Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skandální poslankyně Lesenská

Poslankyně ČSSD Vladimíra Lesenská v Moskvě vyslovila v rozhovoru s ruskou agenturou Itar-Tass neuvěřitelně hloupý a hlavně nebezpečný výrok. Teze o tom, že zahraniční investice proměňují panensky čisté nevládní organizace v agenty cizích států, je směšná a není divu, že od ní představitelé ČSSD dávají ruce pryč. Jenže směšná nám ta teze připadá možná v našich zeměpisných šířkách. Docela jiný kontext výrok získává právě v zemi, kde byl vyřčen. V Rusku dnes panují pro neziskové organizace kruté časy a slyšet od české poslankyně slova podporující šikanózní politiku ruského státu vůči vlastní občanské společnosti, je skandální.

Vyjasněme si nejprve, v čem jsou výroky paní poslankyně tak absurdní. Z nejrůznějších zahraničních zdrojů je v ČR různými způsoby financováno mnoho neziskových organizací. Podle logiky paní poslankyně by tedy naše země byla prošpikovaná nejrůznějšími agenty či sabotéry, kteří by v zájmu cizích mocností dychtivě infiltrovali z pozic v těch tolik mocných neziskovkách. Český stát ale navíc přeci sám distribuuje finanční pomoc ze zahraničí (EU)! Není tedy náhodou snad spoluviníkem v tom velkém komplotu proti němu samému?

Za slovy poslankyně Lesenské stojí buď její nesmírná hloupost, nebo docela jiné důvody... Možná se z jakýchsi nepochopitelných důvodů rozhodla podporovat politiku Kremlu vůči části neziskového sektoru, jež je předmětem takového zděšení ve svobodnějším světě včetně ČR. Úřední šikaně nejsou podrobovány v Rusku nějací agenti či nebezpečné elementy, ale například organizace, jež obhajují zájmy občanů státu proti němu. Nebo ty, jež sledují nešvary ruské státní správy či byznysu, informují o nich a podrobují je kritice. Těch organizací je mnoho a jejich jedinou vinou a smůlou teď de jure je, že ke své práci využívají nabídnuté zahraniční zdroje. Fakticky je však jejich hlavní vinou jejich kritický hlas. Ten v Kremlu nesou nelibě a proto ony zákony o "zahraničních agentech" a neustávající kontroly všeho druhu. Pod takovým tlakem to ty organizace buď vzdají, nebo bude jejich činnost tlakem státu takřka eliminována.

Neziskové organizace tu nejsou primárně "v zájmu státu, kde jsou zaregistrovány", jak si myslí paní poslankyně. Primárně jsou tu pro společnost, z níž vycházejí a v níž působí. Živá občanská společnost je nezbytnou podmínkou rozvoje demokracie. Je projevem silné společnosti, která je schopna vzájemné důvěry a řešení svých problémů. V Česku čelí neziskovky i občanská společnost různým výzvám a problémům, ovšem kriminalizace nevládních organizací kvůli využívání zahraničních peněz mezi ně díky Bohu nepatří. Že ale poslankyně českého státu takovou kriminalizaci podporuje, místo aby ji kritizovala, je nekonečný skandál a ČSSD by se mu měla náležitě postavit.

K vyjádření už vyzvala předsedu ČSSD Strana zelených, jež na rozdíl od jiných stran s občanskou společností a mnoha jejími organizacemi aktivně spolupracuje a podporuje ji. Snad si takový postoj jednou osvojí i další strany a jejich vstřícnost vůči občanské společnosti nebude jen falešnými slovy a volebními programy, ale upřímným postojem projevovaným činy doma i v zahraničí. Pak by se něco tak skandálního jako to, co předvedla paní Lesenská, nemohlo nikdy odehrát.

Autor: Jan Janoušek | středa 15.5.2013 21:00 | karma článku: 19,74 | přečteno: 1878x
  • Další články autora

Jan Janoušek

Máme se bát islámu?

Útoky radikálů ve Francii jsou nepochybně děsivým aktem teroru, jenž oprávněně zasévá strach do srdcí obyvatel Evropy. Pro nás je ale zásadní výzvou dnešních dní nenechat se tímto strachem ovládnout a nenaplnit tak jeden z hlavních cílů oněch teroristů. Tím cílem je právě šíření strachu a nenávisti vůči našim spoluobčanům islámského vyznání stejně jako naplnění vztahů mezi západním a islámským světem vzájemným neporozuměním, obavami a nepřátelstvím. Motivace islamistických teroristů není náboženské ale primárně politické povahy. Muslimové se stávají rukojmími v rukou násilníků, kteří chtějí pod zástěrkou náboženského boje vytvořit atmosféru příznivou pro jejich další mocenskou expanzi, což my nesmíme v žádném případě dopustit.

11.1.2015 v 17:50 | Karma: 7,57 | Přečteno: 559x | Diskuse| Společnost

Jan Janoušek

Úsvit xenofobie Tomia Okamury

V kampani k volbám do EP se na plakátech jedné z parlamentních stran objevila symbolika, s níž v nedávné době operovali nejen švýcarští populisté brojící stejně jako nyní okamurovci proti imigraci, ale v evropských volbách v roce 2009 například i neonacisté z Národní strany. Svůj politický projekt Okamura stavil zprvu především na vizi přímé demokracie, ovšem stále více ve svém populismu sklouzává ideově tam, kde se v historii samostatné ČR pohybovaly spíše subjekty typu Sládkovy SPR RSČ, Národní nebo Dělnické strany. Úsvit tak českou společnost láká do kalných vod xenofobie, rasismu a apriorního antievropanství, což je důležité si uvědomit a není od věci tak učinit zrovna v čase, kdy si připomínáme porážku těchto zrůdných idejí, které vedly za druhé světové války k bezprecedentní morální i hospodářské devastaci nejen evropské společnosti.

8.5.2014 v 15:27 | Karma: 11,87 | Přečteno: 695x | Diskuse| Politika

Jan Janoušek

O vině Západu v ukrajinské krizi

Musím říci, že mě opravdu velmi znepokojuje, kolik lidí u nás i v zahraničí ospravedlňuje ruské počínání na Krymu. V českém případě - v kontextu naší historické zkušenosti let 1938 a 1968 - je však mé udivení samozřejmě o to větší. Apologeti kremelské politiky vůči Ukrajině používají zcela pofidérní argumenty (např. kosovská paralela) a vinu za vyhrocení událostí ve východní Evropě svalují především na EU, USA a NATO. Více méně v této souvislosti tvrdí, že jsme Ukrajinu neměli "vytrhovat" z vlivu Ruska, že se neměla v posledních dvou dekádách rozšiřovat na východ Severoatlantická aliance ani EU, prostě jako by postkomunistický svět měl i po roce 1989 zůstat jakýmsi prostorem potenciálního zájmu Ruska a proto netknutý integrací do západních politických struktur. Považuji takové argumenty za nesmyslné a vůči Západu značně nefér. Chybou Západu včetně ČR bylo především to, že jsme vůči Rusku vedenému Putinem nezačali být ostražitější a neuvědomili si nebo si spíše nechtěli uvědomit, jaká je skutečná povaha vlády našeho velkého východního partnera.

3.4.2014 v 17:20 | Karma: 20,42 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Politika

Jan Janoušek

Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

30.8.2013 v 17:20 | Karma: 6,90 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ostatní

Jan Janoušek

Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

30.8.2013 v 16:40 | Karma: 4,26 | Přečteno: 144x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Jsem student se zájmem o aktuální dění nejen v ČR.

Seznam rubrik