Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Semafor pro Česko?

Je to dobrý nápad ten SEMAFOR? Podle všeho je to systém, který může jen dál povzbuzovat emoce mezi politiky, protože dnes už je čínská chřipka pouze a jenom politicky zneužívaný problém.

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (ČPS) si postěžovat na lidovky.cz:

Hřib řekl, že i když s myšlenkou jasného plánu opatření navázaného na dostupná data přišli Piráti, vládní provedení mu přijde nešťastné. „A moc nechápu, proč by Praha měla být jako jediná v tom vyšším stupni,“ řekl. Dodal, že i když si podklady ještě podrobně neprošel, protože vláda mu je neposkytla předem, nevidí nyní zásadní parametr, ve kterém by byla metropole z hlediska epidemiologického hlediska nejhorší.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je však situace taková, že zařazení Prahy do nejrizikovější zóny je správné. „V Praze je reprodukční číslo 1,9, to je poměrně vysoký faktor komunitního šíření, tomu odpovídá řazení Prahy do žluté zóny,“ uvedl ministr. Reprodukční číslo je počet lidí, kteří se v průměru nakazí od každého nemocného. Ministr dodal, že systém nemůže fungovat tak, že epidemiologové budou vyhodnocovat objektivně data, ale bude se proti tomu bránit „každý starosta a hejtman“. První oficiální mapu ministerstvo vydá za týden.

Zdá se mi, že Vojtěch udeřil „hřebíček na hlavičku“. Už od překotného vyhlášení zpřísněných opatření v Moravskoslezském kraji se hejtman Ivo Vondrák cítil velmi dotčen tím, že ho KHS Ostrava úplně pominula. Vondrák řekl, že mu sice ředitelka KHS „něco naznačila“, ale vyhlášení opatření z minuty na minutu ho zaskočilo a také rozsah zásahu do života lidí v kraji. Už tehdy se do debaty zapojil, možná ne zrovna šťastně, ministr Vojtěch. Obhajoval rozhodnutí KHS, kritizoval pouze způsob komunikace. Až premiér Andrej Babiš se po návratu z Bruselu vyjádřil naprosto přesně. Prohlásil (parafrázuji), že není možné ponechat KHS takové pravomoci, když politickou odpovědnost v krajích nesou hejtmani a na celostátní úrovni nese svou kůži na trh právě Vojtěch. I Jan Hamáček „přiložil“ své polínko o „špatné komunikaci“, aby mu Babiš připomněl starost o Českou poštu.

Výše uvedené jen dokresluje, že snaha Vojtěcha udělat z opatření jen a pouze věc epidemiologů, je politicky neprůchodná. Hodně jsem se zasmál, když opoziční piráti chválili v ČT zavedení semaforu jako svůj nápad, který vláda realizuje „po třech měsících od jejich návrhu“.

Zato kritika tak zvané „chytré karantény“ z řad opozice zřejmě míří na správnou stranu. I podle vyjádření epidemiologů jsou kraje, kde se systém využívá a kraje, které ho „příliš nepoužívají“. Premiér Babiš nyní zasedne včele vládního orgánu dohlížejícího na „chytrou karanténu“. Tato nová vládní aktivita má za cíl evidentně smířit Hamáčka a Vojtěcha (ti jsou v této dohlížitelské vládní skupině také).

 Zdá se, že Babiš na rozdíl od Vojtěcha chápe, že pokud by dovolil hygienikům absolutní moc nad nařízeními a zákazy, mohlo by to velmi poškodit politiku hnutí ANO a mohlo by se to negativně promítnout do výsledku hnutí v krajských volbách. Proti přemrštěným opatřením se už ozvali i hudebníci, kteří doplácejí na to, že nejsou festivaly, není možné uspořádat koncert venku pro více než tisíc osob. Obecně je dle mého soudu znát, že lidé začínají být ze zákazů a nařízení naštvaní a chtějí vidět „světlo na konci tunelu“.  To, co bylo možné obhájit v rámci nouzového stavu bude mnohem těžší uhájit v současné době. A ještě jeden nonsense velmi široce propagovaný ČT stojí za zmínku. Je tím záměna dvou slov – infikovaný člověk a nemocný člověk. Ačkoliv ČT stále vytváří dojem, že je to to samé, není to stejné. Naprostá většina infikovaných lidí má malé nebo žádné příznaky nemoci, těžce nemocných je v Česku v posledních týdnech mezi deseti až dvaceti pacienty, v nemocnicích se léčí s těžším průběhem nemoci další asi sto osob. To je několikanásobně méně než v dubnu. Právě tak zvaná chytrá karanténa by měla vést k omezení plošných zákazů na co nejmenší míru. Opět tak mohu jenom konstatovat, že nelze stejná opatření z doby počátku virové pandemie prodat stejně dobře v současné době. Zdá se mi, že Babiš si je vědom dvojsečnosti těchto staronových opatření a zejména toho, že odpovědnost nese přes všechny i ty nejchytřejší epidemiology v Česku právě a jenom vláda. Vládní strany by proto měly pracovat tak, aby na semaforu po krajských a senátních volbách nesvítila pro řadu jejich kandidátů červená stopka.

Autor: Jan Bartoň | úterý 28.7.2020 8:00 | karma článku: 21,95 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Jak Francouzi vyhnali čerta ďáblem

Tak dlouho strašili vládnoucí centristé Emmanuela Macrona krajní pravicí, až se jim podařilo zajisti vítězství krajní levice. Údajně máme oslavovat porážku Marine Le Penové a těšit se na vládu krajní levice.

8.7.2024 v 8:30 | Karma: 20,65 | Přečteno: 477x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Bidenovi nedůvěřuje rekordní počet voličů

Podle aktuálních průzkumů důvěry v amerického prezidenta dosáhla nedůvěra v jeho schopnosti rekordu. Data z počátku července jsou pro Bidena katastrofální.

5.7.2024 v 9:00 | Karma: 20,84 | Přečteno: 482x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Župan pro olympioniky

Byla představena kolekce oblečení pro naše olympioniky. Letmý pohled na „originální“ kolekci stačí k tomu, abychom si „plášť“ – údajně vtipný motiv – spletli se županem. Potom jsem skutečně ze „staré školy“.

4.7.2024 v 11:00 | Karma: 38,73 | Přečteno: 3649x | Diskuse| Společnost

Jan Bartoň

Orbán v Kyjevě

Maďarsko převzalo předsednictví EU a Viktor Orbán zamířil do Kyjeva. Navrhl zcela jiný postup pro ukončení války na Ukrajině než navrhuje Ukrajina - navrhuje příměří a jednání.

4.7.2024 v 8:00 | Karma: 25,81 | Přečteno: 697x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Foltýn nebude cenzurovat

Nová postava boje proti tak zvaným dezinformacím Otakar Foltýn se ujala na půl roku své zkušební doby. Poté se prý ukáže, zda bude jeho služeb zapotřebí či nikoliv. Tak, jak to Foltýn rozjel, nebude.

2.7.2024 v 9:00 | Karma: 32,35 | Přečteno: 832x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Francouzský volební šok. Vyhrála levicová koalice, Le Penová je až třetí

7. července 2024  14:25,  aktualizováno  8.7 6:05

Druhé kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii překvapivě ovládla levicová Nová lidová...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Odborníci varují před rizikem tsunami ve Středomoří. Španělé se začali chystat

7. července 2024  15:07

Odborníci varují před vlnou tsunami, která by mohla zasáhnout španělské pobřeží v příštích třiceti...

Na Francii se „řítí“ zdanění bohatých elit. Nerovnost tam roste, říká exministr

8. července 2024  16:49

Vysíláme Vítězstvím sjednocené levice problémy ve Francii nekončí, ale možná teprve začínají. Jak v...

V Bruselu vznikla frakce Patrioti pro Evropu, Dostálová je místopředsedkyní

8. července 2024  11:43,  aktualizováno  16:47

Přímý přenos V europarlamentu v pondělí vznikla frakce Patrioti pro Evropu, kterou založilo české hnutí ANO a...

Náš hlas bude v Unii slyšet, řekl Babiš. Kritiku nové frakce odmítl

8. července 2024  15:29,  aktualizováno  16:42

Přímý přenos Cílem nové frakce v europarlamentu Patrioti pro Evropu bude podle Babiše hlavně revize Green Dealu,...

Chovatele z Lounska uštkla prudce jedovatá zmije gabunská, je ve vážném stavu

8. července 2024  14:07,  aktualizováno  16:07

Ústečtí zdravotničtí záchranáři museli včera spěchat k muži z Lounska, kterého uštkla prudce...

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...

  • Počet článků 2678
  • Celková karma 29,39
  • Průměrná čtenost 2016x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články