Umělci lákají na Drahoše aneb „Slušnost je síla“?

Marie Rottrová, moje oblíbená zpěvačka, a Ivan Trojan, můj oblíbený herec, jsou mezi podporovateli kandidatury Jiřího Drahoše.  Připomínají, že je slušný. A je to i slogan na volebních plakátech.

Umělecká „fronta“ vesměs podporuje kandidaturu Jiřího Drahoše. ČT uvedla mezi umělci jako podporovatele Miloše Zemana režiséra Zdeňka Trošku a herce Luďka Sobotu, zatímco na straně Drahoše je umělců plno, poměr 10:1. Je otázkou, zda tato veřejná podpora umělecké „fronty“ Drahošovi může získat nějaké hlasy navíc, nebo je to spíše k jeho neprospěchu.

Na posledních volebních plakátech Jiřího Drahoše jsem si všimnul hesla „Slušnost je síla“. Inu, věřím tomu, že slušnost je atribut, který z lidí skutečně dělá člověka. Nicméně, v každodenním životě se setkáváme běžně s “podpásovkami“. Za volantem je to zvláště nebezpečné, když vás někdo předjede „myškou“ a máte co dělat s brzděním. Slušnost tedy jistě patří k civilizovanému chování člověka, nicméně co v politice? Právě v tomto „oboru“ lidské činnosti se slušnost vyskytuje poměrně zřídka a někdy bývá synonymem hlouposti.

Nejlepším příkladem boje „slušnosti s neslušností“ jsou momentálně americká mainstreamová média. Ačkoliv vyvinula nesmírné úsilí ve prospěch Hillary Clintonové, svou favoritku do Bílého domu nejen že nedostala. Donald Trump je naopak jasným protikladem politické „slušnosti“ – či chcete-li – „korektnosti“. Trump vede neustálou válkou s médii, která označuje jako „falešná“. Dokonce vyhlásil mediální anticeny za největší falešné informace o jeho osobě.  Média se brání, že se za falešné zprávy i omluvila, dokonce i naši mediální „analytici“ však připouštějí, že jsou vůči Trumpovi „předpojatá“.

Obecně tedy nelze slušnost považovat za něco nepatřičného, co do politiky vůbec nepatří. Ale i česká politika je dokladem toho, že politici ohánějící se slušností nejsou zdaleka tak úspěšní jako ti, kteří vystavují na odiv výsledky, kterých dosáhli ve své profesi. Byl to Petr Fiala, který neustále voliče přesvědčoval, že je slušným člověkem. Nyní se jeho ODS přesvědčila, že v opozici ze svého programu v poslanecké sněmovně nic neprosadí – a to ani zrušení EET, ani zrušení svátků v obchodech apod.

Netuším, zda někteří fanoušci Rottrové či Trojana díky jejich postojům změní rozhodnutí a místo Zemana dají hlas Drahošovi. Nemyslím si to. A docela „hezky“ vyjádřila svůj „názor“ další česká hvězda a mnohonásobný Zlatý slavík Karel Gott. Popřel, že by podpořil Zemana, ale nepodpořil veřejně ani Drahoše. To je takový typický Karel Gott. Vzpomínám si, že kdysi, v sedmdesátých letech, pobýval Gott v Rakousku, a šuškalo se, že svůj návrat do vlasti podmínil tím, že Gustáv Husák bude opět zvolen generálním tajemníkem KSČ. A „Anticharta“, tj. shromáždění československých umělců proti signatářům Charty 77, svedlo dohromady tehdy celou uměleckou frontu. A nakonec i v USA naprostá většina umělců podpořila Clintonovou a ta stejně prohrála.

Autor: Jan Bartoň | středa 24.1.2018 13:46 | karma článku: 38,92 | přečteno: 2313x