Skandální poslankyně Lesenská

Poslankyně ČSSD Vladimíra Lesenská v Moskvě vyslovila v rozhovoru s ruskou agenturou Itar-Tass neuvěřitelně hloupý a hlavně nebezpečný výrok. Teze o tom, že zahraniční investice proměňují panensky čisté nevládní organizace v agenty cizích států, je směšná a není divu, že od ní představitelé ČSSD dávají ruce pryč. Jenže směšná nám ta teze připadá možná v našich zeměpisných šířkách. Docela jiný kontext výrok získává právě v zemi, kde byl vyřčen. V Rusku dnes panují pro neziskové organizace kruté časy a slyšet od české poslankyně slova podporující šikanózní politiku ruského státu vůči vlastní občanské společnosti, je skandální.

Vyjasněme si nejprve, v čem jsou výroky paní poslankyně tak absurdní. Z nejrůznějších zahraničních zdrojů je v ČR různými způsoby financováno mnoho neziskových organizací. Podle logiky paní poslankyně by tedy naše země byla prošpikovaná nejrůznějšími agenty či sabotéry, kteří by v zájmu cizích mocností dychtivě infiltrovali z pozic v těch tolik mocných neziskovkách. Český stát ale navíc přeci sám distribuuje finanční pomoc ze zahraničí (EU)! Není tedy náhodou snad spoluviníkem v tom velkém komplotu proti němu samému?

Za slovy poslankyně Lesenské stojí buď její nesmírná hloupost, nebo docela jiné důvody... Možná se z jakýchsi nepochopitelných důvodů rozhodla podporovat politiku Kremlu vůči části neziskového sektoru, jež je předmětem takového zděšení ve svobodnějším světě včetně ČR. Úřední šikaně nejsou podrobovány v Rusku nějací agenti či nebezpečné elementy, ale například organizace, jež obhajují zájmy občanů státu proti němu. Nebo ty, jež sledují nešvary ruské státní správy či byznysu, informují o nich a podrobují je kritice. Těch organizací je mnoho a jejich jedinou vinou a smůlou teď de jure je, že ke své práci využívají nabídnuté zahraniční zdroje. Fakticky je však jejich hlavní vinou jejich kritický hlas. Ten v Kremlu nesou nelibě a proto ony zákony o "zahraničních agentech" a neustávající kontroly všeho druhu. Pod takovým tlakem to ty organizace buď vzdají, nebo bude jejich činnost tlakem státu takřka eliminována.

Neziskové organizace tu nejsou primárně "v zájmu státu, kde jsou zaregistrovány", jak si myslí paní poslankyně. Primárně jsou tu pro společnost, z níž vycházejí a v níž působí. Živá občanská společnost je nezbytnou podmínkou rozvoje demokracie. Je projevem silné společnosti, která je schopna vzájemné důvěry a řešení svých problémů. V Česku čelí neziskovky i občanská společnost různým výzvám a problémům, ovšem kriminalizace nevládních organizací kvůli využívání zahraničních peněz mezi ně díky Bohu nepatří. Že ale poslankyně českého státu takovou kriminalizaci podporuje, místo aby ji kritizovala, je nekonečný skandál a ČSSD by se mu měla náležitě postavit.

K vyjádření už vyzvala předsedu ČSSD Strana zelených, jež na rozdíl od jiných stran s občanskou společností a mnoha jejími organizacemi aktivně spolupracuje a podporuje ji. Snad si takový postoj jednou osvojí i další strany a jejich vstřícnost vůči občanské společnosti nebude jen falešnými slovy a volebními programy, ale upřímným postojem projevovaným činy doma i v zahraničí. Pak by se něco tak skandálního jako to, co předvedla paní Lesenská, nemohlo nikdy odehrát.

Autor: Jan Janoušek | středa 15.5.2013 21:00 | karma článku: 19,74 | přečteno: 1878x
  • Další články autora

Jan Janoušek

Máme se bát islámu?

11.1.2015 v 17:50 | Karma: 7,57

Jan Janoušek

Úsvit xenofobie Tomia Okamury

8.5.2014 v 15:27 | Karma: 11,87

Jan Janoušek

Zelená volba

30.8.2013 v 17:20 | Karma: 6,90

Jan Janoušek

Zelená volba

30.8.2013 v 16:40 | Karma: 4,26