Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Na jadernou válku není připraven nikdo

Pod scestným titulkem Západ je na jadernou válku připraven, shodli se experti. Může Rusko své výhružky naplnit? se opakují opět ty samé argumenty o údajné připravenosti Západu na jadernou válku.

Podle bezpečnostních expertů Vlastislava Břízy a Milana Mikuleckého jsou výhružky Ruska jadernou válkou pouze částí dezinformační kampaně Kremlu a nedá se říct, že by hrozila více než kdykoliv jindy. Pokud by se Ruská federace přece jen rozhodla ke konfliktu přistoupit, znamenalo by to pro ni katastrofu. Shodli se na tom ve vysílání CNN Prima NEWS.

Výhružky jadernými zbraněmi jsou podle expertů pouze součástí propagandy. „A pokud se budeme bavit o jejich nasazení, přistupujeme na ruskou hru,“ poznamenal Mikulecký. Rusko prý s tématem velmi dovedně pracuje a necílí ho pouze na jeho obyvatele skrz dezinformační kanály, ale i prostřednictvím světových politiků, kteří o tomto tématu diskutují, a tím šíří strach, což je zjevným záměrem Kremlu. Bříza navíc připomněl, že Západ je na případný útok připraven. „Je potřeba říct, že Spojené státy a západní svět disponují tak velkým jaderným arzenálem, který bohatě stačí k odstrašení Ruské federace.“

Naši údajní experti tak v zásadě tvrdí jenom jedno – USA, Velká Británie a Francie mají společně tolik jaderných zbraní jako Rusko. V geopolitice jaderného věku je právě odstrašující síla možného použití jaderných zbraní podmínkou jejich nepoužití. Nicméně, a o to jde možná mnohem více, zkratka „Západ je na jadernou válku připraven“ je novinářským výmyslem, který postrádá to základní. Logika odstrašení jadernými zbraněmi může fungovat tehdy a jenom tehdy, pokud jsou na obou stranách možného jaderného konfliktu podobně uvažující politici a generálové. Podle toho, jak někteří západní politici a generálové reagují na ruské hrozby použití jaderných zbraní, se domnívám, že se stále uplatňují teze o Rusku jako o obru na hliněných nohou, který se během několika měsíců rozpadne.

Francie se v počátečních fází ruské agrese proti Ukrajině pokoušela o dialog s Ruskem. Prezident Emmanuel Macron volal několikrát přímo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a tyto telefonáty byly tvrdě kritizovány jako ustupování agresorovi. V posledním roce Macron změnil strategii a postavil se do čela odpůrců Ruska a nešetří hrozbami. Prohlásil, že nevylučuje nasazení vojáků NATO na Ukrajině, což bylo údajně reakcí na zprávy, které začal šířit slovenský premiér Robert Fico.  Rusko reagovalo na Macronovy úvahy tím, že by to vedlo k válce Ruska s NATO a opět harašilo jadernými zbraněmi. Macron pak v rozhovoru pro novinky.cz před návštěvou Česka řekl i toto: „Kromě toho jsem se vždy jasně vyjadřoval o našem rámci: nejsme ve válce proti ruskému národu a odmítáme vstoupit do logiky eskalace,“ zdůraznil Macron. Tím v podstatě vylučuje faktické nasazení vojáků Francie na Ukrajině.

Je tedy Západ připraven na jadernou válku s Ruskem, jak velkohubě tvrdí titulek ze CNN Prima News? Co se týče arsenálu jaderných zbraní, Západ i Rusko mají podobný počet jaderných hlavic.

Většinu jaderných zbraní má Rusko a USA

Skloňování Ruska coby mocnosti s největším počtem jaderných hlavic je na místě. Podle údajů Stockholm International Peace Research Institute z listopadu 2021 disponuje ruská federace 6 257 jadernými zbraněmi, druhé Spojené státy mají k dispozici 5 500 hlavic a třetí Čína 350. Celkem se na naší planetě nachází 13 080 jaderných zbraní, z nichž 9 600 může být použito pro vojenské účely a zbylé jsou v nejrůznějších fázích rozebírání a demontáže.

Případná jaderná válka by však znamenala ohromnou zkázu pro státy, kde by atomové zbraně byly použity a v zásadě by stačilo použít jen malou část těchto zbraní. Na důsledky atomové války včetně změn klimatu však v zásadě není ani nemůže být nikdo připraven.  V diskusích pod články s tímto tématem však pozoruji významnou změnu v tom, že řada čtenářů nebezpečí jaderného konfliktu bagatelizuje. To je i důsledkem toho, že mladší generace nemají de facto žádnou reálnou představu o účincích těchto zbraní hromadného ničení a zejména o vlivu sekundární radiace, tj. zamoření celé planety radioaktivním materiálem, což by způsobilo kontaminaci všech potravin a vody.

Skutečně nechápu, kde údajní experti zmiňovaní výše, berou odvahu k tvrzení, že dnes nejsme blíže jadernému konfliktu než v minulosti a máme se radovat, že zdaleka ještě nejsme v situaci tak zvané Karibské krize, kdy se rozhodovalo o použití jaderných zbraní v USA i tehdejším SSSR. Ruská politika je stále otevřeněji zaměřena na úplné ovládnutí Ukrajiny a změnu tamějšího režimu. V rámci této politiky používají ruští politici téma jaderného vydírání jako významnou součást své politiky. Jak chce Západ zabránit Rusku v obsazení celé Ukrajiny, když se Německo neodváží dodat Ukrajině rakety s doletem 500 km a Francie podle Macrona není ve válce s ruským lidem?  V USA navíc probíhá volební kampaň, v níž se finanční a vojenská pomoc Ukrajině stala součástí tvrdého vnitropolitického boje mezi republikány a administrativou Joea Bidena. Donald Trump slibuje ukončení války na Ukrajině. Jak? To je ta zásadní otázka!

Autor: Jan Bartoň | úterý 5.3.2024 8:00 | karma článku: 36,31 | přečteno: 3715x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Pořad 168 hodin na ČT skončil

Podle generálního ředitele ČT bude pořad 168 hodin stažen z vysílání a nahrazen „novými formáty“. Stalo se tak podle GŘ ČT i kvůli vztahům v redakci pořadu.

26.7.2024 v 8:00 | Karma: 36,66 | Přečteno: 2706x | Diskuse | Společnost

Jan Bartoň

Obrana demokracie nebo její konec?

Oblíbeným tématem současné předvolební situace v řadě zemí našeho „Západu“ je souboj mezi tak zvanými „obhájci demokracie“ a těmi, kteří jí podle „obhájců“ chtějí zničit. Děje se tak nejen v USA, kde je to ale nejvyhrocenější.

25.7.2024 v 10:08 | Karma: 38,99 | Přečteno: 1950x | Diskuse | Politika

Jan Bartoň

Harrisová místo Bidena

Poté, co se Joe Biden stáhl pod tlakem svého „okolí“ z prezidentské kampaně, je jeho viceprezidentka Kamala Harrisová údajně „jasnou favoritkou“ Demokratické strany.

24.7.2024 v 8:00 | Karma: 24,69 | Přečteno: 757x | Diskuse | Politika

Jan Bartoň

Brusel: Vše máme pod kontrolou

Další funkční období Evropské komise pod vedením Ursuly von der Leyenové poskytne Bruselu další možnost na pokračování dosavadní politiky koncentrace moci a vytváření federace.

19.7.2024 v 8:30 | Karma: 30,68 | Přečteno: 776x | Diskuse | Politika

Jan Bartoň

Jak EU pokračuje k postupnému rozkladu

Zatímco cesty Viktora Orbána jsou Bruselem vydávány za jeho „soukromou aktivitu“, vydala předsedkyně EK Ursula von der Leyenová zprávu, že Brusel nebude posílat na jednání do Budapešti politiky.

17.7.2024 v 9:00 | Karma: 36,71 | Přečteno: 1293x | Diskuse | Politika
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 2686
  • Celková karma 29,14
  • Průměrná čtenost 2015x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články