Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

V zásadě naprosto realistický článek o situaci kolem vyzbrojování Ukrajiny schválením americké pomoci ve Sněmovně reprezentantů, napsal Aston zde. Cituji závěr: Je třeba vidět, že jsme jeden velký Izrael a všichni nás nenávidí a pohrdají námi. Vývozem demokracie a poučováním o lidských právech jenom lijeme olej do ohně. Pevnost odhodlání a sebevědomý postoj, to je něco, na co se v posledních třiceti letech v euforii nad zrozením světa porozumění a spolupráce zapomnělo. Snad to dojde i těm, kdo ještě dnes krátkozrace brojí proti válce a volají po bezodkladném uzavření míru. Ten jednou uzavřen bude, ale k jednacímu stolu se musí přistoupit se sukovicí v ruce. Zatím postáváme s kalhotami staženými do půl stehen.

Fakta jsou neúprosná. Západ dnes reprezentuje asi jednu miliardu lidí v USA, Evropě, Japonsku a Austrálii. Ostatní svět tvoří dnes tak zvaný „globální jih“, kde se politika pohybuje od demokracie podobné Západu až po diktatury. Společným rysem „globálního jihu“ je skutečně odpor k „šíření demokracie“ – neslavné konce známe z Iráku, Libye i Afghánistánu.

Pomoc schválená americkou Sněmovnou reprezentantů pro Ukrajinu má, jak Aston podotýká, docela zajímavou zvláštnost. Proti této pomoci hlasovala nadpoloviční většina republikánských kongresmanů, a jak ukázala ČT v Událostech 21.4.2024, proti hlasovala i kongresmanka, která se tak rozplývala nad českou iniciativou nákupu munice pro Ukrajinu. Fakticky je však na přímou vojenskou podporu Ukrajině z částky asi 60 miliard dolarů věnována asi čtvrtina, větší díl jde na „dovyzbrojení americké armády“, i když i z této části bude údajně možné zbraně na Ukrajinu poslat.

To nejtěžší však je stále v nedohlednu. Tím je reálná situace na frontě. Pokud připomenu výrok prezidenta Volodymyra Zelenského, že americká pomoc umožní Ukrajině zvítězit, je zcela logickou otázkou, co si máme pod vítězstvím Ukrajiny představit. Dobytí všech Ruskem okupovaných území včetně Krymu? Pak vzniká logicky další otázka – je takový cíl reálně možný?

Máme za sebou loňskou ukrajinskou ofenzívu, která nic zásadního Ukrajině nepřinesla. Podle západních zdrojů v letošním roce Rusko naopak dobylo asi 400 kilometrů čtverečních území a hovoří se o „pomalém systematickém postupu“. V současné situaci tak Ukrajina skutečně nedrží v rukách žádnou „sukovici“, se kterou by mohla s Ruskem dojednat mír podle svých podmínek. Navíc, všichni experti, kteří situaci popisují skutečně objektivně a nejsou to propagandisté hlásající „rozpad Ruska do měsíců, maximálně několika let“, upozorňují na to, že Ukrajina nemá dostatek vojáků k tomu, aby mohla úspěšně překonat ruské opevněné pozice. Jestliže navíc NATO i USA vylučují nasazení svých vojáků (důvodem je samozřejmě ruská jaderná síla), pak se otázka „sukovice“ v mírových jednáních s Ruskem stává ne zcela jasnou.

V USA letos proběhnou prezidentské volby a souhlasím s Astonem i v tom, že vykreslovat Donalda Trumpa jako proruského „týpka“ je žvást amerických demokratů. Podobně bychom mohli vlastně velmi oprávněně hovořit o demokratech jako „propalestinských“ zástupcích. Ostatně, jak stávající prezident Joe Biden tak Donald Trump o svém soupeři hovoří jako o nebezpečí pro americkou demokracii. To je jen dokladem hlubokého politického rozštěpení americké společnosti. Ukrajina zůstane vedle Izraele hlavním zahraničněpolitickým tématem těchto voleb. Pokud ale převáží v těchto volbách vnitropolitická témata, a na prvním místě to bude nijak překvapivě ilegální imigrace do USA, žádná zásadní rozhodnutí ve věci případných mírových rozhovorů na Ukrajině nepadnou. Pokud ruská armáda udrží okupovaná území v současném rozsahu, žádná sukovice to pro Ukrajinu nebude a žádná mírová jednání se sukovicí nebudou. Cílem Ruska pak bude dobýt ještě více ukrajinského území a dál decimovat Ukrajinu ostřelováním na celém území. V takovém státě však nebude možné nic podstatného obnovovat, aniž by hrozilo nebezpečí, že Rusko na tyto cíle nezaútočí. Čím déle pak bude konflikt trvat, tím více ukrajinských utečenců zůstane v zemích, kam před ruskou agresí uprchli. Je to tak dobře možná pro Česko a další země, kam uprchlíci odešli, ale rozhodně to není výhra pro Ukrajinu.

Z výše uvedeného pak plyne vlastně jediný realistický závěr. Do konfliktu bude muset dříve či později opět vstoupit Západ. tj. USA, a dojednat s Ukrajinou realistický plán na ukončení války. Konference, na kterých se bude projednávat deklarace o Ukrajině v hranicích po rozpadu SSSR v roce 1991, Ukrajině mír nepřinesou. Rusko-ukrajinská válka je vlastně jakýmsi „opožděným“ konfliktem rozpadlého SSSR, v němž se Ukrajina přidala k Západu a Rusko po chaosu konce vlády Michaila Gorbačova je dnes opět „ve formě“ a chce rozhodovat o světové politice jako někdejší SSSR v časech studené války. Maximalistický cíl Ruska je úplné zničení Ukrajiny jako státu v podobě po rozpadu SSSR. S podporou Západu se Ukrajina může tomuto vývoji vyhnout. Zda však bude mít v rukách takovou sukovici, která by si vynutila vše, co Ukrajina ztratila, není jen v rukách samotné Ukrajiny.

Autor: Jan Bartoň | úterý 23.4.2024 8:00 | karma článku: 35,77 | přečteno: 2873x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Antikampaň SPOLU je „zajímavá“

Prezident Petr Pavel odsoudil slova Andreje Babiše k válce na Ukrajině a rovněž tak odsoudil antikampaň SPOLU proti ANO. Je to první závažná kritika vládní koalice ze strany prezidenta.

3.5.2024 v 9:00 | Karma: 36,92 | Přečteno: 2180x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Stoltenberg - Ukrajina na cestě do NATO

Generální tajemník NATO opět ujistil Ukrajinu o tom, že se nachází na cestě do aliance. Současně však prohlašuje, že členové NATO neplní sliby, které Ukrajině daly.

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 32,31 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,02 | Přečteno: 796x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 34,42 | Přečteno: 940x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,90 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2656
  • Celková karma 31,79
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články