se jich tak bojí. Stejně tak jako nemám právo toho člověka odsuzovat, pokud svůj strach překonat nedokáže a úkol vzdá. A co vy? Pavouci v pohodě... ale byste sáhli mezi (doplňte vlastní fóbii).  Už chápete co se snažím říct?

Bohužel, většina z nás tímto způsobem uvažuje. Jedeme autem po silnici, kdokoli jede pomaleji je šnek, kdokoli jede rychleji je šílenec. Zapoměl jsem ji popřát k narozeninám a ona se mnou už třetí den nemluví, musí být úplně blbá, proč ji na tom tak záleží? Bagatelizujeme problémy a starosti ostatních, pokud nám z vlastního pohledu přijdou malicherné. Protože ve skutečnosti není empatie schopen skoro nikdo. Co nám dává právo rozhodovat, co je správné a co špatné? Co je zásadní a co malicherné? Každý z nás se cítí být alespoň trochu středem vesmíru a ostatní posuzuje sám podle sebe. Empatie je, když dokážeme respektovat pocity jiných, místo abychom je nebo jejich původ zpochybňovali.

Inu, co dál? Zvednout karmu pokud s názory souhlasíte, ignorovat, pokud nikoli? Hlad po informacích ukojen?
 Přál bych si aby tento článek měl větší smysl. Aby se alespoň jeden z vás, čtenářů, zamyslel. Zamyslel nad tím co odpoví, až se mu zase někdy někdo svěří se svými problémy. 

 

Poděkování Monice H., která byla k sepsání tohoto článku inspirací

 

   

Autor: Jan Kratochvíl | sobota 12.5.2012 14:39 | karma článku: 10,63 | přečteno: 774x
  • Další články autora

Jan Kratochvíl

otevřený dopis p. Bradymu

Vážený pane Brady. Ačkoli to, že jste přežil druhou světovou válku bylo z velké části asi spíše dílem náhod, vše další, co následovalo, byla vaše osobní rozhodnutí.

26.10.2016 v 9:48 | Karma: 21,00 | Přečteno: 1423x | Diskuse| Občanské aktivity

Jan Kratochvíl

Poslední láhev Aquily

Právě piji svoji poslední láhev pramenité vody Aquila aqualinea a jdu se s vámi poděli o důvod, který mne přesvědčil tuto značku již do budoucna nekupovat.

11.2.2016 v 0:40 | Karma: 25,47 | Přečteno: 2298x | Diskuse| Společnost

Jan Kratochvíl

Jak správně vybrat modelovou velikost

Zjistil jsem, že se v mém okolí nachází větší počet lidí, kteří by si někdy v budoucnu rádi pořídili vláčky, avšak ve volbě modelové velikosti (H0, TT, N a další...) nemají úplně jasno.

10.2.2016 v 22:08 | Karma: 22,98 | Přečteno: 6563x | Diskuse| Občanské aktivity

Jan Kratochvíl

O speciálech - kuchařské rady

Občas se stává, že se mne po speciálu* některý z účastníků zastaví, řekne že to či ono bylo naprosto skvělé a že bych snad měl vydat kuchařku, protože by recept na danou věc také rádi někdy vyzkoušeli.

31.8.2015 v 19:14 | Karma: 9,49 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ostatní

Jan Kratochvíl

Prožer co se dá!

Kyperská krize znovu ukazuje na fatální problém naší společnosti: nerespektování soukromého majetku. Neustále se odehrávají státem posvěcené a organizované krádeže největšího kalibru - někdo má něco co chci, tak mu to prostě seberu.

30.3.2013 v 21:02 | Karma: 26,01 | Přečteno: 1529x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2107x
Prý Homo sapiens. Občas bych byl radši Homo habilis, protože inteligencí naše společnost opovrhuje, zatímco zručnosti si váží.

Seznam rubrik