Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Změna volebního systému lékem české demokracie?

Stále častěji dnes můžeme opět slýchat názor, že tím nejlepším lékem na politickou nestabilitu, neschopnost našich vlád nějak smysluplně a konzistentně vládnout a na krizi české demokracie obecně je změna volebního systému na většinový. Zatím největší posílení většinových prvků v našem volebním systému se odehrálo během opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD v roce 2000. Tehdy tento pokus zmařil Ústavní soud, který většinu nových prvků s odvoláním na jejich nesoulad s ústavním příkazem poměrného zastoupení v Poslanecké sněmovně (PS) zrušil. Je dobře, že tak tehdy učinil? A měli bychom si my - voliči - zavedení většinového volebního systému při volbách do PS v našem vlastním zájmu přát?

Argumenty pro většinový volební systém pronášené například ze strany bohatého matematického génia financujícího boj proti korupci Karla Janečka nebo ekonoma Pavla Kohouta mají jistě svou racionalitu. Je pravda, že zde po volbách do PS většinou nemáme příliš stabilní vládu. Mnoho energie našich politiků se pak místo k vládnutí upíná k pouhé snaze o udržení vlády. Vždyť i Nečasova vláda zprvu se chlubící nevídaně silnou většinou ve sněmovně je do budoucna ohrožena nutností látat většinu pro prosazení své agendy případ od případu. Kde pak máme vyhlížet vlády se silnou vizí a koncepčním plánem k jejich prosazení, jež by pro jejich provedení měly i dostatečný klid a prostor?

Jenže je většinový volební systém skutečně tím, co my v Česku za stávajících podmínek tolik potřebujeme? K čemu by takový systém vedl? Ke stabilním vládám snad ano, jenže vládu by si nadále střídaly s největší pravděpodobností jen ODS a ČSSD jako naše dvě doposud nejsilnější strany. Vládnutí by si tak předávaly dvě strany, jež se dlouhodobě potýkají se značnou nedůvěrou veřejnosti, masovým odlivem voličů, korupčními skandály atd. Skutečně je perspektiva takových vlád tím, co by vdechlo naší demokracii nový život?

ČSSD a ODS by s většinovým volebním systémem pravděpodobně pohodlně vytvářely silné vlády a prosazovaly by tak snáze i svůj politický program. Není však vyloučené ani názorové štěpení uvnitř těchto stran a pak by se hádky do jisté míry ochromující vládu přelily z mezistranické sféry do sféry vnitrostranické. Hezkým příkladem takové situace byla v minulých dnech slavná "rebelie" Tluchořovců v ODS.

Mnohem vážnějším argumentem proti většinovému volebnímu systému při volbách do PS PČR je však právě neschopnost dvou nejsilnějších stran nalézt elementární shodu ohledně směřování naší země ani v těch nejzásadnějších otázkách, jež by nemusely být předmětem ideového boje - například školství, zahraniční politika, budování infrastruktury nebo zdravotnictví. Jak si pak obhájci většinového volebního systému představují ono stabilní vládnutí v ČR? Myslí si snad, že se jak mávnutím kouzelného proutku ODS i ČSSD umoudří, nebudou vyhrožovat rušením opatření svých konkurentů, chytnou se všichni za ruce a budou zpívat o tom, jak našli shodu na tom, kam má naše demokracie směřovat? Je to samozřejmě naprostý nesmysl a většinový volební systém by klid české společnosti ani podnikům nepřinesl. Posílení zmíněných dvou stran, jež jsou samy zdrojem mnoha neduhů české politiky, by mohlo mít na naši zemi dle mého názoru naopak ještě zhoubnější účinky než stávající neutěšená situace.

Autor: Jan Janoušek | pátek 23.11.2012 12:07 | karma článku: 8,09 | přečteno: 695x
  • Další články autora

Jan Janoušek

Máme se bát islámu?

Útoky radikálů ve Francii jsou nepochybně děsivým aktem teroru, jenž oprávněně zasévá strach do srdcí obyvatel Evropy. Pro nás je ale zásadní výzvou dnešních dní nenechat se tímto strachem ovládnout a nenaplnit tak jeden z hlavních cílů oněch teroristů. Tím cílem je právě šíření strachu a nenávisti vůči našim spoluobčanům islámského vyznání stejně jako naplnění vztahů mezi západním a islámským světem vzájemným neporozuměním, obavami a nepřátelstvím. Motivace islamistických teroristů není náboženské ale primárně politické povahy. Muslimové se stávají rukojmími v rukou násilníků, kteří chtějí pod zástěrkou náboženského boje vytvořit atmosféru příznivou pro jejich další mocenskou expanzi, což my nesmíme v žádném případě dopustit.

11.1.2015 v 17:50 | Karma: 7,57 | Přečteno: 559x | Diskuse| Společnost

Jan Janoušek

Úsvit xenofobie Tomia Okamury

V kampani k volbám do EP se na plakátech jedné z parlamentních stran objevila symbolika, s níž v nedávné době operovali nejen švýcarští populisté brojící stejně jako nyní okamurovci proti imigraci, ale v evropských volbách v roce 2009 například i neonacisté z Národní strany. Svůj politický projekt Okamura stavil zprvu především na vizi přímé demokracie, ovšem stále více ve svém populismu sklouzává ideově tam, kde se v historii samostatné ČR pohybovaly spíše subjekty typu Sládkovy SPR RSČ, Národní nebo Dělnické strany. Úsvit tak českou společnost láká do kalných vod xenofobie, rasismu a apriorního antievropanství, což je důležité si uvědomit a není od věci tak učinit zrovna v čase, kdy si připomínáme porážku těchto zrůdných idejí, které vedly za druhé světové války k bezprecedentní morální i hospodářské devastaci nejen evropské společnosti.

8.5.2014 v 15:27 | Karma: 11,87 | Přečteno: 695x | Diskuse| Politika

Jan Janoušek

O vině Západu v ukrajinské krizi

Musím říci, že mě opravdu velmi znepokojuje, kolik lidí u nás i v zahraničí ospravedlňuje ruské počínání na Krymu. V českém případě - v kontextu naší historické zkušenosti let 1938 a 1968 - je však mé udivení samozřejmě o to větší. Apologeti kremelské politiky vůči Ukrajině používají zcela pofidérní argumenty (např. kosovská paralela) a vinu za vyhrocení událostí ve východní Evropě svalují především na EU, USA a NATO. Více méně v této souvislosti tvrdí, že jsme Ukrajinu neměli "vytrhovat" z vlivu Ruska, že se neměla v posledních dvou dekádách rozšiřovat na východ Severoatlantická aliance ani EU, prostě jako by postkomunistický svět měl i po roce 1989 zůstat jakýmsi prostorem potenciálního zájmu Ruska a proto netknutý integrací do západních politických struktur. Považuji takové argumenty za nesmyslné a vůči Západu značně nefér. Chybou Západu včetně ČR bylo především to, že jsme vůči Rusku vedenému Putinem nezačali být ostražitější a neuvědomili si nebo si spíše nechtěli uvědomit, jaká je skutečná povaha vlády našeho velkého východního partnera.

3.4.2014 v 17:20 | Karma: 20,42 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Politika

Jan Janoušek

Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

30.8.2013 v 17:20 | Karma: 6,90 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ostatní

Jan Janoušek

Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

30.8.2013 v 16:40 | Karma: 4,26 | Přečteno: 144x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Kvůli změnám klimatu nepřibývá tornád, jen se více dokumentují, říká expert

5. května 2024  9:17

Tornáda jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Jsem student se zájmem o aktuální dění nejen v ČR.

Seznam rubrik