Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Gaslighting a EWA - když manipulace není vidět

Nejste blázen, jste oběť gaslightingu! Gaslighting je manipulativní technika, která slouží k dosažení kontroly nad druhými. Ať se jedná o osobní nebo pracovní situaci, je důležité rozpoznat tento druh chování a vypořádat se s ním.

Gaslighting je termín, který se stává čím dál více známým

Gaslighting je forma dysfunkční komunikace, kdy gaslighter zpochybňuje realitu druhého člověka, často s cílem získat nad ním kontrolu nebo ho ponížit či zničit pověst a touto manipulací směřuje ke zpochybnění vlastního úsudku oběti. Tuto techniku psychické manipulace často používají tyrani, sociopati, narcisti a další jedinci, jejichž cílem je vytvářet nejistoty a zmatky a oslabovat sebevědomí osob, které se snaží ovládnout. Základem gaslightingu je vkládat obětem do mysli semínka pochybností o jejich vlastních hodnotách a schopnostech, často zlehčováním minulých i současných úspěchů a výkonu a zdůrazňováním chyb. 

Gaslighting se může vyskytovat v mnoha formách a v různých situacích, včetně pracovního prostředí. Definice nazvaná Emocionální zneužívání na pracovišti (EWA) zahrnuje gaslighting plus různé formy zneužívání. Jde například o odebrání pracovních úkolů nebo přehlcení neoblíbenými či příliš těžkými úkoly, přes zesměšňování před ostatními až po časté, systematické a vypočítavé zatajování a překrucování informací či pravidel směrem k oběti, aby byla zmatena a gaslighter s ní mohl manipulovat a obracet věci ve svůj prospěch.

Cílem gaslighterů je dosáhnout toho, aby na nich byla oběť závislá a byla poslušná. Tím pádem se stane snadno využitelná k dosažení osobních potřeb či cílů pachatele. Období klidu a období bouří a konfliktů vytvořených agresorem se obvykle střídají.

Je to o zneužívání mocenských vztahů, které mohou být jak organizační tak sociální

Manipulátor může své oběti ponižovat, urážet, šířit proti nim nepodložené pomluvy a využívat různé formy verbálního či emočního násilí z direktivní a kontrolní pozice. Objevuje se například u organizace, která je řízena mikromanagementem. Tyran často vystupuje z pozice moci, kterou má nebo má za cíl si jí vybudovat, a který proto diskriminuje a ponižuje oběť například za pomocí pasivně-agresivních komentářů. Gaslighter neakceptuje argumenty, názory a vysvětlení, které systematicky odmítá a v případě potřeby je za čas obrátí proti oběti. Agresor tedy trivializuje jak výkon oběti, tak své ve společnosti běžně neakceptovatelné chování. Chování agresora je téměř nevypočitatelné. V případě, že se oběť brání a projeví či vyjádří pocity, je dřív nebo později označena za příliš citlivou a emocionální. Přenesení viny na cíl a téměř absence hodnocení vlastního chování (zneužívání) může dojít až tak daleko, že oběť se může skutečně začít cítit příliš citlivá nebo slabá.

V zaměstnání to vede k postupnému zhoršování pracovní výkonnosti cílové osoby díky úzkosti a obavám, že přijde další dehonestace a agresivní chování, neboť cíl nabyl dojmu, že cokoliv udělá je stejně špatně nebo nežádané a tak se oběť uchýlí k dobrovolné izolaci, aby zabránila dalším chybám a agresorovi se alespoň vyhnula a předešla dalším konfliktům. Pokud se situace nevyřeší, následuje odchod ze zaměstnání z důvodu zachování vlastního duševního zdraví i přes ostatní benefity, které z jeho zaměstnání vyplývají a i po odchodu může situace vést až k emočnímu vyčerpání oběti nebo k posttraumatické stresové poruše (PTSD).

Toto vše může vyústit ze systematického zneužívání moci a násilí, které vede k obtížím při identifikaci a pojmenování této formy zneužívání. Nerozpoznání může mít neblahý vliv na celý tým, může snižovat výkonnost a zvyšovat fluktuaci zaměstnanců.

Rozpad firemní morálky a kulturu díky gaslighterovi

Jak se bránit?

Počínaje od pochopení, co je gaslighting, je důležité pochopit, jak ho rozpoznat. Základem je nepřestávat věřit svým pocitům, úsudkům a vlastní paměti. Vždy si dejte pozor na signály, jako jsou neustálé pochybnosti a setrvalý pocit zmatení při jednání s takovou osobou, pasivně-agresivní útoky a zesměšňování agresorem, prostě útoky ad hominem na Vaší vlastní integritu.

V případě, že se jedná o situace na pracovišti, mohou být následky pro firmu fatální, jako například snížená výkonnost zaměstnanců a vysoká fluktuace. Proto je důležité naučit se rozpoznat toxické chování a bránit se mu.

Gaslighting by měl být vnímán jako vážné porušení pracovní etiky. Potřebné jsou konkrétní kroky k jeho odstranění. Mohou pomoci vzdělávací programy pro pracovníky a vedení, které by zvýšily povědomí o tomto chování a naučily lidi, jak ho řešit.

Zdroje: cfp.ca, springer.com, researchgate.net, frontiersin.org, tandfonline.com.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Kulhánková | úterý 21.11.2023 8:57 | karma článku: 10,97 | přečteno: 329x
  • Další články autora

Jana Kulhánková

6 pilířů politické neutrality ve zdravotnictví

Budování politické neutrality ve veřejném zdravotnictví je podobné stavění domu. Předkládám šest pilířů politické neutrality ve veřejném zdravotnictví, které vytváří stabilní základy pro efektivní a spravedlivé programy.

11.1.2024 v 14:36 | Karma: 4,82 | Přečteno: 117x | Diskuse| Společnost

Jana Kulhánková

Příliv naděje: Boj o Benátky

Jednoduchý příběh, možná dramatický, ale prostý a přívětivý. Přesto bude mnohými přehlédnut či nepochopen. A je to tak v pořádku. Můžou se vůbec dnes ještě takové příběhy dít, nebo svět ztrácí svoji lidskost a emoční spojení?

31.12.2023 v 14:51 | Karma: 3,50 | Přečteno: 79x | Diskuse

Jana Kulhánková

Skrytá rizika a nebezpečí dezinformací ve virtuálním světě

“Dezinformace a konspirační teorie vznikají a následně se posilují během krizí, což má širší dopad na důvěru veřejnosti.” A já dodávám: Dezinformace má také dopad na důvěru v ty, kteří věci, dovolím si říci, skutečně rozumí.

21.12.2023 v 16:19 | Karma: 8,26 | Přečteno: 222x | Diskuse| Společnost

Jana Kulhánková

Ne-schopnosti ne-úspěšného a ne-efektivního týmového vedení

Není vedení lidí jako vedení lidí. Pro správné vedení je třeba vybrat vhodný komunikační styl, znát a rozvíjet své dovednosti a umět komunikovat v krizi. Pokud vedoucí nechápe potřeby týmu, způsobí to mnohdy problémy. Někdy velké.

4.12.2023 v 12:01 | Karma: 4,36 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Jana Kulhánková

Cesta k vnitřní rovnováze: 8 tipů, jak se učit ze životních výzev

Tento osobní příběh vypráví o cestě ženy, která se rozhodla přijmout životní změny s pozitivním pohledem a odvahou. Přes nepředvídatelné situace se naučila, že schopnost rozhodovat a přijímat změny vede k vnitřní rovnováze.

16.8.2023 v 15:00 | Karma: 7,04 | Přečteno: 159x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 175x
Empatie není jen slyšet slova druhých, ale i vnímat jejich tiché pocity.