Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzdělání trochu jinak

To, že v našem českém školství oproti minulým dobám upadá kázeň, upadá morálka i kvalita výuky, to nikoho už ani nepřekvapuje. Člověku připadá, že stále více studentů dělá školu vlastně jen pro ten „papír“. Maturitní vysvědčení, diplom a podobně. Pak se jdou ucházet o zaměstnání. Personalista vidí požadovaný papír, odškrtne si splněný kvalifikační požadavek a víc ho nezajímá. Že maturant z českého jazyka mluví jak dlaždič a udělá během pár minut ve svém pracovním mluveném projevu tolik hrubých chyb, že správně neměl projít ani základní školou? Jistě znáte ten vtip, kdy jeden absolvent vysoké školy říká druhému: „Když vidím, jakej já jsem inženýr, tak se docela bojím jít k doktorovi.“ Tento blog ale nebude obvyklým nadáváním na dnešní poměry, tenhle bude trošku jiný...

Málokdo si ale uvědomuje, že vzdělání je mnohem širší pojem, než jen škola (základní, střední, vysoká). Existuje i jiné vzdělání, které je obzvlášť dnes, v éře informační společnosti, důležitější než kdykoliv jindy. Je takové jiné.

  • Žáci a studenti se tam neučí pro „papír“, ale pro vědomosti a dovednosti.
  • Vzdělání přesně vystihuje praktické potřeby člověka, není odtržené od života.
  • Vládne v něm úžasná kázeň, naprostá pozornost, hlad po vědomostech a dovednostech, urputné úsilí studentů o co nejlepší výkon.
  • Studenti chodí do těch škol z vlastního přesvědčení, platí za ně nezanedbatelné sumy z vlastní kapsy, berou si na ně nejednou dovolenou v práci a odcházejí nadšení a plní chuti využít nově nabyté vědmosti a dovednosti.

Na toto paralelní školství chci upozornit proto, že právě uplynulo čtvrtstoletí od jeho vzniku (tedy od září 1986) a v dnešních po krvi lačnících médiích toto výročí mnoho prostoru nedostane. Místa výuky jsou různá. Sta a sta ve všech koutech České republiky. Dále mnohde na Slovensku, v Anglii, v Bulharsku, Německu, americkém Texasu, australském Sydney, na Maltě. Doba trvání je velmi ekonomická – často jen několik málo dnů. Ale absolventi většinou odcházejí s pocitem, že za pár dnů se pro svůj pracovní a někdy i osobní život dověděli více než v běžné škole za celý rok (někdy i víc, než za celou školu). Náplň je široká - cokoliv, co souvisí s duševní prací člověka:

    • s jeho informačními dovednostmi po psychologické stránce. Vše potřebné o fungování lidské paměti. Umění efektivně studovat, moderně zpracovávat informace z textu – od rychlovyhledávání přes rychločtení po rychlostudium. Umění dotáhnout do konce studium angličtiny, neskončit na půli cesty jako věčný začátečník. Umění hospodařit s časem, celý balík osobního rozvoje.
    • S jeho komunikačními dovednostmi ve všech důležitých oblastech práce a života. Konfliktními i nekonfliktními. Asertivními i motivačními. Individuálními i týmovými. Slovními i mimoslovními. Prezentačními i vyjednávacími. Obchodními i neobchodními. Mužsko-ženskými. A všemi dalšími, které běžně žijícího člověka mohou potkat.
    • S jeho emočními dovednostmi. Emoční stránka sporů, konfliktů a jiných lidských trápení. Antistres. Emoční inteligence. Emoční management. Koncentrace. Kreativita.

      Je to ucelený systém, kterému neunikne nic důležitého, nic podstatného. Vznikl v onom září 1986, ještě v hluboké totalitě a zároveň s ním se objevila i profese dosud u nás neznámá: Nezávislý lektor, kouč, trenér, poradce, konzultant, školitel. A objevily se i nepoznané služby – krátkodobé tréninkové kurzy měkkých dovedností a rozvoje osobnosti, poradenství, koučování, konzultace.

      Nejzajímavější na tom je, že československé autorství a průkopnictví oboru, profese i služeb můžeme připsat jednomu jedinému člověku – Davidu Gruberovi původem ze severní Moravy, který dnes již učí po celé zemi a téměř všech kontinentech. Vše výše uvedené vytvořil on vlastními silami, navzdory režimu, navzdory zvyklostem v našem školství.

      Velký údiv vyvolalo srovnání odbornosti Davida Grubera s odborností zahraničních špiček v jeho oblastech už na začátku 90. let mezi lidmi, kteří mohli přímo a nezávisle srovnávat – a ti potvrzovali jediné: David Gruber v mnohém předběhl zbytek světa. Tam, kde guruové předních světových univerzit bezradně krčí rameny, tam vám David Gruber dá na vaši potřebu snadno vysvětlitelný i snadno naučitelný lék. Může za to jeho světově unikátní vynález – jeho proslulé psychomatematické vzorce neboli zkráceně psychovzorce. Je to slovo neobvyklé, ale vysvětlení výhod psychvzorců by jistě žádalo samostatný článek.

      I když má David Gruber z období po roce 1989 u nás řadu pokračovatelů, kurzy s psychovzorci pořádá on jediný; v naší zemi i na světě vůbec, což by si zasloužilo mnohem širší mediální osvětu, než je tomu dosud. Naše země nemá v současné době v intelektuálních oborech tolik světových prvenství, aby se nad tím jen mávlo rukou. Toto duševní vlastnictví také může přinést miliardy do našeho strádajícího státního rozpočtu, bude-li místo všelijakého vykrádání a nekalého nekvalitního napodobování správně a férově obchodně využito, zejména v anglicky mluvícím světě. Je totiž prostým faktem, že každý, kdo s tímto duševním vlastnictvím přijde do kontaktu odchází obohacen – nejen duševně, ale třeba volným časem či vyšším příjmem...

      Samozřejmě i já patřím už nějakou dobu do desítitisícové skupiny jeho vděčných žáků a do milionové množiny čtenářů jeho knih a diváků jeho čtyř televizních vzdělávacích seriálů. I já jsem odcházel ze svého prvního kurzu přemýšleje, jak je vůbec možné, že jsem se za tři dny naučil tolik. A stejně jako u mnoha jiných jeho čtenářů mi jeho Zlatá kniha komunikace (na poměrně známém blogu D-FENS naleznete recenzi) nahradila velké množství knih od respektovaných autoů, které jsem k tomu účelu měl dříve. A tak mu ve svém sobeckém zájmu i v zájmu obyvatel této země přeji do dalšího čtvrtstoletí práce hodně zdraví a elánu, protože tak pomůže od starostí k radostem co největšímu počtu z nás.

      Na závěr bych rád vyzval všechny ty, kdož prošli kurzy Davida Grubera a / nebo četli jeho knihy, aby mě kontaktovali na mailu uvedeném vpravu v mém profilu, rád bych uspořádal setkání jeho žáků. Stejně tak uvítám e-mail od těch, kdo Davida Grubera doposud neznali, ale rádi by se o jeho práci něco dozvěděli, ať mě taktéž kontaktují a můžeme si popovídat o tom, co byste si na toto téma rádi přečetli v budoucnu :)

      Na závěr přidávám dvě fotografie, jen pro představu, jak neobvykle může opravdové vzdělání vypadat:

      Autor: Jan Hora | pondělí 12.9.2011 9:36 | karma článku: 11,53 | přečteno: 1392x
      • Další články autora

      Jan Hora

      O doménách

      Po delší době jsem se rozhodl opět něco napsat. Mé předchozí články byly několikrát označeny za špatně skrývanou reklamu, takže jsem se rozhodl změnit přístup a psát o svém oboru, kterým je IT - především oblast online marketingu a e-commerce. Tohle je první z takových článků a je inspirován zajímavým dotazem, který mi položila jedna žákyně z kurzu, který jsem vedl. Snad ho v záplavě politických komentářů někdo shledá užitečným :)

      17.11.2012 v 9:05 | Karma: 8,36 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

      Jan Hora

      Nade všechny "soft skills" je selský rozum

      Jak je z některých mých blogů patrné, jsem absolventem kurzu Davida Grubera, a tedy logicky nemohu nebýt jeho příznivcem.. A v tomto blogu bych Vám chtěl nabídnout recenzi jeho nejnovější knížky “Bude hůř, ale vám bude líp”, kterou jsem přečetl, jak jinak, jedním dechem :)

      13.2.2012 v 8:48 | Karma: 9,92 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Kultura

      Jan Hora

      Krátké zamyšlení na téma odchodu Václava Havla

      O Václavu Havlovi bylo v posledních napsáno mnoho obdivného a mnoho kritického či dokonce nenávistného. Neustále musím myslet na to, co vidím v pozadí toho všeho. A z toho co vidím jsem smutný.

      21.12.2011 v 13:45 | Karma: 15,32 | Přečteno: 1425x | Diskuse| Ostatní

      Jan Hora

      Vzdělání trochu jinak – dnes o angličtině

      Opět jsem četl v novinách, že se naše mládež neumí učit. Kdyby to nebylo smutné, jsou ty paradoxy k smíchu. Studovat nějakou atraktivní školu – to ano, to chce každý. Učit se, soustavně neúnavně tvrdě psychicky dřít – to však nechce téměř nikdo a při dnešní stavu českého školství to ani není většinou třeba. Každý dnes považuje vzdělání za něco, na co má právo – a to bez ohledu na to, jestli vynaložil odpovídající úsilí.

      22.9.2011 v 9:01 | Karma: 10,17 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost

      Jan Hora

      Stávka, stávka, pořád samá stávka

      Už několik dní se na mne ze všech médií hrnou informace o stávce a o tom, jak odboráři stávkují i za mne resp. o tom, jak si mne berou jako rukojmí - podle toho, kdo se v článku k věci vyjadřuje. A mě už to docela přestává bavit.

      13.6.2011 v 12:50 | Karma: 13,75 | Přečteno: 834x | Diskuse| Ostatní
      • Nejčtenější

      Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

      25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

      Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

      Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

      2. května 2024  17:21

      Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

      Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

      29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

      Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

      Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

      1. května 2024  12:58

      Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

      Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

      1. května 2024  15:38

      V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

      Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

      3. května 2024  5:16

      Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

      Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

      3. května 2024

      Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

      Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

      3. května 2024

      Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

      Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

      2. května 2024  22:11

      Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

      Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
      Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

      S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

      • Počet článků 13
      • Celková karma 0
      • Průměrná čtenost 1122x
      Původem mimopražský, v Praze žije již osm let a i když se to podle fotografie nezdá, je mu 27 let. IT (a nejen IT) konzultant na volné noze. Zajímá se o politickou a ekonomickou situaci ČR. Chce se podělit o své myšlenky aby zjistil, zda je někdo alespoň částečně sdílí.