Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je větší hrozbou pro Západ? Rusko nebo Čína?

Poslední měsíce a roky jsou ve znamení „strategického spojenectví“ Ruska a Číny. Návštěva ruského prezidenta v Číně tuto strategii obou zemí jenom potvrdila.

V pokračujícím konfliktu na Ukrajině se Západu, či chcete-li USA, nedaří zdaleka tak, jak by si stratégové Západu přáli. Nejde jenom o zdržení dodávek zbraní z USA, které nakonec americký Kongres schválil po útoku Íránu na Izrael. Existuje stále zřetelnější rozdíl v politice států NATO jak k válce na Ukrajině, tak i k dalším neuralgickým bodům současného světa, zejména válce mezi Izraelem a Hamásem.

Hladina politického napětí na Západě se navíc prudce zvýšila poté, co Mezinárodní soudní dvůr projednává možnost vydání zatykačů nejen na vůdce Hamásu, ale i na představitele Izraele. Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan v pondělí požádal o vydání zatykačů na lídry palestinského radikálního hnutí Hamás a Izraele, včetně premiéra Benjamina Netanjahua. Podle Khana nesou Netanjahu nebo lídr Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár odpovědnost za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané v Pásmu Gazy a v Izraeli.

Západ (USA) se postavil rázně proti tomuto návrhu a argumentuje tím, že se klade rovnítko mezi zločinem Hamásu a reakcí státu Izrael na tento zločin. Nicméně, ať už budou zatykače vydány či nikoliv, je to jen a jen „problém“ západní politiky. Otázka lidských práv je totiž stále jakoby na prvním místě a nehledí se na to, že v případě útoku komand Hamásu na Izrael a následném útoku armády Izraele na pásmo Gazy se lidská práva dostala na vedlejší kolej.

Současně lze konstatovat, že strategie Hamásu vlastně s podobným vývojem na Západě počítala. „Zapomnělo“ se na útok komand Hamásu a hlavním tématem je dnes a denně situace civilistů v pásmu Gazy. Mimochodem, tito civilisté podle záběrů z médií útok komand na Izrael naprostou většinou oslavovali.

Výsledkem politiky „Západu“ je právě dnes oznámené uznání Palestiny jako samostatného státu. Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu nemůže nastat mír na Blízkém východě, zdůraznil norský premiér Jonas Gahr Störe a dodal, že uznání vstoupí v platnost 28. května. Izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac nařídil izraelským velvyslancům v Irsku a Norsku, aby se okamžitě vrátili do Izraele.

Výše uvedené události na Blízkém východě a jejich hodnocení v zemích tak zvaného Západu jen dokumentují, že Západ evidentně nemá žádný jednotný plán, jak situaci řešit. Nicméně, v OSN uznává Palestinu jako samostatný stát většina. Palestinský stát uznává podle agentury AFP (s odvoláním na úřady palestinské samosprávy) 142 zemí OSN (z celkem 193 států; agentura Reuters uvádí 143 států) a dva nečlenské státy (Vatikán a Saharská arabská demokratická republika). V posledních týdnech se rozhodlo Palestinu uznat několik karibských států (Trinidad a Tobago, Bahamy, Jamajka či Barbados), dnes Irsko a od 28. května Norsko a Španělsko.

Pokud se zaměříme na vývoj ruské agrese proti Ukrajině je i tady zřejmé, že žádná jasná politika Západu neexistuje. Na počátku války se uvažovalo – alespoň v médiích – že NATO vyhlásí bezletovou zónu nad Ukrajinou. To se ale nestalo. Dnes se opět vedou diskuse o zavedení alespoň částečné bezletové zóny nad západní Ukrajinou a i tento krok například Německo odmítá. Německý kancléř Olaf Scholz (SPD) se postavil proti zvažovanému záměru Severoatlantické aliance na vytvoření bezletové zóny na západní Ukrajině. Podle německého kancléře by takové plány mohly z Německa udělat válčící stranu a svádět ruského Vladimira Putina k nepředvídatelným reakcím.

I to je jen dalším příkladem obav Západu z Ruska a jeho jaderných zbraní. Západ tak vůči Rusku nasadil „jenom“ sankce, které Rusko více méně obchází, a navíc dováží z Číny vše potřebné, pokud to není schopné přes třetí země dovézt přímo ze Západu. Západ, konkrétně USA, sice Číně hrozí, aby přestala vyvážet „citlivý“ materiál do Ruska, Čína však reaguje tím, že USA nemají Číně co diktovat.

Na otázku v titulku lze skutečně nalézt odpověď, která přímo z výše uvedeného vyplývá. Větší hrozbou pro Západ je spojenectví Ruska a Číny, k čemuž právě nyní stále otevřeněji dochází. Rusko a Čína dnes jednoznačně na mezinárodní poli včetně OSN spolupracují a je velmi nemoudré toto spojenectví podceňovat a vysmívat se mu ve stylu „Čína obsadí Sibiř“. Čína je bezesporu mnohem ekonomicky důležitějším státem než Rusko, nicméně dnes poskytuje Rusku vše, co potřebuje za dovoz energetických surovin za výhodnou cenu. A protože je Západ velmi často v základních politických otázkách strategie a taktiky velmi nejednotný, výsledkem je úpadek vlivu Západu na dění ve světě.

Kdysi, v časech „reálného socialismu či komunismu“ se tehdejší SSSR a Čína moc nemusely a štvaly proti sobě ve stylu rádia Tirana. Dnes, v časech reálného kapitalismu , se Rusko a Čína potřebují a „milují“ . To jsou ty paradoxy.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 23.5.2024 8:00 | karma článku: 29,66 | přečteno: 1893x
  • Další články autora

Jan Bartoň

ODS – kam kráčíš, Petře Fialo?

Obsáhlý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou na iDnes.cz ukázal plasticky způsob myšlení pana předsedy. Opozice v eurovolbách neposílila a ODS pojede dál ve SPOLU.

12.6.2024 v 9:00 | Karma: 32,63 | Přečteno: 877x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Eurovolby: Jenom 37 % pro vládní strany!

Volby do europarlamentu skončily pro strany vládní koalice propadákem. Je zřejmé, že se efekt politiky „Antibabiš“ naprosto vyčerpal a zejména koalice SPOLU a Piráti musí přijít s něčím jiným.

10.6.2024 v 8:31 | Karma: 39,46 | Přečteno: 3301x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU: Musíme zachránit klima – za každou cenu!

Volby do europarlamentu se konají v atmosféře „důsledného prosazování politiky záchrany klimatu“, a každý, kdo s touto politikou nesouhlasí je populista nebo pravicový extremista.

7.6.2024 v 8:30 | Karma: 29,44 | Přečteno: 583x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Napadení stánku v Praze: Pachatelé na svobodě!

V médiích mne zaujala zpráva o napadení stánku na podporu Ukrajiny rusky hovořícími lidmi. Bylo údajně zahájeno zkoumání této záležitosti policií. Nakonec však došlo k „nečekanému“ zvratu.

5.6.2024 v 13:00 | Karma: 27,12 | Přečteno: 731x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Zaorálka straší 5 procent

Lubomír Zaorálek, lídr SOCDEM do Europarlamentu, se velmi „pochlapil“ a těsně před volbami předvedl „silnou rétoriku“. Bohužel, zkušenost voličů s ČSSD (nyní SOCDEM) je nezapomenutelná.

5.6.2024 v 8:00 | Karma: 15,91 | Přečteno: 401x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Izrael v části jižní Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace

16. června 2024  7:38

Izraelská armáda v části jižního Pásma Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace, aby...

Střelec na předměstí Detroitu zranil devět lidí, poté spáchal sebevraždu

16. června 2024  7:11,  aktualizováno  7:21

Devět lidí, včetně nejméně dvou dětí, utrpělo zranění při střelbě na předměstí Detroitu Rochester...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

  • Počet článků 2668
  • Celková karma 30,56
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články