Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nemocné Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin se opětovně ujal svého úřadu a začíná naplňovat obavy z toho, že jeho vláda bude nyní mnohem více spoléhat na tvrdou ruku a uzákoněnou represi občanské společnosti a opozičních či jakkoliv kritických hlasů v ruské společnosti. Rusko však pod Putinovou (ani pod loutkovou Medveděvovovou) vládou neučinilo mnoho, aby se vymanilo z moci démonů desítky let trvající komunistické vlády, kteří jsou přítomni v každé postkomunistické zemi. Žádná z těchto zemí se však od své zhoubné minulosti nepotřebuje očistit tak důkladně jako právě Rusko. A právě to se za vlády Putina a jeho strany nemůže zdařit.

V Rusku se v posledních měsících probouzejí a dále sílí kritické hlasy vůči stávajícím pořádkům. Nesmírná korupce, bezpráví v soukromém byznysu i ze strany veřejné správy, oklešťování občanských svobod vydobytých v 90. letech, rostoucí společenské napětí živené ruským nacionalismem hlásaným programově ruským politickým vedením, nevyjasněné vraždy kritických novinářů (Politkovská, Estěmirovová) nebo lidí bojujících hospodářskou spravedlnost (právník Magnickij), podezřelé okolnosti atentátů teroristických skupin na ruském území... To je jen malý výčet problémů, kterým by se ruská společnost měla postavit a čelit jejich zhoubnému vlivu. Nic z toho však nelze od současné vlády v Rusku čekat, protože všechny tyto okolnosti jen tvoří jakési stavební kameny systému vlády putinovského Ruska. Nic jiného asi nejde od bývalého agenta KGB Putina ani čekat, ale co Západ, bude stále mlčky přihlížet úpadku svého velkého východního souseda? Bude jen sledovat, jak se ruská společnost utápí  nejen v moři alkoholu, ale i narůstajícího bezpráví, které si často nezadá s vládou sovětských komunistů?

Někdo namítne, po vzoru našeho gradního putinofila Klause, že se nemáme plést do vnitřních záležitostí Ruska, ale máme naopak ukazovat maximální vstřícnost k vládě putinovské kágébácké elity. To je podle mě hrubý omyl. Rusko se nyní těší alespoň jisté hmotné stabilitě a zdánlivému bohatnutí, jenže ruské ropné a plynové bohatství neslouží celé společnosti tak efektivně, jak by mohlo, protože končí z valné části v rukou ruských oligarchů 21. století věrných a poplatných politickému vedení země. Toto bohatství však stojí na hliněných nohou a brzy se může tato dojná kráva změnit v noční můru Ruska. Propad cen ropy či plynu by znamenal i velké potíže pro státní rozpočet ruské vlády a propad relativního hmotného blahobytu milionů Rusů. Ti již nyní převážně ve větších městech projevují nespokojenost se systémem vlády v Rusku, ovšem možnosti projevovat tuto nespokojenost se už nyní začínají rapidně zhoršovat. Neziskové organizace podporované Západem se rázem mění v "zahraniční agenty", občanská společnost dušená zkorumpovanou a stále surovější státní mocí bude v sobě své komplexy a bolesti nucena dusit, ale až ten hrnec útlaku a bezpráví jednou praskne, možná bude Západ litovat, že tolik upřednostňoval geopolitické a ekonomické zájmy před všemi ostatními.

Ruská společnost trpí mnoha neduhy jako každá jiná, v ruském případě jde podle mého názoru však často o problémy narůstající do tragicky a nebezpečně velkých rozměrů. Není to jen alkoholismus, který je v Rusku skutečně metlou, ale velmi se bojím sílícího ruského nacionalismu a šovinismu. V Rusku existuje pravděpodobně jedna z největších a nejbrutálnějších skupin neonacistů, jejíž četnost sahá do stovek tisíc (některé odhady mluví i o půl milionu osob), která se v poslední době snaží překonat svou dosavadní největší slabinu - roztříštěnost. Jedná se o sílu, kterou není radno podceňovat a bude-li ruský prezident nadále živit v ruské společnosti nenávist k cizímu a šovinistický nacionalismus a bude k tomu nadále spoutávat ruskou společnost okovy nesvobody, obávám se, že to rozhodně nebudou sice odvážní, ale nejednotní demokraté, kdo by převzal jeho hroutící se a nefunkční vládu.

Jsou to sice spekulace, ale přehlížení zhoubného vlivu Putinovy vlády na společnost největšího státu světa, se může v budoucnu všem zemím, jež s Ruskem mají co do činění, hrubě nevyplatit. Nikde by se podle mě nemělo beze slov přihlížet pošlapávání lidských práv, což platí o to více u zemí, s nimiž nás váže tolik ekonomických, historických a politických vazeb, jako je tomu v případě Ruska. Můžeme doufat, že v Rusku přijde obleva a vláda práva a tolerance, ale s Putinem se toho zajisté nedočkáme. Jistě i my na Západě máme možnosti, jak dát najevo, co ještě lze v rámci vnitřní politiky Ruska tolerovat a co je již za hranicí toho, co od svého strategického partnera očekáváme. My potřebujeme Rusko, ale ono sice stagnující, ale stále velmi bohatý Západ potřebuje ještě víc. Náš nedostatek sebevědomí tváří v tvář stále nemocnějšímu východnímu sousedovi nás může jednou postavit před mnohem vážněji nemocného a problémového pacienta, než jakým je současné putinovské Rusko. Tuto eventualitu bychom si podle mě měli všichni dobře uvědomit.

Autor: Jan Janoušek | neděle 22.7.2012 12:05 | karma článku: 10,54 | přečteno: 842x
  • Další články autora

Jan Janoušek

Máme se bát islámu?

Útoky radikálů ve Francii jsou nepochybně děsivým aktem teroru, jenž oprávněně zasévá strach do srdcí obyvatel Evropy. Pro nás je ale zásadní výzvou dnešních dní nenechat se tímto strachem ovládnout a nenaplnit tak jeden z hlavních cílů oněch teroristů. Tím cílem je právě šíření strachu a nenávisti vůči našim spoluobčanům islámského vyznání stejně jako naplnění vztahů mezi západním a islámským světem vzájemným neporozuměním, obavami a nepřátelstvím. Motivace islamistických teroristů není náboženské ale primárně politické povahy. Muslimové se stávají rukojmími v rukou násilníků, kteří chtějí pod zástěrkou náboženského boje vytvořit atmosféru příznivou pro jejich další mocenskou expanzi, což my nesmíme v žádném případě dopustit.

11.1.2015 v 17:50 | Karma: 7,57 | Přečteno: 559x | Diskuse| Společnost

Jan Janoušek

Úsvit xenofobie Tomia Okamury

V kampani k volbám do EP se na plakátech jedné z parlamentních stran objevila symbolika, s níž v nedávné době operovali nejen švýcarští populisté brojící stejně jako nyní okamurovci proti imigraci, ale v evropských volbách v roce 2009 například i neonacisté z Národní strany. Svůj politický projekt Okamura stavil zprvu především na vizi přímé demokracie, ovšem stále více ve svém populismu sklouzává ideově tam, kde se v historii samostatné ČR pohybovaly spíše subjekty typu Sládkovy SPR RSČ, Národní nebo Dělnické strany. Úsvit tak českou společnost láká do kalných vod xenofobie, rasismu a apriorního antievropanství, což je důležité si uvědomit a není od věci tak učinit zrovna v čase, kdy si připomínáme porážku těchto zrůdných idejí, které vedly za druhé světové války k bezprecedentní morální i hospodářské devastaci nejen evropské společnosti.

8.5.2014 v 15:27 | Karma: 11,87 | Přečteno: 695x | Diskuse| Politika

Jan Janoušek

O vině Západu v ukrajinské krizi

Musím říci, že mě opravdu velmi znepokojuje, kolik lidí u nás i v zahraničí ospravedlňuje ruské počínání na Krymu. V českém případě - v kontextu naší historické zkušenosti let 1938 a 1968 - je však mé udivení samozřejmě o to větší. Apologeti kremelské politiky vůči Ukrajině používají zcela pofidérní argumenty (např. kosovská paralela) a vinu za vyhrocení událostí ve východní Evropě svalují především na EU, USA a NATO. Více méně v této souvislosti tvrdí, že jsme Ukrajinu neměli "vytrhovat" z vlivu Ruska, že se neměla v posledních dvou dekádách rozšiřovat na východ Severoatlantická aliance ani EU, prostě jako by postkomunistický svět měl i po roce 1989 zůstat jakýmsi prostorem potenciálního zájmu Ruska a proto netknutý integrací do západních politických struktur. Považuji takové argumenty za nesmyslné a vůči Západu značně nefér. Chybou Západu včetně ČR bylo především to, že jsme vůči Rusku vedenému Putinem nezačali být ostražitější a neuvědomili si nebo si spíše nechtěli uvědomit, jaká je skutečná povaha vlády našeho velkého východního partnera.

3.4.2014 v 17:20 | Karma: 20,42 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Politika

Jan Janoušek

Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

30.8.2013 v 17:20 | Karma: 6,90 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ostatní

Jan Janoušek

Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

30.8.2013 v 16:40 | Karma: 4,26 | Přečteno: 144x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Jsem student se zájmem o aktuální dění nejen v ČR.

Seznam rubrik