Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Největší zhouba politických reforem...

... je překvapivě počasí. Zdá se vám to překvapivé? Já jsem byl taky překvapen, když jsem to zažil na vlastní kůži...

Před pár dny, jsme společně s dalšími kandidáty do zastupitelstva MČ Praha 4 uspořádali debatu s občany. Myšlenka byla prostá - v politice jsme nováčky a je potřeba se nejprve přesvědčit, jestli naše priority jsou i prioritami těch, jež nás budou volit, nebo to alespoň zvažují. A případně se i dozvědět o problémech, který zatím naší pozornosti unikly. Tahle debata měla být první z mnoha, je to náš malý velký pokus komunikovat s lidmi nejen před volbami, ale i během dalších čtyř let. Takže jsme usilovně zvali naše příznivce i náhodné kolemjdoucí, roznesli hromady pozvánek a upozorňovali sousedy, že chystáme debatu a že si s nimi chceme povídat. Stálo nás to spoustu práce i peněz...

V sobotu ráno se udělalo velmi pěkně a to se samozřejmě promítlo do účasti. Z několika tisíc pozvaných se dostavili dva obyvatelé. Ano, jen DVA z cca 70 000 voličů bydlících na Praze 4, a to nemluvím  lidech, co tu nemají trvalé bydliště, ale dlouhodobě tu žijí. Samozřejmě nejde o výjimku, takhle působí počasí i na lidi mimo Prahu. Takže když téměř nikdo nepokládal otázky nám, položím jich několik já vám:

Jak k sakru chcete dosáhnout změn v politice, zastavení korupce a rozvoje ve své obci, když jsou vám dvě hodiny sluníčka milejší než dvě hodiny strávené debatou s vašimi kandidáty nebo hodina potřebná na cestu do volební místnosti a zpět?

Jak vás máme reprezentovat, když s námi nechcete mluvit?

Jak máme něco prosadit, když kvůli vašemu nezájmu nejspíš nebudeme představovat v zastupitelstvu dostatečnou sílu, abychom mohli něco užitečného protlačit?

Jak máme něco dokázat, když se nám místo podpory dostane jen výmluv na to, jak jeden hlas nic nezmění a podobných?

Kdo z vás si při pohledu na jména svých oblíbených kandidátů dokáže vybavit jejich tvář, jejich hlas, jejich názory? Kdo z vás o nich ví víc, než co našel v pár letácích a reklamních časopisech?

Uvědomte si prosím všichni, že zhruba 60% daní jde zpátky obcím (je to velmi hrubé a obecné číslo, procenta se liší podle typu daně i podle velikosti obce, ale pro představu to postačí). Pro Prahu 4 to je jedna miliarda ročně. Pokud berete 20 000 korun hrubého, tak cca 3000 (15%) jsou daně z příjmu a 1800 stovek jde zpátky obci. Za čtyři roky je to 86400 korun! Pokaždé, když nejdete k volbám, pokaždé, když volíte podle frází z billboardů, pokaždé, když je vám fuk, kdo kandiduje za vaší oblíbenou stranu, pokaždé, když se vám nechce se přesvědčit, jestli ten, komu chcete svěřit mandát bude hájit vaše zájmy,ve všech těch případech říkáte, že vám na těch 86400 korunách nezáleží a že je klidně může někdo vyplýtvat nebo ukrást nebo použít způsobem, který je naprosto v rozporu s vaším přáním.

Politika se nedá změnit od hospodského stolu. Nejde změnit v trenkách u zpráv na TV Nova s pivem v ruce. Když chcete, aby vaše politická reprezentace za něco stála, tak musíte zvednout zadek a něco pro to udělat. A dokud si to nepřiznáte, tak bude v téhle zemi korupce a plýtvání a neschopní politici. A ti nadšení, nezkažení idealisté, kteří mají potenciál to změnit, ti budou hrát v lepším případě druhé housle a v tom horším budou jen zpovzdálí koukat a bez úspěchu se snažit burcovat lenochy, kterým je jejich budoucnost ukradená.

Lidi, vzbuďte se. Dejte si tu práci, zjistěte kdo u vás kandiduje, co prosazuje, co je zač a jestli se mu dá věřit a pak se zvedněte, jděte k těm volbám a posuňte svojí obec zas o trochu dopředu. Mě volit nemusíte, hlavně když půjdete volit a budete volit zodpovědně a ne jako ovce.

Autor: Jan Hora | úterý 12.10.2010 13:52 | karma článku: 11,06 | přečteno: 945x
  • Další články autora

Jan Hora

O doménách

Po delší době jsem se rozhodl opět něco napsat. Mé předchozí články byly několikrát označeny za špatně skrývanou reklamu, takže jsem se rozhodl změnit přístup a psát o svém oboru, kterým je IT - především oblast online marketingu a e-commerce. Tohle je první z takových článků a je inspirován zajímavým dotazem, který mi položila jedna žákyně z kurzu, který jsem vedl. Snad ho v záplavě politických komentářů někdo shledá užitečným :)

17.11.2012 v 9:05 | Karma: 8,36 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Jan Hora

Nade všechny "soft skills" je selský rozum

Jak je z některých mých blogů patrné, jsem absolventem kurzu Davida Grubera, a tedy logicky nemohu nebýt jeho příznivcem.. A v tomto blogu bych Vám chtěl nabídnout recenzi jeho nejnovější knížky “Bude hůř, ale vám bude líp”, kterou jsem přečetl, jak jinak, jedním dechem :)

13.2.2012 v 8:48 | Karma: 9,92 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Kultura

Jan Hora

Krátké zamyšlení na téma odchodu Václava Havla

O Václavu Havlovi bylo v posledních napsáno mnoho obdivného a mnoho kritického či dokonce nenávistného. Neustále musím myslet na to, co vidím v pozadí toho všeho. A z toho co vidím jsem smutný.

21.12.2011 v 13:45 | Karma: 15,32 | Přečteno: 1425x | Diskuse| Ostatní

Jan Hora

Vzdělání trochu jinak – dnes o angličtině

Opět jsem četl v novinách, že se naše mládež neumí učit. Kdyby to nebylo smutné, jsou ty paradoxy k smíchu. Studovat nějakou atraktivní školu – to ano, to chce každý. Učit se, soustavně neúnavně tvrdě psychicky dřít – to však nechce téměř nikdo a při dnešní stavu českého školství to ani není většinou třeba. Každý dnes považuje vzdělání za něco, na co má právo – a to bez ohledu na to, jestli vynaložil odpovídající úsilí.

22.9.2011 v 9:01 | Karma: 10,17 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost

Jan Hora

Vzdělání trochu jinak

To, že v našem českém školství oproti minulým dobám upadá kázeň, upadá morálka i kvalita výuky, to nikoho už ani nepřekvapuje. Člověku připadá, že stále více studentů dělá školu vlastně jen pro ten „papír“. Maturitní vysvědčení, diplom a podobně. Pak se jdou ucházet o zaměstnání. Personalista vidí požadovaný papír, odškrtne si splněný kvalifikační požadavek a víc ho nezajímá. Že maturant z českého jazyka mluví jak dlaždič a udělá během pár minut ve svém pracovním mluveném projevu tolik hrubých chyb, že správně neměl projít ani základní školou? Jistě znáte ten vtip, kdy jeden absolvent vysoké školy říká druhému: „Když vidím, jakej já jsem inženýr, tak se docela bojím jít k doktorovi.“ Tento blog ale nebude obvyklým nadáváním na dnešní poměry, tenhle bude trošku jiný...

12.9.2011 v 9:36 | Karma: 11,53 | Přečteno: 1392x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42,  aktualizováno  14:07

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
Původem mimopražský, v Praze žije již osm let a i když se to podle fotografie nezdá, je mu 27 let. IT (a nejen IT) konzultant na volné noze. Zajímá se o politickou a ekonomickou situaci ČR. Chce se podělit o své myšlenky aby zjistil, zda je někdo alespoň částečně sdílí.