Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Deratizátor vulgo Krysařík

12. 5. 2012 16:28
Těch situací bývá mnoho.

Ale dost o tom rozhoduje morálka zásadovost.

TYpická situace.

Stojíte jako chodec na přechodu, svítí červená. Široko daleko žádné auto, nic co by Vás mohlo nějak při pohodlném přecházení ohrozit.Kolem vás tojí kupříkladu dalších pět lidí, čekajících na zelenou a řešících stejný problém.

Měkterý z nich se rozhodne a začne přecházet.

Otázka zní, kolik z těch okolo, včetně Vás, zůstane stát a čekat dále na zelenou a kolik jich bude také přecházet. Zůstanete stát, nebo přejdete? Byl by jste tím prvním, který by se "urval" a začal přecházet? Zamyslete se nad všemi důvody a důsledky tohoto jednoduchého příkladu. Může to být poučné.

0 0
možnosti

colonel32

12. 5. 2012 22:31
Re: Těch situací bývá mnoho.

Pro bychom přecházet neměli? V takové situaci jsou asi 2 hlavní - buď na nás za rohem číha policista a napaří nám pokutu, nebo je vedle nás někdo s malým dítětem, kterému nechceme jít špatným příkladem - protože je ještě příliš malé aby mohlo samo rozhodnout, kdy je přecházení na červenou bezpečné a kdy nikoli. Respektivě, nechcete uvést rodiče dítěte do nepříjemné situace, aby musel dítěti vysvělovat, proč někdo jiný na červenou přechází, ale ono nemůže.

0 0
možnosti

petr.n_22

12. 5. 2012 15:55
Co nám dává právo rozhodovat, co je správné a co špatné?

Možná proto by jsme se měli vrátit zpět k objektivismu a rozhodovat na základě logiky. Rozhodování na základě pocitů bude vždy neurčité a výsledky budou tristní.

0 0
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2107x
Prý Homo sapiens. Občas bych byl radši Homo habilis, protože inteligencí naše společnost opovrhuje, zatímco zručnosti si váží.

Seznam rubrik