Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fraška zvaná registr vozidel a o tom, proč se bude opakovat.

Registr vozidel stále více stávkuje než jede, tisíce lidí jsou vzteky bez sebe a ministr hrdinsky trestá lidi, kteří za to absolutně nemohou. Není to poprvé. A bohužel, už vůbec to není naposled. Podívejme se proč: 

Pokud chcete stavět rodinný dům, základní rada zní: vezměte tu nejlevnější nabídku a rovnou ji zahoďte. Uchráníte se spousty problémů, protože nejlevnější firma často není levná jen tak, ze samaritnství. Ne, na 99% je levná proto, že někde něco šidí. A volbou této firmy byste si pravěpodobně nadělali mnohem více starostí než radosti. Je to váš dům, tak máte právo dle vašeho nejlepšího vědomí a svědomí vybrat firmu, o které jste přesvědčeni že nejlépe splní všechny vaše požadavky. 

Pokud spravujete vlastní firmu, také smíte dělat vlastní rozhodnutí. Taková, která považujete za nejrozumnější. Občas třeba nejlevnější nabídku zkusíte, ale většinou dojdete k závěru, že to byla tragická chyba a že si radši připlatíte za kvalitu. V životě by vás asi nenapadlo si znovu najmout firmu, která vám zvorala co se dalo.

Takže není nic horšího, než při výběrovém řízení na rozsáhlý softwarový systém zvolit jediným kritériem výběru nabízenou cenu. Kdyby se firma vybírala také na základě předchozích zkušeností a referencí, ve skutečnosti by se často ještě ušetřilo. (protože by nevznikly další náklady spojené s nefunkčním systémem) Že by lidé za úplatu přihrávali dražší zakázky? Jakoby se dnes za úplatu nepřihrávaly - tak se holt zjistí kolik nabízí ostatní a spřátelená firma nabídne jen o trochu méně. Tohle je prostě prašť jako uhoď.

Samotnou kapitolou je návrh softwarových systémů jako takový. Často existuje nějaké úzké hrdlo, které prostě ve vývoji urychlit najde. Tým deseti lidí to bude dělat 3 měsíce. Jenže tým dvaceti také. Programování také není možné urychlit tím, že se to úmyslně bude dělat rychle a nekvalitně - v podstatě okamžitě přestane něco fungovat a ušetřený čas jde na opravy zbytečnně vzniklých chyb - nula od nuly pojde. Problém je často prostě jen v tom, že není dostatek času. A ani tak nejde o to, že by vývojáři nedokázali dostatečně odhadnout náročnost projektu. To většinou umí docela dobře, jenže svoje závěry většinou nedokáží nebo nemohou obhájit. Pokud bude projekt potřebovat rok práce, tak se za půl roku prostě neudělá. Jenže pokud se někdo tam nahoře rozhodne, že za půl roku se systém musí nasazovat, pak je od začátku jasné, že se to nestihne a bude malér. 

Jsem převědčený, že registr nefunguje, protože ta firma dodala absolutně neotestovaný a neodladěný systém. Ano. Ale je také velmi pravděpodobné, že to bylo proto, že programátoři jen nedostali potřebný čas.  Možná, že někdo měl jasně říct, že za takto krátkou dobu to prostě udělat nejde. Možná, že někdo měl mít tu odvahu říct, že systém ještě není hotový a není možné ho nasadit. Jenže takhle to nefunguje. Ano, je to jen registr motorových vozidel... ale člověk, který v podobné situaci (víme že to ještě není hotové, ale musíme splnit deadline) rozhodne o nasazení systému někam, kde jde o lidské životy (dispečink záchrané služby, dispečink leteckého provozu, řízení jaderné elektrárny) by měl být bez milosti souzen za obecné ohrožení. Tohle je úplně stejně nebezpečné jako sypat technickou sůl do jídla nebo dávat technický silikon do prsních implantátů. Jen to na první pohled není vidět. 

 

 

Autor: Jan Kratochvíl | středa 25.7.2012 23:59 | karma článku: 13,82 | přečteno: 969x
  • Další články autora

Jan Kratochvíl

otevřený dopis p. Bradymu

Vážený pane Brady. Ačkoli to, že jste přežil druhou světovou válku bylo z velké části asi spíše dílem náhod, vše další, co následovalo, byla vaše osobní rozhodnutí.

26.10.2016 v 9:48 | Karma: 21,00 | Přečteno: 1423x | Diskuse| Občanské aktivity

Jan Kratochvíl

Poslední láhev Aquily

Právě piji svoji poslední láhev pramenité vody Aquila aqualinea a jdu se s vámi poděli o důvod, který mne přesvědčil tuto značku již do budoucna nekupovat.

11.2.2016 v 0:40 | Karma: 25,47 | Přečteno: 2298x | Diskuse| Společnost

Jan Kratochvíl

Jak správně vybrat modelovou velikost

Zjistil jsem, že se v mém okolí nachází větší počet lidí, kteří by si někdy v budoucnu rádi pořídili vláčky, avšak ve volbě modelové velikosti (H0, TT, N a další...) nemají úplně jasno.

10.2.2016 v 22:08 | Karma: 22,98 | Přečteno: 6563x | Diskuse| Občanské aktivity

Jan Kratochvíl

O speciálech - kuchařské rady

Občas se stává, že se mne po speciálu* některý z účastníků zastaví, řekne že to či ono bylo naprosto skvělé a že bych snad měl vydat kuchařku, protože by recept na danou věc také rádi někdy vyzkoušeli.

31.8.2015 v 19:14 | Karma: 9,49 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ostatní

Jan Kratochvíl

Prožer co se dá!

Kyperská krize znovu ukazuje na fatální problém naší společnosti: nerespektování soukromého majetku. Neustále se odehrávají státem posvěcené a organizované krádeže největšího kalibru - někdo má něco co chci, tak mu to prostě seberu.

30.3.2013 v 21:02 | Karma: 26,01 | Přečteno: 1529x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2107x
Prý Homo sapiens. Občas bych byl radši Homo habilis, protože inteligencí naše společnost opovrhuje, zatímco zručnosti si váží.

Seznam rubrik