Největší zhouba politických reforem...

... je překvapivě počasí. Zdá se vám to překvapivé? Já jsem byl taky překvapen, když jsem to zažil na vlastní kůži...

Před pár dny, jsme společně s dalšími kandidáty do zastupitelstva MČ Praha 4 uspořádali debatu s občany. Myšlenka byla prostá - v politice jsme nováčky a je potřeba se nejprve přesvědčit, jestli naše priority jsou i prioritami těch, jež nás budou volit, nebo to alespoň zvažují. A případně se i dozvědět o problémech, který zatím naší pozornosti unikly. Tahle debata měla být první z mnoha, je to náš malý velký pokus komunikovat s lidmi nejen před volbami, ale i během dalších čtyř let. Takže jsme usilovně zvali naše příznivce i náhodné kolemjdoucí, roznesli hromady pozvánek a upozorňovali sousedy, že chystáme debatu a že si s nimi chceme povídat. Stálo nás to spoustu práce i peněz...

V sobotu ráno se udělalo velmi pěkně a to se samozřejmě promítlo do účasti. Z několika tisíc pozvaných se dostavili dva obyvatelé. Ano, jen DVA z cca 70 000 voličů bydlících na Praze 4, a to nemluvím  lidech, co tu nemají trvalé bydliště, ale dlouhodobě tu žijí. Samozřejmě nejde o výjimku, takhle působí počasí i na lidi mimo Prahu. Takže když téměř nikdo nepokládal otázky nám, položím jich několik já vám:

Jak k sakru chcete dosáhnout změn v politice, zastavení korupce a rozvoje ve své obci, když jsou vám dvě hodiny sluníčka milejší než dvě hodiny strávené debatou s vašimi kandidáty nebo hodina potřebná na cestu do volební místnosti a zpět?

Jak vás máme reprezentovat, když s námi nechcete mluvit?

Jak máme něco prosadit, když kvůli vašemu nezájmu nejspíš nebudeme představovat v zastupitelstvu dostatečnou sílu, abychom mohli něco užitečného protlačit?

Jak máme něco dokázat, když se nám místo podpory dostane jen výmluv na to, jak jeden hlas nic nezmění a podobných?

Kdo z vás si při pohledu na jména svých oblíbených kandidátů dokáže vybavit jejich tvář, jejich hlas, jejich názory? Kdo z vás o nich ví víc, než co našel v pár letácích a reklamních časopisech?

Uvědomte si prosím všichni, že zhruba 60% daní jde zpátky obcím (je to velmi hrubé a obecné číslo, procenta se liší podle typu daně i podle velikosti obce, ale pro představu to postačí). Pro Prahu 4 to je jedna miliarda ročně. Pokud berete 20 000 korun hrubého, tak cca 3000 (15%) jsou daně z příjmu a 1800 stovek jde zpátky obci. Za čtyři roky je to 86400 korun! Pokaždé, když nejdete k volbám, pokaždé, když volíte podle frází z billboardů, pokaždé, když je vám fuk, kdo kandiduje za vaší oblíbenou stranu, pokaždé, když se vám nechce se přesvědčit, jestli ten, komu chcete svěřit mandát bude hájit vaše zájmy,ve všech těch případech říkáte, že vám na těch 86400 korunách nezáleží a že je klidně může někdo vyplýtvat nebo ukrást nebo použít způsobem, který je naprosto v rozporu s vaším přáním.

Politika se nedá změnit od hospodského stolu. Nejde změnit v trenkách u zpráv na TV Nova s pivem v ruce. Když chcete, aby vaše politická reprezentace za něco stála, tak musíte zvednout zadek a něco pro to udělat. A dokud si to nepřiznáte, tak bude v téhle zemi korupce a plýtvání a neschopní politici. A ti nadšení, nezkažení idealisté, kteří mají potenciál to změnit, ti budou hrát v lepším případě druhé housle a v tom horším budou jen zpovzdálí koukat a bez úspěchu se snažit burcovat lenochy, kterým je jejich budoucnost ukradená.

Lidi, vzbuďte se. Dejte si tu práci, zjistěte kdo u vás kandiduje, co prosazuje, co je zač a jestli se mu dá věřit a pak se zvedněte, jděte k těm volbám a posuňte svojí obec zas o trochu dopředu. Mě volit nemusíte, hlavně když půjdete volit a budete volit zodpovědně a ne jako ovce.

Autor: Jan Hora | úterý 12.10.2010 13:52 | karma článku: 11,06 | přečteno: 945x
  • Další články autora

Jan Hora

O doménách

17.11.2012 v 9:05 | Karma: 8,36

Jan Hora

Vzdělání trochu jinak

12.9.2011 v 9:36 | Karma: 11,53