Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohřeb Schwarzenberga a Václav Klaus

Václav Klaus nebyl na pohřbu Karla Schwarzenberga a nejprve to bylo zdůvodňováno tím, že se zotavuje z nemoci. Pak ale Klaus prohlásil, že na pohřeb nejde z jiného důvodu.

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí dvou vlád Česka, byl pohřben se státními poctami a pohřbu se zúčastnila kromě rodiny zesnulého i špička českých politiků. Byl přítomen i bývalý prezident Miloš Zeman a chyběl rovněž bývalý prezident Václav Klaus. Nejprve se média k neúčasti Klause na oficiálním rozloučení se Schwarzenbergem vyjadřovala ve shodě s informací z Institutu Václava Klause, totiž že prodělal nemoc a zotavuje se. Pak se však Klaus objevil v televizi a svou neúčast zdůvodnil tím, že „Schwarzenberg a on jsou z jiného soudku“.

V týdnu se objevila v médiích informace, že exprezident Václav Klaus se nezúčastní sobotní zádušní mše za zesnulého politika Karla Schwarzenberga. Důvodem měla být rekonvalescence po covidu, což pro CNN Prima NEWS potvrdil i Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Nyní však bývalý prezident ve vysílání Rádia Impuls připustil i další důvod. S exministrem zahraničí prý sice měli korektní vztah, každý z nich však byl z úplně jiného soudku. Nalhávat si něco jiného by podle Klause bylo „naprosto mimo“. „Myslím, že tam určitě nemusím, není důvod, abych tam chodil. Já jsem poslal kondolenci rodině a myslím, že s Karlem Schwarzenbergem jsem měl naprosto korektní, přiměřené vztahy. Říct něco víc než přiměřené by bylo falešné,“ sdělil Klaus na Radiu Impuls. „Byli jsme každý z absolutně jiného soudku po všech stránkách – od toho, kde jsme vyrostli, až po názory na svět,“ dodal exprezident. „Dvakrát jsem ho jmenoval ministrem zahraničí. Byl se mnou na několika státních návštěvách,“ zavzpomínal exprezident. Přátelský vztah mezi oběma politiky ale nevznikl. „Nic dramatického se mezi námi nedělo, ale nalhávat si, že to bylo nějak jinak, by bylo naprosto mimo,“ vysvětlil Klaus.

Tolik Klaus. K tomuto za A) je však zcela jistě nutné dodat i za B). Účast na pohřbu člověka je bezesporu spojená se vztahem, který zesnulý a účastník jeho pohřbu, měli. Mohli být přáteli či kamarády, nebo se „jenom“ znali a považují svou účast na pohřbu jako určitou formu rozloučení. Nebo se lze na tuto záležitost dívat pohledem známé židovské anekdoty, zda Roubíček půjde na pohřeb Kohna a Roubíček praví, že ne, copak Kohn půjde na jeho pohřeb?

Nicméně, Schwarzenberg byl ministrem zahraničí naší republiky a ve vysoké politice se pohyboval desetiletí. Dokonce založil s Miroslavem Kalouskem, snad na popud Mirka Topolánka, TOP 09. V takovém případě je účast významných politiků státu na pohřbu téměř samozřejmá a svou účastí na pohřbu může účastník „dělat politiku“ (pokud je aktivní politik) nebo „jenom“ vyjádřit svou přítomností svou účast s úmrtím. To nemá s rozdílnými politickými názory co dělat. Jde totiž jednoznačně o to, že smrt je něco, co k životu patří od jeho počátku a přesahuje politikaření či rozdílné politické názory na to či ono o nekonečně mnoho řádů. Svou účastí na něm vůbec nevyjadřuje dotyčná osoba sympatie k politické orientací zesnulého, ale „pouze“ nebo „jenom“ jde o formu rozloučení s životem člověka. Navíc, celý obřad byl veskrze církevní se státními poctami, které si zesnulý dle mého soudu zasloužil.

Lidová moudrost praví, že „tam musíme všichni“. O to více by se měl významný český politik, kterým bezesporu Klaus byl, přenést nad malichernosti politických půtek a pohřbu se zúčastnit právě jako někdejší reprezentant státu. Domnívám se, že Klaus svým postojem k pohřbu Schwarzenberga vyjádřil mnohem více svůj osobní postoj nevěřícího člověka, který žije dneškem a o tom, co je po smrti, má také jasno. Nic.I když s názory Václava Klause ve velké míře souhlasím, v tomto případě smíchal věci, které nejdou smíchat. 

Autor: Jan Bartoň | pondělí 11.12.2023 8:00 | karma článku: 24,81 | přečteno: 1451x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Stoltenberg - Ukrajina na cestě do NATO

Generální tajemník NATO opět ujistil Ukrajinu o tom, že se nachází na cestě do aliance. Současně však prohlašuje, že členové NATO neplní sliby, které Ukrajině daly.

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 29,67 | Přečteno: 1102x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,83 | Přečteno: 781x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 34,31 | Přečteno: 926x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,72 | Přečteno: 2858x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,90 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 31,52
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články